Wat kost een medewerker met een burn-out?

Magazines | Vallei Business nummer 6 2024

Wist je dat een medewerker met een burn-out een ondernemer gemiddeld tussen de € 60.000 en € 120.000 kan kosten? Dat zijn niet alleen de directe kosten, zoals loondoorbetaling tijdens ziekte (gemiddeld 242 dagen), maar ook indirecte kosten zoals vervanging, productiviteitsverlies en verlies van kennis en expertise. De laatste jaren is er door verschillende partijen, waaronder RIVM en CNV, onderzoek naar gedaan. De impact is fors, en met de juiste aanpak ook te voorkomen. Hoe ben je er op tijd bij?
 
?Early warning signalen
Een burn-out is slopend, zowel voor de medewerker als voor de ondernemer. En … burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak zijn er vroege signalen die al waarschuwen.
 
Naast bekende symptomen, zoals gestrest overkomen en het niet afronden van projecten, zijn er subtielere signalen die je als waarschuwing kunt opvatten.

  • Verminderd werkplezier van de medewerker: taken die voorheen voldoening gaven, worden nu als een last ervaren.
  • Cynisme en een negatieve houding: een medewerker kan minder betrokken raken en negatief spreken over werk of collega's.
  • Ongezond eetgedrag: overmatig snacken of juist een gebrek aan eetlust kan wijzen op stress.
  • Verhoogd aantal fouten: dit kan een gevolg zijn van verminderde concentratie en uitputting.
Voorkomen van burn-out
Een burn-out preventie coach herkent de symptomen van burn-out, en pakt de oorzaak aan. Samen met de medewerker onderzoeken we energiebronnen en patronen. Waar gaat energie verloren, en hoe kunnen we nieuwe, gezonde gewoonten ontwikkelen? Dit voorkomt uitval en maakt inzichtelijk waar de medewerker zelf kan ingrijpen. Soms is een kleine aanpassing in de werkzaamheden (jobcrafting) voldoende, een andere keer is het aanpassen van patronen de oplossing. In alle gevallen komt de medewerker weer meer aan zijn eigen roer te staan, waardoor de burn-out wordt voorkomen.
 
Aanpak en advies voor ondernemers
  1. Herken signalen vroegtijdig: let op gedragsveranderingen zoals verminderde motivatie en negatieve uitingen.
  2. Stimuleer gezonde gewoonten: moedig een gezonde balans aan in werk en privé, inclusief voeding en slaap.
  3. Schakel hulp in: een paar sessies bij een coach kunnen al een groot verschil maken.

Herken je de burn-out signalen bij een medewerker? Wacht niet te lang. Laat hem of haar in gesprek gaan met een preventiecoach. Het bespaart niet alleen tienduizenden euro’s, maar voorkomt ook onnodig leed. Burn-out kan iedereen overkomen. Tijdig ingrijpen maakt het verschil.
 
Han van den Broek
Amor Fortis


Meer informatie: www.amorfortis.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by