Gemeente Barneveld: samen sterk

Magazines | Vallei Business nummer 4 2019

“We benne op de wereld om mekaar, om mekaar, om mekaar, om mekaar. Te hellepe nietwaar?” ‘t Schaep Met De Vijf Poten zong er al over. We zijn er om elkaar te helpen. Om elkaar van dienst te zijn. Dat geldt, wat mij betreft, ook als het gaat om de relatie tussen overheid en ondernemers. Natuurlijk hebben we onze eigen taken en verantwoordelijkheden, maar we zijn er – als overheid – voor ondernemers om dingen mogelijk te maken. We faciliteren, initiëren en jagen aan. We denken graag in oplossingen in plaats van in onmogelijkheden.

We zijn een bedrijvig volkje. Tel maar na. Met ruim 5500 bedrijven en met meer arbeidsplaatsen dan de omvang van onze beroepsbevolking, mag je wel spreken van een ondernemende gemeente. Met bedrijven waar we trots op zijn. Ondernemers die zich – iedere dag opnieuw – met bezieling inzetten voor het product dat ze maken. Kwalitatieve producten met oog voor innovatie en duurzaamheid.

Bedrijvigheid – denk ik vaak – zit ons in de genen en wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.

Om al die bedrijvigheid mogelijk te (blijven) maken, is het nodig bestaande bedrijventerreinen op te knappen en te verduurzamen en nieuwe bedrijventerreinen te realiseren. Harselaar-Zuid 1a is vrijwel vol en op dit moment worden voorbereidingen getroffen om het volgende bedrijventerrein – Harselaar-Zuid 1b – te realiseren. Dat wordt 25 hectare groot en zal – als ik even terugdenk aan hoe snel de eerste fase werd verkocht – ook gretig aftrek vinden. Maar ook een bestaand bedrijventerrein zoals Harselaar-Oost krijgt de komende jaren een opknapbeurt en ligt er straks keurig bij. Een prachtig visitekaartje voor onze ondernemers die op Harselaar-Oost zijn gevestigd. En dan de bereikbaarheid. Van Regio Foodvalley in het algemeen en Barneveld in het bijzonder. Ook daar zijn we als lokale overheid nadrukkelijk mee bezig.

De aanpak van de aansluiting A1/A30 is door de minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen, opgepakt en wordt de komende periode nader onderzocht. Daarnaast kijken we ook naar het optimaliseren van de interne bereikbaarheid in Barneveld, zoals de aanleg van een rondweg ten oosten van Barneveld, waardoor de A30 en het bedrijventerrein Harselaar op elkaar worden aangesloten. Ook op het gebied van het openbaar vervoer is het belangrijk de “bestuurlijke vinger” aan de pols te houden.

We trekken samen met de gemeenten Amersfoort, Nijkerk en Apeldoorn op om een Regiosprinter te laten rijden tussen Amersfoort en Apeldoorn. Dat is goed voor de bereikbaarheid van de regio’s en Barneveld in het bijzonder. Ook willen we graag een (tijdelijke) intercitystop bij Barneveld-Noord, bijvoorbeeld tijdens de jaren dat Knooppunt Hoevelaken op de schop gaat. Dat is niet alleen handig voor automobilisten om hun reis naar het westen met het openbaar vervoer voort te zetten, maar draagt ook bij aan een nóg betere infrastructuur voor Harselaar, Barneveld en Voorthuizen. En dat is van belang voor onze economie, onze bedrijvigheid en de werkgelegenheid. U leest het. Ondernemers moeten kunnen ondernemen. De overheid moet het mogelijk maken. Natuurlijk hebben we te maken met wet- en regelgeving.

Zo hebben we het nu eenmaal in ons Nederland geregeld. Maar dat betekent in mijn ogen niet dat je niet met ondernemers kunt meedenken. Dat doen we van harte. En met ‘we’ bedoel ik niet alleen het college van B&W en de gemeenteraad, maar ook ons Ondernemersloket Barneveld dat ondernemers met raad en daad terzijde wil staan. Een ondernemersvraag? Bel of mail met het Ondernemersloket Barneveld. Kom langs of maak een afspraak. We zijn er voor elkaar, voor elkaar, voor elkaar. Om te helpen, nietwaar?

Met ondernemende groet,
Didi Dorrestijn-Taal
Wethouder Economie

delen:

Vallei Business nummer 4 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by