Wetenschapper WUR helpt bedrijfsleven met kennis

Magazines | Vallei Business nummer 6 2017

Bedrijven uit de Valleiregio weten Wageningen University & Research vaak al te vinden. Het 100-jarig jubileum volgend jaar

biedt een ideale gelegenheid voor interessante samenwerkingen en ontmoetingen.

Tekst: Marlies Dinjens

Varkens een leven bieden zonder stress, te veel fel licht en sámen met hun familie. Dat is het idee achter het project het Familievarken, een samenwerking tussen onder meer technologiebedrijf Noldus en Wageningen University & Research (WUR). Noldus Information Technology is een software- en hardwarebedrijf dat innovatieve technieken ontwikkelt voor onderzoeksinstituten en bedrijven. Voor het project het Familievarken levert Noldus tracking technologie aan, waarmee alle bewegingen van de varkens in kaart gebracht worden. Wetenschappers van WUR analyseren deze resultaten vervolgens.

De onderzoeksresultaten moeten uiteindelijk leiden tot de totstandkoming van de ideale familiestal: een diervriendelijke stal, zonder stank maar met 'toiletten' en waarbij varkens voer krijgen in voederbakken en ook deels hun eigen voedsel zoeken. Ook zijn er nestkamers waarin varkens in afzondering kunnen bevallen, terwijl familieleden binnen kunnen komen. Daarnaast ligt er zand op de vloer en rollen de varkens door de modder. Een diervriendelijke stal die ontstaat door een samenwerking tussen verschillende stakeholders.

Buurman van WUR

"Voor het oplossen van grote vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn is het belangrijk dat bedrijfsleven, politiek en wetenschap samenwerken", stelt woordvoerder Annelies Verkerk van Noldus. Het bedrijf is gevestigd op het terrein van de campus in Wageningen en werkt op regelmatige basis samen met WUR. "Noldus maakt software- en hardware voor onderzoeksinstituten, bijvoorbeeld voor dierwetenschappers. Het is daarom belangrijk dat onze technieken aansluiten bij de wensen van onderzoekers en daarvoor ook echt in de praktijk worden getoetst. Hiervoor slaan we de handen ineen met WUR", zegt Verkerk. Die samenwerking verloopt prettig. "WUR is onze buurman op de campus en veel medewerkers van ons bedrijf hebben er vroeger gestudeerd. Hierdoor zijn onze banden met WUR sterk. Daarnaast bezoeken medewerkers van Noldus geregeld congressen waar we contacten leggen met wetenschappers in ons werkveld."

Onbekend met universiteit

Marieke op de Weegh is innovatiemakelaar bij RCT Gelderland, een ondernemersnetwerk gericht op het ondersteunen en stimuleren van Gelders MKB bedrijven die werken aan innovaties, met name op het gebied van duurzaamheid. Ze slaat een brug tussen deze bedrijven en kennisinstituten of fondsen. Ze ziet dat veel bedrijven uit bijvoorbeeld de foodsector WUR al goed weten te vinden, maar sommige kleinere bedrijven vinden het soms lastig om contact te leggen met kennisinstellingen. "Dit komt soms voort uit onbekendheid: waar bel ik heen en wie is een goede contactpersoon?" Als innovatiemakelaar leggen wij dan het contact, bijvoorbeeld met WUR." RCT Gelderland organiseert bijvoorbeeld experttafels, waarbij wetenschappers en medewerkers uit het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een bijeenkomst over voedselveiligheid. Een voorbeeld van een bedrijf dat dankzij deze experttafels een samenwerking met de WUR aanging, is Shuffle-Mix uit Barneveld. Een bedrijf dat zelfontworpen industriële bakkerijmachines maakt, die deeg of beslag mengen en tegelijk luchtig maken. "Hun machines maken gebruik van een innovatie in het opschuimen van vloeistoffen. Dankzij samenwerking met WUR konden ze deze innovatie verder onderzoeken en ontwikkelen", zegt Op de Weegh.

