
Nieuws
18-11-2022 22:25
Hybride werken: wat kost de thuiswerkplek eigenlijk?
Ruim tachtig procent van de Nederlandse werknemers wil graag thuiswerken, blijkt uit onderzoek van TNO. Meer dan de helft van de werkgevers heeft inmiddels een thuiswerkbeleid voor de lange termijn. Een goede thuiswerkplek is belangrijk voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Maar hoe ziet een goede thuiswerkplek er eigenlijk uit en wat zijn de kosten voor de werkgever?Een ‘gezonde thuiswerkplek’
Werkend Nederland kiest steeds vaker voor hybride werken, ofwel een combinatie tussen thuis en op kantoor werken. Het is de taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat de werknemer zowel op kantoor als thuis veilig en gezond kan werken. Op kantoor is dit meestal wel goed geregeld, maar ook de thuiswerkplek moet aan deze voorwaarden voldoen.
Dat betekent dat zowel het bureau als de bureaustoel in hoogte verstelbaar zijn en dat het beeldscherm op ooghoogte staat. De muis en het toetsenbord moeten los liggen. Zo krijgt de werknemer minder snel last van lichamelijke klachten. Zo krijgt de werknemer minder snel last van lichamelijke klachten.
De kosten voor thuiswerken
Een bureau en bureaustoel die in hoogte verstelbaar zijn, een desktop met een losse muis en toetsenbord, maar ook koffie, verlichting en verwarming: thuiswerken brengt de nodige kosten met zich mee. Volgens het Nibud kost thuiswerken ongeveer drie euro per dag. Dat komt bij een werknemer die fulltime in dienst is neer op gemiddeld zo’n vierhonderd euro per jaar.
Vergoeding voor kosten van thuiswerken
De kosten van thuiswerken zijn in principe voor rekening van de werkgever. Zij mogen deze extra kosten wel compenseren. Sinds begin januari 2022 mogen zij hun werknemers namelijk een onbelaste vergoeding van twee euro per thuiswerkdag geven.
De kosten van thuiswerk-gear, zoals bureaus, bureaustoelen, desktops en telefoons, vallen onder de gerichte vrijstelling van Arbo-voorziening of de gerichte vrijstelling voor noodzakelijke communicatiemiddelen. Dit betekent dat werkgevers de kosten die hun werknemers hiervoor maken mogen compenseren zonder hier belasting over te betalen. De werkgever kan ook gebruik maken van de werkkostenregeling (WKR). Fulltime werknemers krijgen zo een maandelijkse thuiswerkvergoeding van veertig euro.
Hogere kosten voor thuiswerken in 2023
De kosten van thuiswerken worden naar verwachting hoger in 2023. Werknemers hebben namelijk te maken met stijgende energieprijzen en inflatie en daardoor hogere kosten. Dit heeft ook zijn weerslag op de kosten voor thuiswerken. Daarom is het voor werkgevers handig om te kijken hoe ze het thuiswerken zo kostenefficiënt mogelijk in kunnen vullen.