Bomecon: Innovatie op hoog niveau

Magazines | Vallei business nummer 4 2017

Bomecon Nijkerk bestaat dit jaar 30 jaar, en het familiebedrijf heeft grote plannen voor uitbreiding van de bedrijfslocatie. Oprichter Dirk van den Bor: "We gaan drie keer zo groot bouwen hier in Nijkerk."

Tekst: Hans Hooft

Het succesverhaal van Bomecon begon met een even eenvoudige als slimme oplossing voor de bouw: de Steker. Ingenieur Dirk van den Bor ontwikkelde deze toepassing naar aanleiding van vragen uit de bouwwereld. Men wilde een veiliger en snellere oplossing voor het op hoogte naar binnen werken van zware lasten.

Zet
Dirk van den Bor vertelt: "De Steker is in het kort gezegd een hulpmiddel waarmee we materialen makkelijker de gevel in kunnen krijgen. Als je met een bouwkraan werkt, zit er altijd een ruimte van 70 centimeter tussen de gevel zelf en de last, en die is dan moeilijk te overbruggen. Wat men deed: men gaf de last een zet en de kraanmachinist liet de lier dan wat vieren zodat de last naar binnen kon worden getrokken. Daar was natuurlijk kracht voor nodig, en het hield ook een risico in dat de persoon naar buiten werd getrokken. Met de Steker worden de materialen direct in de gevel gebracht: geen ruimte te overbruggen, dus geen kracht nodig en geen risico's. Bijkomend voordeel is dat het heel Arbo-vriendelijk is: er kan een groot gewicht aan materialen direct op de plaats worden gebracht waar die verwerkt moeten worden. Ook op grote hoogtes. Dat scheelt enorm veel mankracht ? letterlijk."

Op hoogte
De geschiedenis van het bedrijf wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van nieuwe producten, hulpmiddelen voor de bouw. Hoewel Dirk van den Bor inmiddels met pensioen is, is hij nog regelmatig te vinden in het bedrijfspand. De onderneming wordt nu geleid door zijn zoon Martijn en dochter Sabine. Zij vertelt: "We werken meestal voor grotere bouwbedrijven zoals de BAM, Ballast Nedam, Besix, Dura Vermeer, Heijmans, Max Bögl, M.J. de Nijs en zonen, TBI groep, Volker Wessels en Züblin, maar ook kleinere bedrijven weten ons te vinden. Die maken gebruik van onze machines bij allerlei werken waar op hoogte gewerkt moet worden." Als voorbeelden noemt ze het plaatsen van zonnepanelen en het verwijderen van asbestplaten. Daar heeft Bomecon een speciale werkbak voor ontwikkeld.

Olievlek
Omdat er bij bouwwerken ook vaak buitenlandse bedrijven zijn betrokken, komt Bomecon steeds vaker in contact met bouwondernemingen uit andere landen. Sabine: "Je valt op met je spullen, want die kennen ze gewoon nog niet. Vervolgens willen ze je meenemen naar andere projecten." Zo is Bomecon bijvoorbeeld in Frankfurt terechtgekomen, maar ook in Londen en andere Europese steden hebben de producten van het bedrijf hun meerwaarde getoond. "Het is echt een olievlek die zich steeds verder uitbreidt", vertelt Sabine. "We hoeven dus eigenlijk weinig acquisitie te doen, onze producten doen dat voor ons."

Patent
Op de lijst van referentieprojecten staan niet de minste bouwwerken. Bijvoorbeeld de torens van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag. Daar is een andere innovatie van Bomecon toegepast. Dirk: "De gemeente had verordend dat er geen hijsbewegingen plaats mochten vinden boven de hoofden van mensen. Maar de bouwplaats was maar heel klein, dus de bouwers, de BAM en de Ballast Nedam, die hadden echt een probleem. En dat hebben wij met een nieuw systeem voor ze opgelost: het zelf klimmende railsysteem. Om veiliger, sneller, beter en efficiënter aan het pand te kunnen hijsen. Het maakt de inzet van een torenkraan overbodig, en je kunt zelfs lasten om een hoek neerzetten. En het is niet gevoelig voor wind." Sabine vervolgt: "Wij hebben patent op dat systeem, en de gemeentes Den Haag en Rotterdam, en later alle randstadgemeentes, hebben inmiddels verordend dat bij bouwprojecten op hoogte dit systeem moet worden toegepast. Dat werd aangeraden door Aboma, de keuringsdienst die onze keurmeesters ook opleidt. We hebben nu al vijf aanvragen voor hoogbouw in de randstad voor dit systeem, dat waarschijnlijk ook wettelijk verplicht gaat worden."

Elektrisch
Een van de andere innovatieve producten van Bomecon is de I-boom, een hulpmiddel voor het plaatsen van bijvoorbeeld prefab-elementen. Dirk: "Laatst hadden we een klus in Antwerpen waar Italianen aan het werk waren. Die stonden met hun ogen te knipperen toen we met een I-boom glasplaten 2 meter naar binnen brachten. Gewoonlijk wordt daarvoor een zogeheten evenaar gebruikt, maar onze I-boom werkt elektrisch: het evenwicht wordt elektrisch in balans gehouden en radiografisch bediend. Dat werkt veel rustiger, veiliger, én er vinden geen beschadigingen plaats."

Oplossingsgericht
Bomecon wil verder uitbreiden, maar personeel is moeilijk te vinden. Dirk: "We zijn met een kleine club, dus soms moeten we nee verkopen. Mijn opvatting is: je kunt beter één ding goed doen dan twee dingen slecht." Sabine gaat verder: "We zijn nu met negen mensen in het bedrijf, en voor ons is het moeilijk om aanvulling te krijgen van mensen die dezelfde denkwijze hebben als wij, mensen die out of the box, oplossingsgericht denken. We bieden heel veel variatie en innovatie, en we vragen mensen die dezelfde insteek hebben en motivatie. We zijn ook erkend leerbedrijf, maar het vereist een bepaalde instelling van de student om bij ons te slagen. We geven de stagiairs ook altijd een mooie ontwikkelopdracht, waar ze echt wat aan hebben."
Takken

Het bedrijf heet voluit Bomecon Construction & Verhuur B.V. Sabine vertelt: "In eerste instantie heeft mijn vader zich als engineeringsbureau neergezet om innovatieve oplossingen te bedenken voor de hijsindustrie. Vervolgens kreeg hij de vraag: kun je dat ook maken? Toen werd hij dus producent. Vervolgens kreeg hij de vraag: ik heb het apparaat maar voor een korte periode nodig, kan ik hem ook huren? Dus werden we ook verhuurder. Zo zijn gaandeweg alle takken ontstaan van het bedrijf. Met name die huurtak is belangrijker geworden. Die valt onder de verantwoordelijkheid van mijn broer (Martijn van den Bor, red.) Hij zorgt ervoor dat de klant de juiste combinatie krijgt van machines en toepassingen." Ook is er belangstelling uit het buitenland voor de huur van apparatuur.

Bomecon kenmerkt zich door een bijzonder innovatieve en oplossingsgerichte instelling, en daarmee onderscheidt het zich van andere aanbieders van hijsoplossingen. Op de website en op YouTube staan filmpjes over de vele toepassingen in projecten.

www.bomecon.nl

 

Vallei business nummer 4 2017

Lees volledige uitgave online