WEV re-integratie & jobcoaching: ‘Er zijn zoveel mensen die weer mee willen tellen’

Magazines | Vallei Business nummer 4 2020Al dertien jaar is Jolanda van Elst binnen de re-integratie werkzaam als jobcoach. Binnen WEV Re-integratie heeft ze haar ervaring en kwaliteiten gebundeld met collega Mariëlle van Kolfschoten. Ze zorgen er samen voor dat mensen met een arbeidsbeperking (weer) aan de slag kunnen. De betrokken en doortastende coaches zien dat werkgevers vaak positief verrast worden door ‘hun’ werknemers.


Het draait uiteindelijk om matchmaking, stelt Van Elst. “Mariëlle en ik zijn intermediairs tussen het UWV en de gemeente, mensen met een arbeidsbeperking en de werkgevers. Wij proberen de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, zodat ze ondanks een afstand tot de arbeidsmarkt, door welke reden dan ook, toch een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Er zijn zoveel mensen die weer mee willen tellen. Wij helpen hen om zich goed te settelen in een bedrijf. Voor henzelf, maar ook voor de nieuwe collega’s en werkgever”, vertelt Van Elst.

“Wij hebben onlangs een ondernemer in Ede bijgestaan. Hij heeft zijn webshop in 2020 enorm uitgebreid en had snel extra personeel nodig. Ik heb toen vanuit onze pool vijf werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aangedragen. Uiteindelijk zal niet iedereen direct een honderd procent match opleveren, maar we gaan samen kijken waar bijsturing nodig is. Daarna kun je altijd nog tot de conclusie komen dat diegene toch beter op een andere plek misschien meer van waarde kan zijn”, aldus Van Elst.

“Sociaal betrokken werkgevers die open staan voor mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt zijn belangrijk. Het is mooi om te zien dat veel werkgevers daaraan hun bijdrage willen leveren. In sommige sectoren is het nu lastig om mensen te plaatsen. Neem de horeca, daar hebben wij ook mensen aan werk geholpen en begeleid. Door de coronaperiode ligt daar nagenoeg alles stil. Dan zie je dat mensen in een onzekere situatie terecht komen en sommigen zelfs hun baan kwijtraken. Voor ons is het de uitdaging om mensen die nu buiten de boot vallen te stimuleren om in andere sectoren in te stromen."

Het instromen van werknemers met een beperking verloopt regelmatig zonder problemen, maar er zijn ook trajecten waarbij geduld vereist is. “Daarvoor zijn wij er, om de werkgever en de werknemer bij te staan in de vorm van coaching en begeleiding. Die is onder andere gericht op het inwerken, het aanleren van vaardigheden, de omgang met collega’s of het leren omgaan met de beperking in de werksituatie. In overleg met de werknemer en werkgever bepalen wij doelen van de ondersteuning en worden de afspraken vastgelegd in het coachingsplan.”

“Er zijn veel werkgevers die positief verrast zijn door hoe onze klanten te werk gaan en hoe ze van waarde kunnen zijn voor het bedrijf. Ik spreek werkgevers en collega-werknemers die veel bewondering hebben voor onze klanten als ze horen uit welke situatie iemand komt en met welke beperkingen hij of zij moet omgaan. Ons doel is om een passende werkplek te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast begeleiden wij de maatschappelijk betrokken werkgever zodat deze een positieve bijdrage kan leveren aan de inclusieve arbeidsmarkt”, besluit Van Elst.

Heeft u een werknemer met een arbeidsbeperking die daarvan belemmeringen in het werk ervaart? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op een jobcoachvoorziening. Wilt u weten wat WEV voor de werknemer en u kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze website www.wevreintegratie.nl of neem contact op via info@wevreintegratie.nl
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement