Humanversity: Oplossing bij verandering in bedrijf en organisatie

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

Hoe zorg je als ondernemer dat een vitali-teitsprogramma w?l aantrekkelijk is voor je werknemers? Dat jouw mensen meer willen bewegen, bewuster met hun tijd omgaan en gezond eten? Wie gaan de kar trekken in noodzakelijke veranderingen en hoe zorg je dat mensen op de juiste plek. Dit zijn vraag-stukken die aan de orde kunnen komen tijdens de Innovatie Labs die het bedrijf Humanversity uit Veenendaal in 2019 zal organiseren. Verschillende sessies zullen plaatsvinden in onder andere Garderen, Groenekan en op vliegveld Teuge.

Innovatie Labs

Innovatie Labs zijn bijeenkomsten van klan-ten en belangstellenden van Humanversity die op een informele wijze kennis willen maken met het fenomeen tekstassessment. Een unieke werkwijze om bestaande of voorgenomen acties te toetsen aan de situatie, spanningsvelden te detecteren en oplossingsrichtingen te bedenken.

Tijdens Innovatie Labs probeert Humanversity samen met klanten en be-langstellenden een assessmenttechniek uit die gericht is op het onderzoeken en ontwik-kelen van dienstverleningsconcepten. Deze techniek helpt wanneer gevraagd wordt om buiten bestaande kaders te denken of bestaande oplossingen tegen het licht te

houden om daarna tot vernieuwende, inno-vatieve concepten en idee?n te komen.

Worsteling voor iedereen

Aan de hand van de sessies ontwikkelt Humanversity, het bedrijf van Harry Oude Wolbers en Sietze Ketelaar, beleid en tooling op maat voor de bedrijven. "Veel organi-saties worstelen met vraagstukken op het gebied van verandering", zegt Sietze Ketelaar van Humanversity. "Van groot naar klein, bijna iedereen heeft daar mee te maken. Ik was vorige week nog bij de garage voor mijn auto. Daar raakte ik in gesprek met de eigenaar en vertelde over mijn bedrijf. Hij worstelt op zijn beurt met de veranderingen op de automarkt: de overstap naar elektrisch rijden bijvoorbeeld en hoe je daarbij je mensen kunt behouden en ontwikkelen."

Humanversity zorgt dat bedrijven in alle opzichten klaar zijn voor de toekomst. Ketelaar en Oude Wolbers helpen bedrijven, maar ook instellingen als ziekenhuizen en scholen om te zorgen dat werknemers mee kunnen in de vaart der volkeren. Hoe zorg je dat iedereen op de juiste plek zit? En daar-naast ook op de hoogte is van de modernste technieken en zichzelf blijft ontwikkelen. "Eens een timmerman altijd een timmer-man. In dat verhaal geloven wij dus niet. Veel timmermannen hebben het in zich en

vinden het daarnaast leuk en interessant om werkvoorbereider te worden. Kijk naar het potentieel van de mensen. Daarvan worden ze zelf ook veel gelukkiger", stelt Ketelaar.

Uitgebluste werknemers

Onlangs nog deed Humanversity een project voor een bedrijf met veel oudere werknemers. Velen waren regelmatig ziek of uitgeblust. "We zijn gaan onderzoeken hoe dat kwam en toen bleek dat deze organisatie nogal hi?rarchisch was. De werknemers hadden heel weinig autonomie en voelden zich hierdoor niet serieus genomen", vertelt Ketelaar. "De mentaliteit die daar vervol-gens heerste was 'laat maar zitten'."

Het duo Oude Wolbers en Ketelaar vult el-kaar goed aan. Oude Wolbers verdiende zijn sporen op het gebied van loopbaancoaching en modelontwikkeling, onder andere van assessments. Hij promoveert nu op model gebaseerde informatiesystemen bij de op-leiding Informatica aan de Universiteit van Nijmegen. Ketelaar is HRD-adviseur, trainer en coach en onder anderen mede-eigenaar van Dissel Human Factors, het bedrijf dat veel van de trajecten van Humanversity uitvoert. Ze werken bijna twintig jaar samen aan projecten op het gebied van coaching en training.

