AH Customs: ‘Goed voorbereid exporteren, scheelt veel geld’

Magazines | Vallei Business nummer 2 2020

Stel je wilt als ondernemer goederen exporteren naar landen buiten de EU, zoals de Verenigde Staten, Brazilië of Zwitserland. Dan krijg je met douaneformaliteiten te maken. Op dat gebied heeft André van de Haar zich met AH Customs in Ede sinds 2018 ontwikkeld tot een betrouwbare partner. AH Customs fungeert als smeerolie in de papierwerkmachine bij internationale handel.

Binnen veel branches verandert er veel in coronatijd, maar voor AH Customs, dat Van de Haar zo’n anderhalf jaar geleden zelf startte, is veel hetzelfde gebleven. Ook het groeiende klantenbestand. AH Customs helpt inmiddels meer dan 120 klanten met het in orde maken van alle benodigde papieren om goederen te importeren naar Nederland en te exporteren naar buiten de EU. AH Customs regelt de import- en exportdocumenten en oorsprongsdocumenten. Voor de oorsprongsdocumenten heeft AH Customs een softwareprogramma waarmee klanten ook zelf Eur1 certificaten, certificaten van oorsprong en legalisaties kunnen opmaken.

GELD BESPAREN
“Goed voorbereid exporteren, scheelt veel geld”, zegt Van de Haar. “Wij denken mee met klanten, zijn snel en flexibel. Wij verzorgen import- en exportaangiftes voor goederen van en naar Nederland. Als je bijvoorbeeld machines naar Brazilië wil exporteren vanuit Nederland dan zorgen wij voor het exportdocument en de benodigde oorsprongscertificaten zodat die producten Europa zonder vertraging kunnen verlaten.”

“Nadat wij de factuur, paklijst en aanvullende gegevens van de klant ontvangen, maken wij het uitvoerdocument op. Daarnaast verzorgt AH Customs voor steeds meer klanten ook het transport, veelal naar Zwitserland. Dat komt mede doordat wij dan alleen het laad- en losadres extra nodig hebben en alle documenten achter de schermen regelen met transporteurs. Hierdoor hoeft de klant alleen de factuur en paklijst aan te leveren en regelt AH Customs de rest.” Binnen Europa is er vrij verkeer van goederen, maar er zijn ondernemers die vergeten dat IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland landen zijn waar geen vrij verkeer van goederen is. Die landen hebben een samenwerkingsverband genaamd EVA, de Europese Vrijhandelsassociatie. “Stel je koopt een auto in Zwitserland en die komt naar Nederland. Dan moet je 10 procent invoerrechten betalen. Maar als je een EUR1 certificaat laat opmaken als de auto in de EU is geproduceerd, dan vervallen de invoerrechten. Bij een auto van 10 duizend euro kan dat duizend euro schelen”, vertelt Van de Haar.

KORTE LIJNTJES
“Veel ondernemers besteden het opmaken van de documentatie voor de import- en export van hun goederen liever uit aan een douane-expediteur. Ze worden zo ontzorgd en kunnen zich focussen op hun eigen werkgebied. Vaak komt een klant bij ons op het moment dat ze een zending moeten gaan exporteren naar een land buiten de EU. Dan adviseren we de klant en helpen we ze door het proces. We regelen de douanedocumentatie en als die wens er is doen we het transport erbij.”

AH Customs heeft een trouwe klantenkring in de regio Ede, maar werkt inmiddels samen met veel ondernemers door heel het land. “De oorsprongsdocumenten vragen we digitaal aan en versturen deze per post naar de klant of rechtstreeks naar de ontvanger buiten de EU. Ik merk dat we ondanks de coronatijd gewoon door blijven groeien. Dit komt doordat we online goed vindbaar zijn en daarnaast komen er steeds meer klanten bij ons door mond-tot-mondreclame. Als een ondernemer aan een andere ondernemer vertelt over onze goede en snelle service dan is dat de beste reclame die je je kunt bedenken.”

BREXIT
Met de Brexit in aantocht, op 1 januari 2021, wil Van de Haar zijn klanten ook voorbereiden op wat komen gaat in de handel met het Verenigde Koninkrijk. “Er is nu nog niets veranderd omdat ze nog aan het onderhandelen zijn over een handelsverdrag. Formeel zijn de Britten uit de EU, maar nog niet uit de douane-unie. Het is belangrijk om hier als ondernemer nu al op in te spelen. Werk je als ondernemer samen met een douane-expediteur die de douanedocumenten regelt? Is de oorsprong van alle producten bekend en ligt dit vast? Welke incoterm wordt er gebruikt? Als dit nog niet het geval is, is het verstandig om hier zo spoedig mogelijk mee te beginnen. Nu geen aandacht geven aan die Brexit-wijzigingen levert na 1 januari 2021 veel gedoe op. Als je als ondernemer alles tijdig regelt en de procedures kent, ben je als exporteur mogelijk ook jouw concurrent te slim af, als die te lang wacht. Iedereen wil snel en zonder zorgen handelen. AH Customs helpt exporteurs graag bij het uit handen nemen van de douaneformaliteiten.”

Meer weten over AH Customs?
Bel ons op +31 (0)318 250 468 of mail naar info@ahcustoms.nl


www.ahcustoms.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement