Nieuws

31-08-2020 10:40

Veel carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek

Open dag in Apeldoorn en Didam moet jongeren en zij-instromers op het spoor zetten van een loopbaan in de installatiebranche

Er is de komende decennia veel werk voor techniekliefhebbers die in de installatiebranche aan het werk willen. Samenwerkende installatiebedrijven en praktijkopleidingscentra in de sector organiseren daarom op zaterdag 29 augustus een open dag in Apeldoorn en in Didam.

De sector zoekt praktisch ingestelde beroepskrachten met gevoel voor techniek. “De installatiebranche heeft de toekomst”, zegt Erik Hans Boek, regiomanager van Wij Techniek, ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche (voorheen OTIB). “Ontwikkelingen als de energietransitie, het verduurzamen van woningen en de opmars van online connectiviteit, ‘the internet of things’ (IoT) maken dat er de komende decennia meer werk is dan we met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen.”
Wervingscampagne

De open dag in Apeldoorn en Didam maakt deel uit van een landelijke wervingscampagne. Daarin trekken opleidingsfonds Wij Techniek, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd, samen op met onder meer de opleidingsbedrijven IW Nederland en Goflex Young Professionals.

Doel van de open dag is dat belangstellenden niet alleen praktische voorlichting krijgen over opleidingen en beroepsperspectieven, maar ook kennis kunnen maken met het installatievak zelf. “Installatiewerk is een veelzijdig vak waarin veel ruimte is voor zelfontplooiing, maar gevoel voor techniek is wel een randvoorwaarde”, zegt Peter van Winssen, directeur van Goflex Young Professionals. “Tijdens de open dag krijgen bezoekers daarom gelegenheid om kennis te maken met gereedschappen en materialen. Luisteren, kijken, maar zéker ook zelf dingen doen en maken dus. Beleving staat centraal tijdens de open dag.”
Leren en werken

Opleiders als IW Nederland en Goflex Young Professionals leiden beroepskrachten op via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dat is leren en werken op MBO-niveau. Studenten gaan het grootste deel van de week aan het werk bij één van de leerbedrijven. Theorie wordt gegeven op het ROC en praktijktraining krijgen ze op de eigen praktijkcentra.

De organisatoren richten zich met hun wervingscampagne niet alleen op jongeren. “Ook zij-instromers zijn uitgenodigd om zich zaterdag te komen oriënteren”, benadrukt Ronald Olij, voorzitter van IW Nederland. “We denken dan bijvoorbeeld aan werkzoekenden of aan mensen die aan een carrièreswitch toe zijn vanuit een andere opleiding of branche.”

Jongeren en zij-instromers
Het is niet nieuw dat opleiders als Goflex en IW zich ook oriënteren op andere doelgroepen dan jongeren die van de middelbare school komen. “We hebben al veel verschillende zij-instromers naar een nieuwe loopbaan begeleid”, vertelt Olij. “Daarbij kun je denken aan mensen met een migratie-achtergrond tot aan herintredende vrouwen.”

Ook vrouwen laten zich steeds meer gelden in de installatietechniek. Ze worden nadrukkelijk ook uitgenodigd in de wervingscampagne van de branche. “Er zijn al heel wat meiden opgeleid in ons vak”, laat Boek van Wij Techniek weten. “We nodigen jonge meiden en vrouwen van harte uit om kennis te komen maken met de installatietechniek. Het is helemaal geen unicum meer om een vrouw in onze sector aan het werk te zien met een buigtang of elektronische meetapparatuur. Dat beeld is achterhaald.”

Belangstellenden voor de open dag kunnen zaterdag 29 augustus vanaf 10:00 tot 14:00 uur terecht bij het trainingscentrum van IW Achterhoek Rivierenland aan de Bieslook 24 in Didam. Goflex opent de deuren in Apeldoorn. Het Goflex trainingscentrum is te vinden op de watermanstraat 31 in Apeldoorn. Wie zaterdag een open dag buiten de regio Achterhoek en Rivierenland wil bezoeken, kan online alle adressen vinden op de website van Wij Techniek. Er wordt op alle locaties rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen.

Kijk voor meer informatie op de website van Wij Techniek

Foto: ©IWNL/L.vd Arend

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by