Tuxis: Gaat u goed om met de data van uw klanten?

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

Veel bedrijven slaan gegevens van hun klanten en relaties op. "Die klanten hebben echter weinig invloed op waar hun gegevens opgeslagen worden en nemen vaak aan dat dit zorgvuldig gebeurt. Toch blijkt dat vaak niet het geval te zijn. Het wordt tijd dat bedrijven die verantwoorde-lijkheid w?l gaan nemen", vertelt Ronald Otto van Tuxis. Tuxis levert sinds 2009 hosting-infrastructuur vanuit meerdere datacenters in Ede.

Privacystatement

Iedereen kent diensten als Google Docs, Dropbox en MailChimp. "Het zijn stuk voor stuk handige publieke diensten die goede functionaliteit bieden. Maar wist u dat gegevens die u bij deze cloudproviders opslaat vaak door mogen worden gespeeld aan andere bedrijven? U slaat gegevens van klanten op in deze diensten, maar die gegevens worden mogelijk doorgespeeld aan voor u onbekende partijen. In het privacybeleid van derge-lijke bedrijven staat vaak verstopt dat zij deze gegevens verzamelen, wat niet gelijk is aan opslaan. En dat zij uw gegevens daarnaast mogen uitleveren aan hun zuster- en dochterbedrijven en zelfs aan 'partnerbedrijven'. Het feit

dat deze bedrijven gegevens aan partners doorspelen, maakt dat u toestemming hebt gegeven dat persoonsge-gevens van uw relaties afgegeven worden aan voor u on-bekende bedrijven. Met andere woorden: op dat moment bent u de controle volledig kwijt over waar die gegevens terechtkomen, terwijl de privacywetgeving steeds strikter wordt ?n u verantwoordelijk gehouden wordt."

Waar komt uw data terecht?

Otto wil bedrijven erop attenderen dat het belangrijk is om zorgvuldig te handelen en zuinig te zijn op de privacy van klanten. Hij adviseert: "Voordat u een product of dienst gaat afnemen, zijn er een aantal kritische vragen die u moet stellen. De eerste vragen zijn natuurlijk: Wat staat er in de voorwaarden en privacystatement? Waar wordt data opgeslagen en bij wie? Is het een Amerikaans bedrijf? "Als het antwoord 'ja' is, betekent dit dat data als-

Klanten die hun (persoons)gegevens aan bedrijven afstaan doen dat met het vertrouwen dat hun gegevens veilig blijven. Maar staat u erbij stil dat de data die online diensten verzamelen misschien niet veilig zijn? Heeft u grip op data van uzelf ?n uw klanten? Ronald Otto van Tuxis legt uit waarom dat misschien niet zo is, en wat u eraan kunt doen.

Gaat u goed om met data van uw klanten?

Ronald Otto van Tuxis:

"De Nederlandse privacywet stelt dat data niet zomaar buiten Europa mag worden opgeslagen", aldus Ronald Otto.

ICT Tuxis

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Staat u erbij stil dat de data die online diensten verzamelen misschien niet veilig zijn?

'Gelukkig zijn er talloze alternatieven voor de grote publieke diensten waarmee data wel veilig op is te slaan'

Over Tuxis

Tuxis levert sinds 2009 hosting-infra-structuur vanuit drie datacenters. Het Tuxis Cloud Concept (TCC) vormt de basis van de dienstverlening. Hierdoor kunnen opdrachtgevers die hoge eisen stellen aan beschikbaarheid, capaciteit en privacy zonder belemmering groeien met private cloud-, SaaS- en storage-oplossingen. De concepten van Tuxis kunnen ingezet worden als losstaande dienst of ingezet worden in een hybride oplossing. Veel diensten kun je direct bestellen op de Tuxis site, maar het is altijd mogelijk om een adviesgesprek aan te vragen voor een oplossing op maat.

www.tuxis.nl

nog buiten Europa kan geraken. In dat geval mag de Amerikaanse overheid deze data namelijk op-vragen, ongeacht van waar de data fysiek is opge-slagen. De Nederlandse privacywet stelt dat data niet zomaar buiten Europa mag worden opgesla-gen. Vraag u ook af: aan wie mag de data worden afgegeven, en hoe lang bewaart de leverancier de data die u opslaat en zij van u opgeslagen hebben?"Gelukkig zijn er talloze alternatieven voor de grote publieke diensten waarmee data wel veilig op is te slaan. "Nederlandse cloud-leveranciers bieden samen met ICT-bedrijven veilige oplossingen om bestanden op te slaan in de cloud, zoals filesonline.eu en IceWarp. Deze diensten zijn veilige vervangers van diensten als Dropbox, WeTransfer, O365 en Google."

www.tuxis.nl

Pleidooi

Volgens Otto hebben veel gratis diensten als verdienmodel dat ze data verzamelen en weer gebruiken voor onbekende doeleinden. "Data opslaan kost geld. Dus bij 'gratis' moe-ten alle alarmbellen afgaan. Bij Tuxis vragen wij geld voor het opslaan van uw data en hebben we geen belang bij het verzamelen van uw data. Daardoor weet u zeker dat uw data veilig is en blijft. Zo garanderen wij dat data van u en uw relaties te allen tijde in Nederland blijft staan. Daarnaast staan onze policies voor beveiliging gewoon online: mensen kunnen daarin precies lezen hoe wij omgaan met data. Nu is dit geen pleidooi om per se diensten bij ons af te nemen, maar wel om meer bewust te worden van de verantwoordelijkheid die u naar uw klanten toe hebt ?n dat leveranciers het ook goed kunnen regelen. Ik adviseer daarom ook: kijk eens kritisch naar uw eigen website. Zorg bijvoorbeeld dat u geen data lekt naar bedrijven als Facebook, Twitter, Microsoft en Google, doordat er plugins op uw website staan die dat, misschien zelfs buiten uw weten om, automatisch doen."

Otto adviseert: "Denk nooit 'mijn gegevens blijven vast wel veilig'. Redeneer andersom: ga pas in zee met een bedrijf als u zeker weet dat gegevens w?l veilig blijven. Alleen dan kunt u de privacy van uw klanten waarbor-gen. Uw data is het belangrijkste dat u hebt. Zorg dat het op een betrouwbare en goed beveiligde plek opgeslagen is!"

Tuxis ICT

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by