Nieuws

11-03-2021 15:36

Financiële uitdagingen bij bedrijfsuitbreiding

Wie het als ondernemer heeft gemaakt, ziet het geld binnenstromen. Dat is slechts een onjuiste gedachte, want de meeste ondernemers lopen op tegen grote financiële uitdagingen als het bedrijf groeit. Opschalen gaat vaak een stuk minder eenvoudig dan ondernemers denken. Het grootste probleem is de financiën. Want waar eerst een Excel-sheet nog voldeed, is nu opeens een boekhouder nodig.

De 1000 euro aan startkapitaal waarmee het bedrijf is begonnen, is nu niet eens voldoende om het bedrijf uit te laten breiden met meer personeel of nieuwe apparatuur. Het gevolg; de bedrijfsuitbreiding wordt belemmerd door financiële problemen. Uit onderzoek blijkt dat 29 procent van de zzp’ers en 32 procent van het mkb een financiële buffer om risico’s te nemen als een uitdaging ziet, zo heeft de Kamer van Koophandel onderzocht.

Mkb’er en zzp’er heeft vaak financiële uitdagingen
Ondernemers die in het mkb horen of zelfstandige zonder personeel zijn, lopen allebei aan tegen bepaalde financiële problemen om hun bedrijf te kunnen laten groeien. Het vinden van voldoende klanten is vaak lastig, maar ook is de financiële buffer om een (groot) risico te kunnen nemen vaak niet aanwezig. Dat staat groei bij zowel zzp’ers als mkb’ers in de weg.

In dezelfde mate hebben ondernemers problemen met het verkrijgen van een financiering. 10 procent van de zelfstandige ondernemers krijgt dat niet voor elkaar. 18 procent van de mkb’ers lukt het niet om een financiering te verkrijgen. Dat terwijl een zakelijke lening voor bedrijfsuitbreiding vaak de motor is voor het uitbreiden van de onderneming.

Snelle groei met vreemde middelen
Bij bedrijfsuitbreiding komt het dus vaak voor dat ondernemers niet voldoende eigen kapitaal hebben om te investeren in het bedrijf. Dat terwijl de hoeveelheid klanten en werk toeneemt. Het is dan noodzakelijk om extra personeel aan te nemen. Volgens de KVK is het zo dat het grootste deel van de ondernemers zelf meer uren werkt bij een toename in de hoeveelheid werk. Om deze reden zijn er extra middelen nodig. Een valkuil bij het uitbreiden van het bedrijf is het financieren van een onderneming met vreemde middelen zoals een zakelijke lening.

De zakelijke lening inzetten kan een verstandige beslissing zijn, als de verhouding tussen vreemde en eigen middelen gezond is. Deze verhouding noemen we de solvabiliteit. Een bedrijf dat een ongezonde solvabiliteit heeft, kan uiteindelijk failliet gaan. Bij bedrijfsuitbreiding is het dus nodig om van tevoren een goed financieringsplan te maken.

Financiële risico’s belemmeren groei
De financiële risico’s die bij het ondernemen horen is voor drie op de tien zzp’ers en mkb’ers een reden om niet verder te groeien. Met name het aannemen van personeel is een belangrijk probleem bij deze ondernemers. Zij zijn daarin terughoudend gezien de risico’s. Daardoor neemt 28 procent van de mkb’ers geen extra personeel aan. Het gebeurt wel dat ondernemers tijdelijke krachten aannemen, omdat de financiële risico’s dan minder groot zijn.

Verkrijgen financiering blijkt vaak lastig
Ten slotte blijkt het verkrijgen van een financiering vaak lastig. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In dit geval wordt meestal een zakelijke lening bij de bank afgesloten. Maar als dat niet lukt, is het ook mogelijk om kapitaal op te halen bij externe financierders zoals bijvoorbeeld aan de hand van crowdfunding. Daardoor is het ook meteen mogelijk om naamsbekendheid te genereren. Helaas biedt het behalen van extern kapitaal doorgaans minder zekerheden dan afspraken maken met een bank. Dat is zeker bij durfkapitaal het geval.

Wie dus een zakelijke lening bij de bank wil afsluiten, moet de zaakjes goed voor elkaar hebben. De kans op een lening is groter wanneer ondernemers van tevoren een goed businessplan hebben gemaakt en eerlijk en transparant over hun plannen zijn.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by