Jubileum WUR biedt kans

Een perfecte gelegenheid voor bedrijven om kennis te maken met WUR is het jubileum dat vanaf volgend jaar van start gaat. Volgend jaar maart barsten allerlei evenementen en festiviteiten los rondom het 100-jarig bestaan van WUR. Dit biedt bedrijven en ondernemers in de omgeving een uitgelezen kans om in contact te komen met medewerkers en wetenschappers van de universiteit en de verschillende onderzoekscentra op de campus. "Op negen maart is de start van ons jubileumjaar met de Dies Natalis, de viering van de geboortedag van de universiteit", zegt woordvoerder Simon Vink van WUR.

"Veel medewerkers zullen daarbij aanwezig zijn en dit is een ideale gelegenheid om te netwerken. Tijdens de borrel leg je op een makkelijke manier contact met docenten, wetenschappers, hoogleraren en ook business unit managers." Daarnaast wordt tijdens het jubileumjaar ook een Company Day georganiseerd op de campus. Op die dag ontvangen wetenschappers bedrijven uit verschillende sectoren in hun laboratoria en kunnen medewerkers van de bedrijven elkaar hier ontmoeten. "Op de Company Day geven wetenschappers presentaties over relevant onderzoek van WUR binnen de verschillende domeinen. Hiermee bedoel ik echt state of the art onderzoek: de allernieuwste ontwikkelingen worden getoond. Hier kunnen bedrijven dus nieuwe inspiratie en kennis opdoen en in contact komen over relevante samenwerkingen", zegt Vink.

Naast deze Company Day zijn er volgend jaar ook verschillende interessante symposia over de onderwerpen Earth, Life en Food. Op dat laatste congres is een dag gewijd aan voedselproductie en de andere aan voedselconsumptie. "Het hele jaar door zijn er wetenschappelijke bijeenkomsten, maar ook exposities, theaterstukken, debatten, muziekoptredens, lezingen en filmvertoningen", zegt Vink. "Genoeg gelegenheid om kennis en inspiratie op te doen en met WUR in contact te komen, ook voor bedrijven in de regio. En wie weet komen daar weer interessante samenwerkingen uit."

Voor meer informatie over het programma van het jubileum

www.wur.nl/100years

Wetenschapper WUR helpt bedrijfsleven met kennis
Medewerkers van QING Groep bij een machine die zij hebben ontwikkeld voor een opdrachtgever. Met de machine worden noten, zaden en gedroogd fruit op een efficiënte manier verpakt. Foto: Qing
Het Familievarken is een samenwerking tussen onder andere technologiebedrijf Noldus en Wageningen University & Research. In het project worden diervriendelijke varkenstallen ontwikkeld.

"Wij vertalen kennis van WUR naar bedrijfsleven"

QING Groep werkt samen met onderzoekers van WUR. Business unit manager Bram de Vrught vertelt: "Tachtig procent van

onze opdrachtgevers bevindt zich in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie. Wij helpen deze bedrijven met het ontwikkelen van nieuwe machines en het verbeteren van processen, die sneller, duurzamer en betrouwbaarder moeten worden. Een voorbeeld hiervan is een projectvoorstel voor de integratie van een 'pasteurtag' in verpakkingen. Deze tag, mede ontwikkeld door WUR, maakt een actuele voorspelling van de houdbaarheid van een product. Deze ontwikkeling kan in de toekomst een

bijdrage leveren aan het reduceren van de voedselverspilling.

De kennis van wetenschappers van WUR vertalen wij voor opdrachtgevers naar de praktijk, zodat dit een weg naar het bedrijfsleven en uiteindelijk de consument kan vinden. Hierdoor is QING een goede schakel tussen het bedrijfsleven en de wetenschap. Voor bedrijven kan de drempel hoog liggen om samen te werken met universiteiten. WUR heeft erg veel kennis in huis en daar zou het bedrijfsleven nog meer gebruik van moeten maken."

delen:

Vallei Business nummer 6 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by