Artikel

06-01-2025 12:59

Zo verzeker je je onderneming tegen de grootste bedrijfsrisico’s

Volop in de groei met je onderneming? Dan zit je er lekker in. In de rush denk je vaak minder aan risico’s en wat-als situaties. Hoe groter je onderneming wordt, hoe groter ook de bedrijfsrisico’s kunnen worden. Daarom is het goed om er bij stil te staan wat deze risico’s zijn en hoe je je onderneming hiertegen beschermt. Als een onverwachte situatie zich dan voordoet, ben je hiertegen bestand en houd je de financiële schade beperkt. Wij zetten de grootste bedrijfsrisico’s op een rij, inclusief manieren om je onderneming te beschermen. 

Bedrijfsrisico’s op een rij

  1. Aansprakelijkheid

Een risico voor elke ondernemer is aansprakelijkheid. Het kan namelijk zomaar voorkomen dat jijzelf, je medewerkers of je producten, schade veroorzaken aan anderen of hun eigendommen. Dit kan uiteenlopen van schade door een verkeerd geïnstalleerd product tot letsel van een medewerker. Je kunt je bedrijfsaansprakelijkheid verzekeren om je tegen deze situaties te beschermen. 

 

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt de financiële gevolgen van claims. Wat er gedekt wordt? De kosten voor schadevergoeding, juridische hulp en rechtszaken, zelfs als blijkt dat je niet aansprakelijk bent. Maakt een van je medewerkers of een ingehuurde partij per ongeluk schade tijdens hun werkzaamheden namens jouw bedrijf? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade.

 

Een andere vorm van aansprakelijkheid vinden we op bestuursniveau. Dan praten we over een bestuurlijke fout die wordt gemaakt of de wetgeving die door een organisatie niet (goed) wordt nageleefd. In zo’n situatie kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt hiertegen. De kosten van juridische procedures worden hierdoor gedekt en je privévermogen wordt beschermd. 

 

Zowel een bedrijfsaansprakelijkheid- als een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kan je dus helpen om je te beschermen tegen financiële gevolgen van aansprakelijkheidsclaims. 

  1. Schade aan pand en inventaris

Als handelsondernemer wil je je natuurlijk niet te veel zorgen maken over wat er eventueel mis kan gaan met het pand of de inventaris, want dat zet het hele bedrijf op zijn kop en kan zorgen voor hoge kosten. Om de stress en de impact van zo’n onverwachte situatie te voorkomen, mocht dit toch plaatsvinden, kun je verschillende verzekeringen afsluiten. 

 

Bij een heftige storm of brand dekt een bedrijfsschadeverzekering de schade. Sluit je zo’n verzekering af, dan is je pand inclusief inventaris ook beschermd tegen schade door ander noodweer of brand. Ook vandalisme en inbraken kun je hiermee verzekeren. Let altijd goed op de dekking. Hoewel je misschien verwacht dat schade door hagel onder noodweer valt, wordt deze schade lang niet altijd gedekt door een bedrijfsschadeverzekering. 

 

Tip: als je hard aan het groeien bent als ondernemer, let dan op de verzekerde waarde binnen je verzekering. Sommige verzekeraars dekken meer dan 100% van het verzekerde bedrag aan omzetverlies, zodat je niet voor problemen komt te staan als je omzet tussentijds gegroeid is. 

 

Je voorraad verzekeren? Sluit dan een voorraadverzekering af. Zo kun je je richten op het ondernemen en hoef je niet wakker te liggen met deze zorgen. 

  1. Transport 

Transport is voor veel bedrijven een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces. Helaas brengt het ook risico’s met zich mee: zoals beschadiging of verlies van goederen tijdens het transport. Dit kan voorkomen door onvoorziene omstandigheden zoals het onzorgvuldig laden en lossen of vervelende rijomstandigheden. Goederen kunnen ook gestolen worden. Naast de producten zelf, kan het ook gebeuren dat het vervoermiddel zelf schade oploopt. 

 

Ook tegen deze onverwachte kosten kun je je bedrijf beschermen. Door een transportverzekering af te sluiten, kun financiële schade beperken. 

 

Dit is niet alleen relevant als je het logistieke proces zelf in handen hebt en uitvoert. Ook als je een externe partij inschakelt voor transport, heb je profijt van een transportverzekering. De externe transporteur is zelf namelijk maar tot een bepaalde hoogte aansprakelijk voor schade die kan ontstaan. Het kwijtraken van producten is een voorbeeld van een situatie waar je een transporteur niet (altijd) op kunt aanspreken. 

 

Net als met een reisverzekering voor particulieren, kun je een transportverzekering doorlopend afsluiten of voor een kortlopende variant gaan. Bepaal daarbij goed of je dekking binnen de EU of de hele wereld wilt. 

  1. Juridische geschillen

Niets is vervelender dan geschillen met klanten, leveranciers of zelfs je eigen medewerkers. Dit vormt best een behoorlijk risico voor ondernemers. Het kan namelijk gaan om diverse zaken zoals de levering van producten, klanten die niet willen betalen en conflicten met je eigen medewerkers. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan in zo’n geval goed van pas komen. Deze verzekering biedt juridische hulp en dekking voor bijvoorbeeld proceskosten, arbitragekosten en mediation. 

 

Wil je je extra verzekeren voor bijvoorbeeld conflicten rondom arbeidsrecht of huur? Dan kun je kiezen voor een extra dekking. Ook conflicten met motorrijtuigen die buiten het verkeer vallen, zoals autodealers en garages kunnen verzekerd worden. 

  1. Gezondheidsrisico’s 

Als mkb’er ben je al snel erg afhankelijk van je eigen gezondheid en die van je werknemers. Een onverwachte ziekte of ongeval kan het financiële plaatje voor je bedrijf omgooien. Het is daarom belangrijk om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. 

 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt ondernemers bescherming bij het verliezen van inkomsten door ziektegevallen of ongevallen. Je kunt de verzekering zelf samenstellen naar jouw wensen. Dit doe je door het verzekerde bedrag, de uitkeringsduur en de wachttijd zelf te bepalen. Wil je de uitkering elk jaar laten stijgen met de inflatie? Dan is dat ook mogelijk. De AOV is er niet alleen voor lichamelijke klachten, maar ook bij psychische aandoeningen, en zwangerschap voor één jaar. 

 

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om je werknemers door te betalen als zij door ziekte niet kunnen werken. Vaak is dit voor een periode van twee jaar. Je kunt je wel voorstellen dat dit een aanzienlijke invloed kan hebben op je bedrijf, vooral als er sprake is van langdurig ziekteverzuim. Een verzuimverzekering kan zekerheid creëren. Die zorgt er namelijk niet alleen voor dat je wordt geholpen met het doorbetalen van het loon, maar ondersteunt ook in verzuimbeheer. Je kunt deze verzekering zelf afstemmen op de behoeften van je bedrijf. Zo kun je naast loondoorbetaling ook verzuimmanagement en hulp bij het voorkomen van verzuim toevoegen. 






 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by