Nieuws

28-02-2022 16:03

Boekhouder nodig? Zo vind je de beste

Het is vaste prik voor elke zzp’er: de boekhouding. Sommige zelfstandig ondernemers zijn er zelf goed in, anderen besteden dit liever uit. Ben jij op zoek naar een geschikte boekhouder? Lees hier onze tips over hoe je er een vindt die het beste bij jou en je onderneming past.

Wat voor soort onderneming heb je?
Als je een zzp’er bent met een eenmanszaak, kun je ervoor kiezen om zelf je boekhouding te doen. Heb je weinig met boekhouden? Dan kun je terecht bij een zelfstandig boekhouder. Deze rekenen over het algemeen een relatief laag vast bedrag per maand. Als je een bv of vof hebt, is je boekhouding vaak wat ingewikkelder. Bedenk dan goed of een zelfstandig boekhouder je kan helpen, of je wellicht beter uit bent bij een groter boekhoudkantoor. 

Zoek een boekhouder die gespecialiseerd is in jouw branche 
Het is verstandig om met een boekhouder te werken die al wat ervaring heeft binnen jouw branche. Per werkveld kan het takenpakket van een boekhouder er namelijk anders uitzien. Zo is de administratie van een succesvolle webshop bijvoorbeeld heel anders dan van een zzp’er in de zorg met een paar opdrachtgevers per maand.

Praat met meerdere boekhouders
Vergelijk meerdere boekhouders voordat je er één in de arm neemt. Kijk of ze met hun tijd meegaan. Als ze zijn aangesloten bij een beroepsvereniging als de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) of de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB), betekent dit in de regel dat ze goede en up-to-date vakkennis hebben. 

Laat een boekhouder links liggen als hij of zij je overlaadt met vaktermen, zonder deze goed aan je uit te kunnen leggen of als je hem of haar niet kunt volgen. 

Maak duidelijke afspraken
Maak duidelijke afspraken over wat je de boekhouder wilt laten doen. Wil je je gehele financiële administratie uit handen geven, of bijvoorbeeld alleen de aangifte inkomstenbelasting? Denk hier goed over na. Spreek van tevoren een prijs af. Meestal is dit een vast bedrag of een uurtarief. Doe eerst je boekhouding zelf, zodat je weet hoeveel tijd hierin gaat zitten. Zo kun je beter inschatten of je boekhouder niet te veel in rekening brengt voor zijn of haar diensten. 

Koppel je zakelijke rekening met een boekhoudpakket
Het kost je als ondernemer gemiddeld zo’n 17 uur per maand om je boekhouding in te richten en goed te regelen. Dit kan gelukkig een stuk sneller, namelijk met een boekhoudkoppeling. Met een boekhoudkoppeling koppel je je zakelijke rekening met een online boekhoudpakket. Zo worden alle bij- en afschrijvingen van je zakelijke rekening overgezet naar je online boekhoudprogramma. 

Op deze manier heb je al je financiële administratie overzichtelijk op een rij en bespaar je jezelf een hoop tijd. Ook handig: doordat het boekhoudprogramma online staat, kan je boekhouder meekijken met wat je doet en bijsturen als het nodig is. Zo weet je zeker dat je administratie altijd in orde is. Kijk op de website van Knab voor de mogelijkheden. 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by