Nieuws

07-07-2020 10:36

Samen werken aan emissiereductie: Webinar gemist?

Op 24 juni jl. werd het PEV webinar “Samen werken aan emissiereductie’ gehouden. In de introductie van Jan Workamp werden de diverse onderwerpen aangekondigd en werden ook benoemd: het Sectorplan fijnstofreductie en de LNV-stimuleringsregeling voor brongerichte technieken.

De eindresultaten van de PEV pilots werden gepresenteerd door Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research. Een van de resultaten is dat 3 nieuwe technieken op de Ravi lijst zijn gekomen en naar verwachting volgt er binnenkort een 4e. Ook de Regio Deal Foodvalley en het Schone Lucht Akkoord kwamen aan bod. Dit laatste werd toegelicht door Regina Jansen van de gemeente Ede en Wouter Moonen van de provincie Brabant. 46 gemeenten gaan gezamenlijk werken aan een permanente verbetering van de luchtkwaliteit en schone lucht voor iedereen. Voor de pilot landbouw geldt dat de bestaande emissiereducerende technieken beter gaan worden gebruikt maar dat men ook kijkt naar aanvullende maatregelen voor bestaande stallen.

Emissiereductie is ook opgenomen In de Regio Deal Foodvalley en daar is ook PEV bij betrokken. Een korte toelichting over de regiodeal werd gegeven door Anne-Jo Smits , projectmedewerker van Poultry Expertise Centre en PEV. De regiodeal is een meerjarige samenwerking tussen het Rijk en een 8-tal partijen. Binnen de regiodeal zijn er 3 sporen waaronder spoor 1 transitie naar een toekomstbestendige landbouw. Boer aan het Roer werkt binnen spoor 1 en gaat een proeftuin inrichten waarbij agrariers en toeleverende bedrijven worden uitgenodigd deel te nemen. PEV zal gaan werken aan emissiereductie, breder dan alleen fijnstof en pluimveehouderij. De focus zal daarbij ook liggen op kalver- en geitenhouderij en emissie van ammoniak. Dierwelzijn, diergezondheid en een integrale aanpak is hierbij erg belangrijk.

Het webinar is via DEZE LINK te zien presentaties zijn te bekijken op www.praktijkcentrumemissiereductie.nl.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by