Artikel

28-07-2022 12:48

Bumé Bouw en Onderhoud: Lichtend voorbeeld van duurzaam ondernemen  

Bumé Bouw en Onderhoud mag zich met recht een voorloper noemen op het gebied van duurzaam ondernemen. Het aannemingsbedrijf uit Westervoort wil de werkprocessen duurzaam verbeteren en hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan een betere, mooiere en schonere wereld. Met die missie en de manier waarop die wordt uitgevoerd viel het familiebedrijf dit jaar ook in de prijzen.
 
Bumé werd eind mei van dit jaar verkozen tot de meest duurzame ondernemer in Westervoort en Duiven. De duurzaamheidsprijs was een initiatief van de gemeenten Duiven en Westervoort, MKB Duiven, Ondernemend Westervoort en de Rabobank.
 
Dat Bumé duurzaam onderneemt blijkt ook uit het nieuwbouwpand dat het aannemingsbedrijf twee jaar geleden betrok in Westervoort. Na de verhuizing vanuit de locaties in Velp en Zevenaar herrees een gebouw dat duurzaamheid ademt. Grote spanten van blank hout dragen het dak, midden in de werkplaats staat een boom van zo’n zes meter, de vergadertafels bestaan uit hergebruikt hout en de stoelen eromheen zijn gemaakt van gerecyclede petflessen.
 
Samen met de architect en directeur bedrijfsvoering Theo van Baal, hebben broers en eigenaren Nico en Frans Budel vooruit gedacht tijdens de realisatie van het nieuwe pand. Zo lagen na de bouw meer dan 150 zonnepanelen op het dak, maar het dak is zo stevig gemaakt dat er nog een kleine tweehonderd extra zonnepanelen op geplaatst konden worden. Het dak is inmiddels ook aangevuld met deze extra zonnepanelen. Als aannemers zijn de broers Budel inmiddels ook gewend aan begrippen als ‘energiezuinig’ en ‘nul-op-de-meter’.
 
Het kantoorpand is op het gebied van verwarming en verlichting energieneutraal, maar met de extra zonnepanelen op het dak wordt ook genoeg energie geleverd voor onder andere printers, computers en machines in de werkplaats. Mocht er wat extra energie nodig zijn, dan is dat 100 procent groen en uit Nederland.
 
KAN NIET BESTAAT NIET
De duurzaamheidsprijs ontving Bumé niet alleen voor het eigen nieuwbouwpand. Bumé verzorgt het onderhoud voor een deel van het woningenbestand van woningbouwcorporatie Vivare, dit zijn de  woningen in de gemeenten Renkum en Rheden. Bumé levert met andere partijen ook een deel van het dagelijkse- en mutatieonderhoud voor Baston Wonen in Zevenaar, Volkshuisvesting In Arnhem en VryLeve in Lobith. Deze werkzaamheden worden aangevuld met meer dan vijftig verenigingen van eigenaren. Daarnaast is natuurlijk nieuwbouw en verbouw een belangrijke bedrijfsactiviteit voor Bumé.
 
Duurzaamheid is volgens Bumé niet alleen afval scheiden en energiezuinig bouwen. De broers Budel stellen dat het vooral om een bepaalde mentaliteit en denkwijze draait: toekomstgericht. En al hun werknemers, inmiddels over de honderd, spelen daarin ook een belangrijke rol. Geen plastic in een papiercontainer of in de ruimtes waar geen bewegingsmelder zit, zelf het licht uitdoen. Nadenken waar je mee bezigt bent en ernaar handelen, geldt bij Bumé. Duurzaam denken wordt op die manier ook een automatisme.
 
De eerste elektrische personenauto’s werden een aantal jaar geleden aangeschaft. Inmiddels zijn er zes elektrische wagens. De toekomstwens is om ook elektrische bussen, voor een zwaardere lading aan te schaffen, maar de technische ontwikkelingen zijn nog niet zo ver. De broers Budel kozen voor de stap naar elektrische auto’s ondanks dat de werknemers nog wat huiverig waren voor de switch. Maar duurzaam ondernemen is volgens de broers ook doorzetten en slim zijn. Kan niet bestaat niet bij hen.
 
BEDRIJFSCONTINUITEIT
Ook voor de toekomst van het familiebedrijf denken Nico en Frans Budel vooruit. Het bedrijf werd in 1976 gestart door hun vader en is in al die jaren sterk gegroeid. Op meerdere plekken binnen Bumé zijn nog familieleden werkzaam, al benadrukt Theo van Baal dat binnen het aannemingsbedrijf iedereen als familie wordt beschouwd. De saamhorigheid en bereidheid om wat voor een ander over te hebben is een van de belangrijkste kernwaarden bij Bumé, daar selecteren we op.

Je mag zijn wie je bent en de deur naar de bedrijfsleiding staat altijd open, geldt bij Bumé. De broers Nico en Frans Budel koppelen oprechte aandacht voor hun werknemers aan professionaliteit en deskundigheid. Ze nemen hun verantwoordelijkheid richting de 110 werknemers en hun gezinnen. Ze willen een stabiele, duurzame factor zijn in het gezinsleven van alle ‘familieleden’ binnen het bedrijf.

Er voor elkaar zijn, oog hebben voor elkaar, daar draait het om binnen Bumé, stelt Van Baal. Er wordt vakmanschap verlangd en verwacht, maar het team helpt elkaar daarbij. Het team van vakmensen krijgt ook de VCA opleiding om gecertificeerd veilig te kunnen werken. En waar nodig wordt scholing ingezet om moderne machines en toepassingen in de vingers te krijgen. Bumé investeert in middelen én medewerkers.

TOEKOMSTBESTENDIG
Bumé richt de blik dus op een duurzame toekomst, binnen en buiten de muren van het bedrijfspand in Westervoort. De medewerkers werken inmiddels met iPads, die mee gaan naar hun werkplekken. Ze krijgen zo instructies en materiaalbonnen hoeven niet op kantoor te worden afgehaald. En thuis kan de bedrijfsleiding alle parameters gekoppeld aan de bedrijfswerkzaamheden aflezen. Zo hoeven er geen papieren dossiers doorgespit te worden. Vrijwel alle informatiestromen binnen Bumé verlopen op die manier digitaal. Al blijft het persoonlijke contact het belangrijkste en misschien wel nog waardevoller in een sociaal en duurzaam familiebedrijf.

Ga voor meer informatie naar www.bumé.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by