12,5 jaar Erba Plaatbewerking: inventief en innovatief

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

Inventief en innovatief

12,5 jaar Erba Plaatbewerking

industrie Erba Plaatbewerking

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: BVS

Exact op dezelfde dag dat zusterbedrijf BVS Sociaal Metaal een jaar bestond vierde Erba Plaatwerking zijn 12,5-jarig jubileum. Innovatie in de processen en inventief meedenken met opdrachtgevers zorgden voor een flinke, gecontroleerde groei, die weer ruimte bood voor investeringen in nieuwe machines en software. Zo blijft het bedrijf toonaangevend.

Eind jaren negentig zette Erwin van Soest binnen het staalconstructiebedrijf van zijn ouders een eigen plaat-bewerkingsafdeling op. De aanschaf van een lasersnij-machine, destijds redelijk uniek in de wijde regio, bracht de activiteiten in een stroomversnelling. "In eerste instantie fungeerde Erba Plaatbewerking als een interne toeleverancier, maar van lieverlee meldden zich steeds meer externe opdrachtgevers," vertelt Jolanda van Soest. "In 2006 lag er een stevig fundament voor ons om deze activiteit als zelfstandige onderneming voort te zetten. Een goede keuze, want het aantal klanten bleef stijgen en het bedrijf groeide gestaag mee, ook al was forse groei oorspronkelijk helemaal niet de intentie." Investeringen in machines, software, nieuwe medewerkers en scholing volgden elkaar op, tot op de dag van vandaag. "We willen onze toonaangevende positie in de metaalsector behouden", verklaart Van Soest. Geen loze woorden en de innovaties blijven ook niet onopgemerkt, want regelmatig melden zich delegaties van producenten uit onder andere Oost-Europa en Azi? om een kijkje in de keuken te komen nemen. "Ze verbazen zich echt over onze organisatie en halen daar veel inspiratie uit, met name uit de verregaande geautomatiseerde processen en het personeelsbeleid, waarbinnen we veel aandacht besteden aan trainingen en opleidingen."

Enorme betrokkenheid

Over de medewerkers gesproken: Van Soest prijst hun enorme betrokkenheid, inzet, enthousiasme en bereid-heid om nieuwe idee?n aan te dragen. "Dat stimuleren we ook erg, door voorstellen altijd serieus in overweging te nemen. Vanuit de dagelijkse praktijk op de werk-vloer komt vaak waardevolle informatie beschikbaar. Inmiddels begint onze organisatie met 64 medewerkers een dusdanige omvang te krijgen - mede door overname van een productielocatie in Rotterdam en de metaal-afdeling van IW4 in Veenendaal, omgedoopt in BVS Sociaal Metaal - dat we iemand voor personeelszaken hebben aangesteld. Dit om de medewerkers de volledige aandacht te kunnen blijven geven."

Recent vond op de locatie in Veenendaal trouwens een uitbreiding plaats naar een productiehal van ruim 6500 vierkante meter en een kantoor van 750 vierkante meter.

Geautomatiseerd magazijn

Tot de meest opvallende innovaties van Erba Plaatwerking behoort de inrichting van een volledig geautomatiseerd magazijn met 750 locaties en tevens de mogelijkheid om aangebroken platen te verwer-ken. "Deze manier van hergebruiken voorkomt veel materiaalverlies en werkt kostenbesparend voor onze klanten en ruimtebesparend voor ons, met een opslag van ruim 400 ton voorraadplaten van diverse materia-len en diktes," licht Van Soest toe. Op indrukwekkende wijze brengt een robotkraan in het 55 meter lange, twaalf meter hoge magazijn een plaat van drie bij anderhalve meter naar ??n van de vier lasersnijmachines. Deze kunnen dankzij de volautomatische samenwerking 24/7 hun snijopdrachten uitvoeren, grotendeels onbemand. Ook de acht buig-/zetmachines met deels automati-sche gereedschapswisselaars spelen een grote rol in het vervaardigen van de meest ingewikkelde plaatwerkpro-ducten. Erba werkt alleen voor bedrijven, zoals in de

Erba Plaatbewerking industrie

'Door de zeer grote diversiteit van afnemers blijven de producten elke dag weer uitdagend om te maken'

machinebouw voor zowel food, veevoeders, verpakkin-gen en logistiek, maar ook automotive, bouw en eigen-lijk alle overige staal-, RVS- en aluminiumverwerkende bedrijven. Van Soest: "Door de zeer grote diversiteit van afnemers blijven de producten elke dag weer uitdagend om te maken en kunnen wij eigenlijk iedereen vanuit ??n van onze locaties helpen. Hierbij blijft voor ons, on-danks de groei, het persoonlijke contact met de klanten zeer belangrijk."

www.erbaplaatbewerking.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by