Column Optimal Mind: hoopgevend alternatief voor Ritalin heet neurofeedback

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019

Neurofeedback brengt via training en zonder medicijnen verstoorde hersenactiviteit weer in evenwicht. Het is een behandelmethode waarbij medicatie als Ritalin (ADHD) kan worden geminderd of niet meer nodig is.

Neurofeedback is een vorm van fitness voor de hersenen waarbij je zelf niets anders hoeft te doen dan ontspannen naar muziek luisteren of naar een leuke film kijken. Ondertussen meet een geavanceerd softwaresysteem je hersenactiviteit. Af en toe wordt het geluid en/of beeld heel even onderbroken. Dit is de feedback die je hersenen het signaal geeft opnieuw te focussen. Hierdoor kunnen oude, niet functionele hersenpatronen worden losgelaten en nieuwe patronen die veel effici?nter en minder energie kosten, worden gecreëerd. Op deze manier kun je van symptomen afkomen en/of beter met situaties omgaan. Het effect is blijvend. Bij deze methode wordt niets naar het lichaam toe gebracht; geen medicatie of stroomimpuls, helemaal niets. Er zijn dus geen bijwerkingen.

Veel alternatieve therapeuten beroepen zich op bestaande genezingsmethoden. Daarnaast is er echter een groep behandelaars die het ook zoekt in hightech toepassingen. In de afgelopen decennia is de medische techniek met rasse schreden vooruit gegaan. Men kan met een MRI (Magnetic Resonance Imaging) doorsnedefoto's van het lichaam maken. Zou men dan aan een EEG (Elektro-Encfalografie of hersenfilm) niet kunnen zien of iemand zich wel goed gedraagt? Als dan ook nog blijkt dat hersenactiviteit beïnvloedbaar is, liggen de mogelijkheden voor de hand. Dat is het idee achter neurofeedbacktraining.

AD(H)D

Men krijgt bij AD(H)D vaak Ritalin voorgeschreven. Maar Ritalin is een medicijn en heeft ook vele vervelende bijwerkingen. De aandoening kan niet door medicatie worden genezen. Ritalin zorgt er alleen voor dat de symptomen beter worden beheerst. Om de nadelen van Ritalin te vermijden en toch te helpen bij aandoeningen als AD(H)D bestaat er een natuurlijk alternatief. Dat alternatief is Neurofeedbacktraining. Neurofeedback kan dus vele klachten verminderen of laten verdwijnen. Hierdoor kan de medicatie worden afgebouwd of zelfs worden gestopt.

Neurofeedback heeft ook een zeer positief effect op aandoeningen als dyslexie en epilepsie, maar ook bij burn-out, trauma- of stressverwerking, slaapstoornissen, migraine, depressie of bij faalangst. Zelfs na chemokuren of mensen die langdurige piekprestaties moeten leveren. Denk hierbij aan managers of topsporters.

Voor meer informatie of vragen kun je terecht op de site van Miranda: www.optimalmind.nl of telefonisch: 06-51859797.

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by