Artikel

11-01-2021 09:42

‘Ik geloof niet in ondernemen op de korte termijn’

De TeKa Groep is een van de ‘founders’ van Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Eigenaar Timo Kruft hecht veel waarde aan circulaire thema’s binnen zijn onderneming, één van de grootste spelers in de Nederlandse evenementen- en congresbranche. Jaarlijks organiseert de TeKa Groep, dat ruim twintig evenementenlocaties exploiteert, zo’n 1.800 events voor een brede doelgroep: van particulieren tot mkb-bedrijven en van overheden tot multinationals. Kruft merkt dat het Living Lab Regio Foodvalley Circulair een aanjagende functie heeft om ondernemers te inspireren.

Net als elke ondernemer had Kruft zich met de TeKa Groep iets heel anders voorgesteld van 2020. Sinds de corona-uitbraak heeft ook de snelgroeiende exploitant van evenementenlocaties iedere dag weer te maken met de coronamaatregelen. Toch blijft Kruft positief gestemd en kijkt hij ook vooral naar de lange termijn voor de TeKa Groep. Die visie helpt de onderneming door deze coronaperiode, stelt hij.

“We hebben in onze branche een enorme klap gehad, maar we overleven nu dankzij onder andere de lage kosten van onze energie neutrale panden. We zijn jaren terug gestart met ons sterk te maken voor circulair ondernemen en dat betaalt zich nu letterlijk uit. Bij de bouw van onze panden hadden we veel aandacht voor circulariteit. Circulair ondernemen heeft ook een sterk verdienmodel, ik weet niet of iedereen dat beseft. Je zet in op een langetermijnvisie die uiteindelijk geld oplevert. Als je een energie neutraal gebouw neerzet, levert dat meer op dan een vervuilend gebouw. Zo simpel is het”, verklaart Kruft.

“Als ondernemer werk je aan kostenbesparing, waardoor je winst boekt en meer bestaansrecht hebt. Als je als ondernemer alleen naar de korte termijn kijkt en daarnaar handelt, stoot je vroeg of laat je hoofd. Bovendien wil je toch iets betekenen voor de latere generaties? Ik vind het belangrijk om een positieve voetafdruk op de wereld achter te laten. Dat hoort ook bij een gezonde onderneming. Maar niemand kan een circulaire economie alleen opstarten. Daar komt het Living Lab om de hoek kijken”, aldus de succesvolle ondernemer uit Barneveld.

CIRCULAIRE PUZZEL
De TeKa Groep is als founder betrokken bij de initiatieven en bijeenkomsten van het Living Lab. “Het Living Lab helpt om bewustwording over circulariteit te bevorderen en ook creativiteit op te wekken. Bij de bijeenkomsten en op de werkplaatsen zetten andere deelnemers je aan het denken. Dat levert verfrissende ideeën en invalshoeken op. Soms zit je als ondernemer in een bepaalde tunnelvisie. En we zijn soms ook wat eigenwijs, hè? Het is goed om ervaringen te horen uit andere sectoren. Dat motiveert ook om zelf te blijven nadenken. Iedereen vormt een puzzelstuk in de circulaire puzzel.”

“Als ondernemer ben je een radertje in het geheel, maar als meerdere radertjes op gang komen, dan is versnelling mogelijk. Sommige ontwikkelingen en plannen moet je ook opschalen om uiteindelijk te laten functioneren. Ik geloof er niet in dat wet- en regelgeving aangepast moeten worden om zulke initiatieven van de grond te laten komen. Het begint bij een visie. Mensen moeten begrijpen waarom ze wat doen. We kijken nu heel anders naar de waarde van voedsel dan vroeger. We zijn de aandacht kwijtgeraakt. Iedereen weet dat een tomaat tijd nodig heeft om te groeien of dat een stuk vlees niet drie jaar onderweg hoeft te zijn voordat het in de supermarkt ligt. Maar we willen alles snel en op het moment dat wij het willen. En alles moet er perfect uitzien. Uiteindelijk kun je beter één goed stukje vlees eten, dan tien stukjes zonder aandacht en smaak. Dat inzicht begint nu wel bij veel mensen te ontstaan. Je ziet ook steeds meer aandacht ontstaan voor lokaal eten. Wij zetten daar ook sterk op in binnen de TeKa Groep”, vertelt Kruft.

“We kijken al langere tijd naar hoe we ook klanten kunnen meenemen in onze denkwijze. Zo stellen we voor om zelf de menukaarten samen te stellen voor onze klanten. Daarop nemen we bijvoorbeeld de producten van dat seizoen mee. We zorgen er ook voor dat we producten hergebruiken. Zo zijn we op het idee gekomen van de buitenbeentjessoep. Dat hebben we ook op congressen geserveerd. Dat zijn soepen met ingrediënten die door een tuinder weggegooid zouden worden. Dat gebeurt al wanneer groente scheef groeit. Daarnaast hebben we zalm van de kaart gehaald. Waarom zouden we vis uit Noorwegen halen als we naar Flevoland kunnen voor een forel? Daarbij denk je ook weer aan het aandeel van transport.”

Voedselverspilling is een belangrijk thema waaraan Kruft met de TeKa Groep veel aandacht besteed. “We hebben zelf ook een kas in Ede staan waarin we bananen kweken. De Wageningen Universiteit doet daarin mee met onderzoek naar hoe bananen bijvoorbeeld met ziektes omgaan. Maar we kijken ook met een groep studenten naar hoe we de bananenschillen weer effectief kunnen hergebruiken.”

NIEUWE KANSEN EN UITDAGINGEN
Nadenken en werken aan circulair ondernemen stopt nooit, zegt Kruft. “Het is een reis die je maakt want ieder idee of initiatief levert weer nieuwe vraagstukken op. De ontwikkeling houdt nooit op. En circulair nadenken gaat niet alleen om energie besparen. Er zijn zoveel thema’s die nog veel beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Het belangrijkste blijft bewustwording: wat voor voetafdruk laat ik achter op deze wereld? Gewoontes die in vroegere generaties zijn ontstaan moeten we doorbreken. Mijn zoon van zes kijkt al anders naar de wereld dan ik op die leeftijd. Elke dag biedt weer nieuwe kansen en uitdagingen. De keuzes die wij twee jaar geleden hebben gemaakt, zouden we nu anders maken. Maar door keuzes te durven maken, leer je weer bij. En als je bereid bent om te leren kun je stappen vooruit zetten. Het mooie is dat je dat bij het Living Lab kunt doen met gelijkgestemden uit andere sectoren. Als ondernemer moet je goed nadenken waar je over tien jaar staat en of je jouw huidige koers kunt volhouden. Natuurlijk kon niemand de coronacrisis voorspellen en we zitten nu in een zware periode vol uitdagingen, maar het is goed om juist nu na te denken over wat een circulaire economie ons kan opleveren voor de lange termijn.”
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by