E?n jaar Sociaal Metaal: Identiteit bepalen

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

Direct geeft ze zelf het antwoord: "Nadrukkelijk het laatste. BVS Sociaal Metaal hanteert een bijzonder hoog kwaliteitsniveau, waarbij kennis en vakmanschap voorop staan. Recent hadden we er enkele klanten van zusterbedrijf Erba Plaatbewerking op bezoek en zij toonden zich duidelijk onder de indruk van de processen en de eindresultaten. Toch moeten we onszelf regelmatig de vraag blijven stellen waar onze rol ligt. Onze bedrijfsleider Peter van Doorn, zeer ervaren in de metaalsector, zet zich actief in om de identiteit te helpen bewaken. Hij houdt ons scherp en mede door zijn praktische instelling blijkt dit voor ons haalbaar met een team van mensen die een arbeidsbeperking hebben. Wij vinden dat BVS Sociaal Metaal als een volwaar-dig bedrijf moeten kunnen functioneren en zijn eigen broek dient op te houden, iets dat trouwens ook bijdraagt aan het zelfvertrouwen en de trots van de medewerkers."

Zonder druk

"Binnen onze organisatie zorgen we ervoor dat er geen praatcultuur heerst", vervolgt Van Soest. "We zijn echte doeners en laten onze mensen er-varen dat er serieus iets van ze verwacht wordt, zonder druk op ze te leggen. Jobcoaches helpen daarbij, vaak ongemerkt met kleine dingen. Zo belasten we de medewerkers niet met deadlines in de zin van leverdata; dat regelt onze bedrijfs-leider wel. Iemand met een arbeidsbeperking kan echt leren, zich ontwikkelen, zelf mogelijk-heden gaan zien en dingen overwinnen, zoals het bedienen van een machine of een andere complexere taak, als wij hem maar de tijd geven om zich veilig te voelen en hem met een positie-ve benadering en een open houding coachen.

Iets meer dan een jaar geleden ontstond in Veenendaal BVS Sociaal Metaal, een professionele onderneming die werk geeft aan mensen met een arbeidsbeperking. Hoe heeft deze organisatie zich ontwikkeld? "We houden onszelf scherp omtrent onze identiteit", zegt directeur Jolanda van Soest. "Zijn we een sociale werkplaats of een volwaardig metaalbewerkingsbedrijf?"

Identiteit bepalen

E?n jaar BVS Sociaal Metaal

Aantallen versus kleinseriewerk

Erba Plaatbewerking en BVS Sociaal Metaal kennen een zekere overlap in productgroepen en sectoren die ze bedienen, maar toch vullen deze bedrijven elkaar nadrukkelijk aan. Jolanda van Soest: "Erba neemt veelal de enkele stuks en het kleinseriewerk voor zijn rekening en is daarop toegerust met een verregaande automatisering, waaronder de vier lasersnijmachines, gekoppeld aan een volautomatisch magazijn. BVS richt zich op de grotere aantallen, met werkzaamheden als knippen, zetten, ponsen, frezen, lassen, boren en tappen. Het voert trouwens ook opdrachten uit voor Erba. We hanteren zeer strenge kwaliteitsnormen, zeker omdat we werken voor opdrachtgevers in sectoren waar de lat hoog ligt. Naast losse plaatdelen en halffabricaten leveren we op verzoek ook eindproducten, gepoedercoat en al. Beide ondernemingen profiteren van de brede ervaring die we hierin hebben opgedaan."

BVS Sociaal Metaal industrie

We stellen bijvoorbeeld vragen als 'Wat denk je zelf van deze situatie?' en laten de medewerker voelen dat hij altijd bij ons terecht kan wanneer hij ergens mee worstelt."

Afstand klein houden

Uitgebreide functioneringsgesprekken op gezet-te tijden, dat past niet in de bedrijfscultuur van BVS Sociaal Metaal. "Liever praten we wat vaker heel kort en informeel met een medewerker," zegt Van Soest. "We willen iemand vooral niet het gevoel geven dat hij 'op gesprek moet bij de baas'. Het is sowieso belangrijk om de afstand klein te houden, bijvoorbeeld door op bepaalde momenten zelf even mee te helpen met het assembleren van producten. Verder ondersteu-nen we onze mensen waar nodig op persoonlijk vlak. Denk aan het mee invullen van formulieren richting instanties en in probleemsituaties het inschakelen van hulpverlening of familieleden. Daarnaast maken we omscholing mogelijk. Allemaal dingen waarbij we ons steeds goed moeten afvragen of we het zakelijk kunnen ver-antwoorden. Het geven van kansen aan mensen met een arbeidsbeperking zit in ons dna, maar per saldo is BVS Sociaal Metaal wel een professi-onele onderneming die hoge kwaliteitsnormen, een grote klanttevredenheid en een gezond businessmodel nastreeft."

www.bvs-sociaalmetaal.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by