Liberi: Weet je eigenlijk wel wat verzuim kost?

Magazines | Vallei Business nummer 3 2021

Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat 71% van de werkgevers de kosten van verzuim te laag inschat. Werkgevers schatten gemiddeld in dat een zieke werknemer 143 euro per dag kost. In werkelijkheid kost een verzuimende medewerker tussen de 250 en 400 euro per dag. Naast de kosten van loondoorbetaling gaat dit om kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van een zieke medewerker. Dit laat dus nog buiten beschouwing dat een werknemer ook een verdiencapaciteit heeft die niet benut kan worden door de organisatie.

Het is misschien wel zo dat de onwetendheid over de kosten samenhangt met de misvatting dat veel verzuim een kwestie van geluk en pech is. Waarom zou je je verdiepen in een probleem waar je geen invloed op uit kunt oefenen? Maar als je bedenkt dat Arboned heeft berekend dat 65% van al het verzuim een psychische oorzaak heeft, is er dan geen enkele manier waarop je als werkgever deze mentale gezondheid kunt bevorderen?

Het antwoord is inmiddels al door vele organisaties gegeven. Door te investeren in vitaliteit, gesprekken te voeren over belastbaarheid en preventief interventies aan te bieden aan de werknemers, wordt verzuim teruggedrongen. Naast de enorme besparing levert dit werkgevers, werkplezier, loyaliteit, een beter product en een goede sfeer op.

Natuurlijk kun je bestaand verzuim verkorten door goede begeleiding in te schakelen. De echte besparing kun je behalen door al daarvoor de juiste stappen te zetten. Wil jij voor jouw organisatie de impact van mentaal verzuim verlagen? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.

Reinoud Prins, medeoprichter en coach Liberi Coaching

www.liberi.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement