Colum Elske van de Fliert: Vooruit!

Magazines | Vallei Business nummer 6 2019Je wilt vooruit met je bedrijf. Op lange termijn succesvol ondernemen. Mooie projecten doen, fijne klanten bedienen, duidelijke winsten draaien. En dus ben je bezig met de verduurzaming van de bedrijfsprocessen. Wat kan er efficiënter, waar kunnen we energie besparen, wat kan er slimmer. Ook in je wagenpark kijk je naar groener, schoner en slimmer rijden. Kortom je bent goed bezig.


En als het gaat om mobiliteit, helpt de overheid je ook nog een handje. Met een project als Goed op Weg bijvoorbeeld, van de provincie Utrecht, waar je gratis een mobiliteitsscan kunt laten maken en je medewerkers een elektrische fiets of speed pedelect uit proberen. De bijtelling op elektrische auto’s gaat dan wel omhoog, maar blijft nog steeds een stuk lager dan je gemiddelde diesel of benzine auto. Maar jij hebt ook vrachtwagens rijden. En/of bestelbussen. Mogelijk schovels, graafmachines en kranen. En wat blijft er dan nog over?

Ook daar zijn oplossingen voor. Denk aan het rijden op LNG voor vrachtwagens, het toepassen van HVO in kranen en de MIA/Vamil regeling waarbij je belastingvoordeel krijgt op elektrische en waterstofbestelbussen. Er komt volgend jaar een waterstoftankstation op De Wieken/Vinkenhoef en Renault levert de Kangoo en de Master op die brandstof.

Met dergelijke nieuwe ontwikkelingen is coalitievorming van essentieel belang. Samen kan je veel meer bereiken dan alleen. Dus ga de samenwerking aan met een buurman op het bedrijventerrein, de wijk of de andere leden van de ondernemersvereniging. Maar coalitievorming is ook belangrijk binnen je bedrijf. Zorg dat je een groep van ambassadeurs opleidt die dit onderwerp op de kaart zetten, de voelsprieten zijn van de organisatie, meedenken over wat er kan werken en hoe mensen gestimuleerd kunnen worden efficiënter te werken, handen en voeten geven aan een breed duurzaam mobiliteitsbeleid. Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk. Waterstofbestelbussen zijn niet goedkoop. HVO is duurder dan gewone diesel. Medewerkers enthousiast krijgen voor groener, schoner en slimmer rijden is een vak apart. Maar het levert een hoop op, op termijn. Klanten worden beter bediend, kosten worden bespaard en medewerkers zijn vitaler en blij dat ze bij een bedrijf werken dat echt vooruit gaat. Zij die dat niet doen, lopen heel snel hopeloos achter. Zij die er vragen over hebben, kunnen me gerust eens bellen.

Elske van de Fliert is grondlegger van het CO2 afslankprogramma® voor het wagenpark en de mobiliteit. Zij leidt bedrijven naar nulemissie en maakt medewerkers sleutel tot succes. Kijk voor meer informatie op zero-e.nl.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement