FabLab: jongeren in contact met techniek en ICT brengen

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

In oktober 2015 breidde de Bibliotheek Veenendaal zijn maatschappelijke rol uit met een nieuwe afdeling volgens het internationale concept FabLab. "Via onze contacten in het bedrijfsleven kwam naar voren dat ondernemers het steeds lastiger vinden om technische mensen te vinden", zegt direc-teur Mieke van Dijk. "Helaas staan zulke beroepen - geheel onterecht - vaak minder hoog aangeschreven dan een carri?re in de dienstverlening. Via het FabLab streven wij ernaar om die beeldvorming te veranderen en positief te be?nvloeden. Dat doen we door kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking te laten komen met leuke uitdagingen van techniek en ICT, ener-zijds via een 'programmeerlijn' en anderzijds via een 'maaklijn', die zowel ontwerp als realisatie bevat. Hierin werken we samen met basisscholen, waarbij het streven is om elk kind in de periode van groep 1 tot en met groep 8 drie keer een project te laten doen. We beschikken over alle mogelijke materialen en apparaten, zoals 3D-printers, een lasersnijder en een sublima-tieprinter."

Ambassadeurs

In 2018 ontving het FabLab Veenendaal 974 basisschoolleerlin-gen en ruim 600 andere jonge belangstellenden voor inloop-middagen en workshops. Van Dijk: "We mogen dus wel van een succesvolle formule spreken, waarin we veel tijd en energie investeren. Daarom zijn we blij met de ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. Via het concept 'Vrienden van het FabLab' verwelkomen we steeds meer ambassadeurs, die de boodschap verspreiden."

Technetix, een toonaangevende wereldspeler op het gebied van componenten voor kabeltelevisie, behoort tot deze partners.

In een maatschappij die zich sterk richt op leergangen richting dienstverlenende beroepen dreigt de technische kant ondergesneeuwd te raken, terwijl het bedrijfsleven juist zit te springen om mensen met gouden handen. Het FabLab Veenendaal stimuleert kinderen al in een vroeg stadium van hun schoolcarri?re om kennis te maken met techniek en ICT.

Technische jeugd heeft de toekomst

FabLab: jongeren in contact met techniek en ICT brengen

ICT Gemeente Veenendaal

"Toen we het concept leerden kennen, hebben we ons direct aangemeld om het te ondersteunen, want we lopen regelmatig tegen de vraag aan hoe we aan goede technische mensen ko-men", zegt directeur Jan Ariesen. "We willen nu via workshops steeds meer kinderen van onze medewerkers in aanraking laten komen met het FabLab. Verder ontvangen we graag de basis-schooljeugd voor een uitgebreide rondleiding in ons technisch centrum in Veenendaal."

Voorziet in behoefte

Zich bewust van het maatschappelijk tekort aan mensen met een opleiding in techniek en ICT vindt ook de gemeente Veenendaal het erg belangrijk om dit concept te ondersteunen en te promoten. "Wij beschouwen het FabLab als een heel waardevol instrument om in de toekomst een goede instro-ming aan de technische kant van het bedrijfsleven te waarbor-gen", stelt wethouder Marco Verloop. "ICT vormt in de regio natuurlijk een speerpunt. Daarom brengen we dit initiatief volop onder de aandacht en hebben we voor een stukje cofi-nanciering gezorgd. Trouwens, zelf zijn wij het veld in gegaan om bedrijven te interesseren om hun steentje bij te dragen. Inmiddels mogen we vaststellen dat het idee daadwerkelijk in een behoefte voorziet, gezien de actieve medewerking van on-dernemingen, scholen en het feit dat het FabLab afgelopen jaar 974 leerlingen op bezoek kreeg. Nu is het zaak om het concept verder uit te bouwen en organisch te laten groeien, met actieve betrokkenheid van het basis- en voortgezet onderwijs alsmede het bedrijfsleven in de regio."

www.bibliotheekveenendaal.nl

'Via het concept Vrienden van het FabLab' verwelkomen we steeds meer ambassadeurs, die de boodschap verspreiden'

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by