Artikel

27-05-2020 11:32

Persoonlijke lening: de tien meest gestelde vragen

De goedkoopste methode om  geld te lenen is door gebruik te maken van een persoonlijke lening. Wat er allemaal komt kijken bij het afsluiten van deze lening en wat de lening precies inhoudt? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is een persoonlijke lening?

Een geldbedrag dat wordt geleend bij een bank of (online) kredietverstrekker. Het bedrag wordt in één keer op je rekening overgemaakt en kan worden terugbetaald via gelijke maandelijkse betalingen met een vast rentepercentage. Anders dan bij een doorlopend krediet heeft een persoonlijke lening een vast betalingstermijn en lagere rentetarieven.

Hoe kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening?

Je komt in aanmerking door een berekening te maken van de leencapaciteit. Dit gebeurt op basis van je vaste uitgaven, inkomsten, eventuele schulden en een kredietprofiel. De basisberekening hiervan is bij alle kredietverstrekkers gelijk. Het belangrijkste is dat de lening verantwoord is als gekeken wordt naar je inkomen. Daarnaast wordt gekeken naar eventuele openstaande financieringen.

Hoeveel kan ik lenen?

Gemiddeld kun je tussen de €2.500 en €75.000 euro lenen. Dit bedrag is afhankelijk van je inkomen, woonlasten en eventuele alimentatiekosten. Daarnaast spelen burgerlijke stand en je woningsoort een rol. Op de site van de kredietverstrekker staat hoogstwaarschijnlijk een tool waarop jij de hoogte van een persoonlijke lening kunt berekenen.

Waarvoor wordt een persoonlijke lening gebruikt?

De belangrijkste redenen waarom mensen overgaan tot het afsluiten van een persoonlijke lening is bij het doen van grote aankopen, zoals een auto, een keuken, vakantiehuis, een verbouwing of voor het dekken van medische kosten.

Wat is de rente voor een persoonlijke lening?

Dit bedrag verschilt per kredietverstrekker.  vergelijk leningen en kijk welke het beste bij uw past..

Over welke periode kan ik lenen?

Het verschilt per kredietverstrekker en jouw persoonlijke situatie, maar normaliter liggen de termijnen tussen de 24 en 180 maanden. Voor een reguliere persoonlijke lening geldt een maximale looptijd van tien jaar (120 maanden). Dit kan worden verlengd tot 180 maanden voor personen met een eigen woning. Hoe langer de lening, hoe lager de maandtermijn, maar uiteindelijk ook een hogere totale kredietsom.

Kan ik mijn persoonlijke lening terugbetalen zonder boeterente?

Een lening vervroegd terugbetalen kan extra kosten met zich meebrengen, omdat je akkoord bent gegaan met een vaste periode waarin je iedere maand een vast bedrag terugbetaalt. Echter zijn er kredietverstrekkers die geen boete berekenen. Dit kun je voorkomen door je vooraf goed in te lezen en te kiezen voor een verstrekker die dit niet doet.

Is de rente op een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

Ja, indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Je komt in aanmerking voor renteaftrek als je de persoonlijke lening aflost binnen vijftien jaar en het geld gebruikt voor het verbeteren van je woning. Gebruik je het geld voor andere doeleinden? Dan is de rente niet aftrekbaar.

Welke gegevens heeft de kredietverstrekker nodig om mijn persoonlijke lening af te sluiten?

Enkele gegevens, zoals je persoonsgegevens, woonsituatie, doel van de lening, burgerlijke staat, of je wel of geen thuiswonende kinderen hebt, je woonlasten, beroepsinformatie (soort baan en/of gepensioneerd of arbeidsongeschikt) en of je eventueel nog andere lopende leningen hebt.

Waarom is de rente van mijn persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente van mijn huis?

Voor de hypotheekrente geldt je woning als onderpand en wordt op deze manier het risico gedekt. Een persoonlijke lening is een ongedekte lening. De kredietverstrekker compenseert het risico daarom met een hogere rente.


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by