Column Wijnberger Coaching / Geen Ruzie op het werk

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

Wie betaalt, bepaalt?'Hoe kunt u nou onpartijdig zijn als mijn baas betaalt?', vroeg een werknemer. Goede vraag!Ook al betaalt in de meeste gevallen de werkgever mijn factuur, dat wil niet zeggen dat hij daarmee ook 'winnaar' wordt. Als hij dat prettiger vindt, mag een werknemer natuurlijk ook een deel van de rekening betalen. Maar voor mijn inzet als mediator maakt dat geen verschil.Kernvraag is: kan een mediator echt onpartijdig zijn?

Het meest duidelijke antwoord: JA! De toevoeging die ik daarbij wil maken: hij zal wel moeten! Het is ??n van de belangrijkste gedragsre-gels voor de erkende mediator:

A. De mediator is er voor alle partijen. Hij is onpartijdig en handelt zonder vooringenomenheid.

B. Indien de mediator de kwestie niet op een onpartijdige wijze kan begeleiden, aanvaardt hij de opdracht niet of trekt hij zich terug.

Wat betekent dat dan: onpartijdig?

De eerste regel houdt in dat de mediator bij alles wat hij doet reke-ning houdt met elke partij die aan tafel zit. De opdracht is: herstel de communicatie.

De tweede regel betekent dat als de mediator dat in een bepaalde mediation niet (meer) kan, hij niet aan de mediation begint of de mediation stopt.

Heb je dan geen eigen mening als mediator?

Natuurlijk wel, maar mijn mening over de kwestie doet er niet toe; ik ben de begeleider van het proces en stel me dienstbaar aan dat proces op. Mensen die in mediation zijn, verdienen een goede, neutrale en onpartijdige mediator.

Wil je meer weten of eens vrijblijvend sparren over een situatie bij jou op het werk?

Monique Wakelkampwww.geenruzieophetwerk.nl

Column Geen ruzie op het werk / Wijnberger Coaching

Neem jij tijd om te recupereren?

Vanuit huis, via school, snel naar het werk. Computer aan en snel aan de slag. Vergadering nu al snel er naar toe. Nog even een telefoontje. Gelukkig je zit en je bent op tijd. Na afloop snel even door je mail. Mailbox lijkt wel ontploft ?n vier terugbelafspraken. Maar snel even doen.

Ga recupereren

Herken jij bovenstaande 'hollen, rennen en vliegen' praktijken? Ziet jouw werkdag er vaak zo uit? Dan heb ik nu een boodschap voor je. Stop met doorrennen. Ga eerst recupereren. Recupereren denk je? Wat is dat? Eerlijk is eerlijk ook ik moest dat woord even opzoeken tijdens een lezing over stress en ons brein. Recupereren betekent weer op krachten komen, herstellen (Van Dale). Recupereren komt ook uit de wielersport. Na een training of na een wedstrijd tijd nemen om je lichaam te laten herstellen.

Werk, topsport voor ons brein

Als jij aan het werk bent en je neemt geen (korte) pauzes tussendoor dan staat je brein continu aan. Je brein heeft geen ruimte om te her-stellen. Als je dit dagelijks doet, dan raakt je brein in feite overtraind. En als we dan nogmaals de vergelijking met de wielersport maken. Als jij als wielrenner geen tijd neemt om je lichaam de broodnodige rust te geven na een intensieve training of wedstrijd, dan ga je dat in je resultaten zien. En zo is het dus ook met ons brein, het heeft tijd om te recupereren nodig. Want anders gaat ons brein minder goed presteren of zelfs fouten maken.

Overtuigd?! Maak dan nu de afspraak met jezelf. Zet meerdere keren per dag kort en ??n keer lang 'recupereren' in je agenda. Je brein zal het heel fijn vinden! Zie mijn website voor meer tips over je brein.

Vanessa Wijnberger

www.wijnbergercoaching.nl

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by