Robert Kwintenberg (BIK): ‘Wij zijn een actieve en ambitieuze club’

Magazines | Vallei Business nummer 4 2022

In 1969 werd de Barneveldse Industriële Kring (BIK) opgericht als ondernemersvereniging in de gemeente Barneveld. Robert Kwintenberg is nu ruim een jaar voorzitter: “Wij zijn een ondernemersvereniging die gericht is op collectieve belangenbehartiging in de meest brede zin van het woord.”
 
Het doel is om te werken aan een gezond ondernemers- en vestigingsklimaat. “Wij leggen verbindingen tussen plaatselijke ondernemers, voeren overleg met de gemeente Barneveld, maar we hebben ook zitting in regionale organen in onze Regio Foodvalley. Zo proberen we invloed uit te oefenen op de voor ondernemers belangrijke besluitvormingen op lokaal, provinciaal, nationaal en zelfs internationaal niveau.”
 
Robert Kwintenberg (45 jaar) is directeur eigenaar van Brink Staalbouw, met vestigingen in Barneveld en Nijverdal een van de grotere staalbouwers van Nederland en gespecialiseerd in het realiseren van XXL staalconstructies voor onder andere logistieke centra, parkeergarages en grootschalige industriebouw. “We zijn een innovatief bedrijf, met een platte organisatie en met eigen opleidingstrajecten voor jonge talenten. Wij hebben een maximaal geautomatiseerde productieruimte met een productiecapaciteit van ongeveer 45.000 ton staal per jaar. Door de positieve werkmentaliteit van medewerkers kunnen wij snel handelen en staan we bekend om korte doorlooptijden en hoogwaardige kwaliteit staalconstructies tegen concurrerende prijzen.”
 
Spannende tijden
Het zijn moeilijke tijden voor ondernemers, maar Robert Kwintenberg praat niet graag over crises. “Het zijn ontegenzeggelijk spannende tijden, met arbeidskrapte, stijgende energieprijzen, tekort aan grondstoffen, een sterke inflatie en de daardoor steeds sterkere roep om looncompensatie, maar daar moeten we het als ondernemers mee doen. Ondernemersproblemen zijn van alle tijden en dit is zeker een complexe tijd, maar daar kun je je als bedrijf op instellen. Een crisis is iets anders, bijvoorbeeld wanneer het slecht gaat met je gezondheid. Met alle andere zaken moet je als ondernemer zien te dealen. Wij geven bijvoorbeeld als enige staalbouwer op onze website helderheid over de invloed van staalprijzen op onze kostprijs. Dan snappen klanten waar die prijsstijgingen vandaan komen. Ik wil me ook maatschappelijk inzetten. Zo ben ik ook voorzitter van de Barneveldse Techniek Opleiding, een organisatie die in samenwerking met andere bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen, jonge mensen probeert te interesseren voor techniek en een organisatie die ook daadwerkelijk technische opleidingen aanbiedt.”
 
Slagkracht
De Barneveldse Industriële Kring speelt een belangrijke rol in het ondernemersklimaat in Barneveld. “Door ondernemers met elkaar te verbinden, waardoor slagkracht ontstaat in de overleggen met de gemeente. We zijn bijvoorbeeld met de gemeente in gesprek over de aanleg van een railterminal voor op- en overslag van goederen. Die besprekingen bevinden zich nog in een pril stadium, maar het onderwerp staat op de agenda. Verbinding tussen ondernemers is ook belangrijk, door die verbinding vinden ondernemers een luisterend oor. Ze ontmoeten gelijkgestemden, die vaak voor dezelfde uitdagingen staan. Daarvoor organiseren wij bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken of bijeenkomsten waarbij de gezelligheid centraal staat.” Er zijn meerdere businessclubs in Barneveld, maar de BIK is met 180 leden de grootste. “Met de SOGB, de overkoepelende organisatie van businessclubs in de gemeente, tellen we meer dan 1.000 leden. Zo’n collectief biedt slagkracht.”
 
Ambities
De BIK is niet alleen actief, maar ook ambitieus. De ondernemersclub zet grote onderwerpen op de agenda, zoals infrastructuur, bedrijventerreinen, duurzaamheid en circulariteit, arbeidsmarkt en onderwijs. Elk bestuurslid is verantwoordelijk voor één van die onderwerpen. “Neem bijvoorbeeld bestuurslid Marcel Wijnen die zich bezighoudt met het onderwerp Bedrijventerreinen. Dan heb je het niet alleen over de beschikbaarheid van voldoende m², maar ook over betaalbare en competitieve terreinen, over veilig, vitaal, duurzaam en schoon, over het beperken van de regeldruk en over het behoud van de titel ‘ondernemersvriendelijkste gemeente van Gelderland’. We hebben namelijk de ambitie om de ‘ondernemersvriendelijkste gemeente van Nederland’ te worden. Afhankelijk van het onderwerp acteren we soms als BIK, soms trekken we in grotere samenwerkingsverbanden op. Als je praat over de verlichting op een bedrijventerrein in Barneveld is de gemeente de aangewezen gesprekspartner, dat regelen we als BIK zelf. Gaat het over arbeidsmarkt en onderwijs dan trekken we vaak gezamenlijk op. Duurzaamheid is een onderwerp dat elk bedrijf zelfstandig kan oppakken, maar dat ook in gezamenlijkheid tot grote resultaten kan leiden. Een onderwerp als de stikstofproblematiek kan alleen op nationale schaal worden opgelost.” Dat brengt Robert Kwintenberg tot de opmerking dat hoe ingewikkelder het probleem is, hoe langer je op een oplossing moet wachten. “En dat strookt soms niet met de ongedurigheid van de gemiddelde ondernemer, die wil nú een oplossing waar hij mee verder kan. Maar ik geloof in samenwerking op alle terreinen: alleen ben je sneller, samen kom je verder en niet alles kan vandaag of morgen worden opgelost.”
 
Kippen en eieren
Barneveld staat van oudsher bekend als de agrarische regio waar de pluimveesector sterk is vertegenwoordigd. “Dat klopt, maar uit die bedrijven kwam veel andere bedrijvigheid voort. Denk aan machinebouw, stalbouw of transport. We hebben in Barneveld bedrijven die wereldleider zijn op hun gebied. Dat komt ook naar voren in de samenstelling van ons bestuur, waarin vrijwel alle sectoren goed zijn vertegenwoordigd. Wij vergaderen elke zes weken. Daarnaast vindt periodiek overleg plaats met het college van B&W en de gemeenteraad van de gemeente Barneveld en werken we intensief samen met de Federatie Ondernemerskringen Valleiregio, met de Regio Foodvalley en met JOS, de vereniging voor jonge ondernemers in Barneveld. Wij zijn dus een actieve en ambitieuze club, die haar doelstellingen nog beter kan verwezenlijk met een groter ledenaantal. Wij hebben nu 180 leden, toetreden staat elke Barneveldse ondernemer vrij, dus neem de telefoon of stuur een mail. Dat is goed voor elke ondernemer en goed voor bedrijvig Barneveld!”
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by