Humanversity stoomt werknemers en bedrijven klaar voor de toekomst. In het nieuwe jaar lossen bedrijven tijdens Innovatie Labs van Humanversity samen problemen op. "Iedereen worstelt met vraagstukken over verandering."

Oplossing bij verandering in bedrijf en organisatie

Innovatie labs Humanversity

Coaching Humanversity

Tekst: Marlies Dinjens

'Veel organisaties worstelen met vraagstukken op het gebied van verandering'

Humanversity wil de organisatie helpen de juiste mensen op de juiste plek op de juiste tijd te krijgen.

Ontwikkelassassment

Door de analyse van Humanversity komen ook de (werk)ervaring en kwaliteiten van de werknemer aan de oppervlakte. "Ik heb deze week bijvoorbeeld een ontwikkelassessment afgenomen bij een bedrijf dat sociaal is, maar ook resultaatgericht. Daar was een accountmanager aangenomen die uit de toon valt bij zijn andere collega's. Hij is namelijk een stuk assertiever en veeleisender. Wij zorgen ervoor dat de kwaliteiten van deze man tot zijn recht kunnen komen door zowel de medewerker zelf als zijn leidinggevende van een ontwikkelplan te voorzien." Door niet op ??n moment te focussen, maar dit in een periode van zo'n zes maanden te doen ontstaat er zicht op de eigen groei en een verbetering van de functioneringsgesprekken op basis van dit assessment.

Voor 2019 heeft Humanversity ook mooie plannen op stapel staan. Dissel Human Factors, een klant van Humanversity, is al actief in ziekenhuizen, onder andere in het Ter Gooi ziekenhuis. Deze werkzaamheden willen ze in 2019 nog verder uitbreiden. "Ook willen werken we verder aan een aantal projecten op mbo-scholen. Hoe zorgen zij dat er minder uitval is tijdens stages van leerlingen? Daar gaan wij bij helpen."

Eigenschappen in kaart dankzij app

Humanversity stelt een persoonlijk profiel samen van de medewerkers aan de hand van online vra-genlijsten en een analyse van teksten. Werknemers beantwoorden in een handige app bijvoorbeeld vragen over zaken die voor hen belangrijk zijn; de ene persoon wil creatieve vrijheid en de mogelijk-heid om werktijden in te delen, terwijl dit voor een ander een gruwel is.

In de INRO-taxonomie, die Humanversity gebruikt, worden voor alle basiseigenschappen ook de complementaire kenmerken weergegeven. Het is toepasbaar op gedrag van medewerkers, teams en organisaties. Dominantie is bij een leider bijvoor-beeld enerzijds een goede eigenschap, omdat het aanzet tot handelen bij werknemers, maar kan ook leiden tot angst binnen de organisatie waardoor mensen minder goed gaan presteren. "Met com-plementair gedrag kan een sterke leider zijn stijl be-houden, mits hij iets toevoegt aan zijn manier van afstemmen", aldus Oude Wolbers, in zijn column in de vorige editie van Vallei Business. "Voor zelfbe-wust gedrag is dat stimulerend en motiverend, we kunnen dit samen oplossen en hoe kan ik je daarin ondersteunen, welke zekerheden heb je nodig? We helpen graag organisaties om dit uit te zoeken."

Humanversity wil de organisatie helpen de juiste mensen op de juiste plek op de juiste tijd zien te krijgen. De bedrijven die dat begrijpen, hebben hun strategie helder, zorgen ervoor dat mensen optimaal kunnen presteren en renderen zelf het beste. Daarmee zijn ze beter klaar voor de toe-komst. Adviseurs, trainers en netwerkpartners van Humanversity voeren de trajecten uit.

www.humanversity.net

Humanversity Coaching

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by