Baulds: De groei van IoT in Nederland

Magazines | Vallei Business nummer 2 2022

Koelkasten, speakers, verlichting en nog veel meer dingen zijn tegenwoordig met het internet verbonden. De groei van Internet of Things (IoT) in Nederland gaat snel. Men maakt steeds vaker gebruik van slimme apparaten. Deze apparaten ('dingen') maken gebruik van gegevens die via het internet worden uitgewisseld.

Het gebruik van slimme apparaten

Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder gaf in 2021 aan een slim apparaat of systeem in huis te hebben, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo beschikt men bijvoorbeeld over een water-, gas- of elektriciteitsmeter die via het internet gegevens uitwisselt. Ook virtuele assistenten zoals Siri en Google Assistant vallen onder de IoT-kapstok. Systemen voor slim wonen en veiligheidssystemen gebruikt men in verhouding minder. Naast slimme apparaten en systemen voor in huis, gebruikt bijna 20 procent van de bevolking accessoires zoals een smartwatch. Ook een weegschaal of een bloeddrukmeter kan vallen onder IoT.

Terughoudend met IoT

Sommigen vinden de IoT-groei een goede stap in de technische wereld. Anderen zijn wat terughoudend met deze apparatuur. Zij hebben er geen behoefte aan, vinden de kosten te hoog, of zijn onbekend met het gebruik ervan.

De groei van IoT biedt veel mogelijkheden, maar het brengt ook risico's met zich mee. Het risico bestaat dat iemand een apparaat hackt, omdat de beveiliging niet altijd op orde is.

In IoT-apparaten kan gevoelige informatie te vinden zijn. In het voorbeeld van de slimme meter kan het interessant zijn om te weten hoeveel energie een gebruiker afneemt op een bepaald tijdstip. Op de momenten met laag energieverbruik zou dan een inbraak lucratief kunnen zijn. Een kwart van de mensen die geen slimme apparaten gebruiken noemt de zorgen over privacy en beveiliging als reden.

Dit neemt niet weg dat de meerderheid er wel gebruik van maakt. Het maakt het leven ook vaak comfortabeler. Denk bijvoorbeeld aan het op afstand aanzetten van de lampen of de verwarming thuis.

oT-groei in de EU

In de Europese Unie gaf 8 procent van de bevolking tussen de 16 en 75 jaar aan een huishoudelijk apparaat te hebben dat verbonden is met het internet. Uit metingen van CBS (enquête ICT-gebruik huishoudens en personen) blijkt dat Nederland daar met 69 procent ver bovenuit steekt. Zoals het er nu naar uitziet zal de IoT-groei doorgaan in ons land.

IoT-groei in het zakelijk domein

Niet alleen in het particuliere domein zijn de toepassingen groot, maar ook zakelijk is er een forse toename van IoT. De klanten van Baulds sluiten hun producten aan op het internet, met ieder een hele sterke businesscase. Denk daarbij ook aan niet voor de hand liggende vraagstukken in branches zoals bij dakdekkersbedrijven (Roofolution Vallei Business no. 1 | april 2022), rioleringsbedrijven, fabrikanten van machinekranen, carrosseriebouw, auto-industrie, en zo zijn er nog veel andere branches waarin wij actief zijn.

Het einde is nog lang niet in zicht, mede omdat de technologische mogelijkheden blijven groeien. Wij zijn ervan overtuigd dat we ook jou producten slimmer kunnen maken! Benieuwd hoe? Neem vrijblijvend contact met ons op.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by