BOV pioniert in monitoring en beveiliging van bedrijventerreinen

Magazines | Vallei Business nummer 1 2025

Technologische ontwikkelingen als AI en drones openen deuren om bedrijventerreinen beter te beveiligen en te monitoren als het gaat om de thema’s schoon, heel en veilig. Interessant wordt het wanneer één partij de handschoen oppakt om dit centraal te regelen. Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) pioniert op dit gebied en op termijn zal de rest van de Regio Foodvalley van de opgedane ervaringen kunnen profiteren.
 
Als voorzitter van BOV en penningmeester van FOV Regio Foodvalley heeft Gerrit Valkenburg, zelf directeur-eigenaar van S for Software, onder andere de onderwerpen ICT, digitalisering en cybersecurity in zijn portefeuille. Dit laatste komt terug in het KVOB, Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen, dat inmiddels aan alle locaties in Veenendaal is toegekend. “In samenwerking met Lupasafe hebben we een tool ontwikkeld die alle leden kosteloos op elke pc of laptop kunnen installeren en die monitort hoe het ervoor staat met de digitale beveiliging. Zonder in te grijpen echter, want dat laten we over aan ieders ICT-partner. De tool houdt in de gaten of de computer verouderde software of kwetsbaarheden bevat, checkt aan de hand van de domeinnaam of de website voldoende veilig is, toetst mail adressen aan het darkweb om eventuele wachtwoordlekken naar boven te halen en leent zich voor het uitvoeren van nepphishingcampagnes, waardoor de hr-afdeling te weten komt wie van de medewerkers educatie op dit gebied nodig heeft. Er zit trouwens ook een e-learningmodule bij.”
 
Twee dataplatformen

 
BOV focust zich op de bedrijventerreinen in Veenendaal ook op de openbare orde, fysieke beveiliging, actualiteiten en andere bijzonderheden. “Daartoe gebruiken we twee verschillende dataplatformen", legt Valkenburg uit. “Chainels is voor de community, om met leden te kunnen communiceren en elkaar over en weer op de hoogte te houden over bijvoorbeeld een weg die openligt, een inbraak, een evenement, een kandidaat voor een vacature of een defect aan openbare voorzieningen. Daarnaast kennen we het platform BOV-GIS, dat staat voor geografisch informatiesysteem. Dit verzamelt alle interessante data op het gebied van groen, grijs en blauw, dus natuurlijke elementen, infrastructuur, bebouwing en water. Op de kaart markeer je plekken waar iets aan de hand is, zoals een onveilige situatie. Aan gebouwen kun je bepaalde kenmerken hangen, bijvoorbeeld wie stroom nodig of juist over heeft en welke dakvlakken nog ruimte bieden om zonnepanelen neer te leggen. Dit alles om de bedrijventerreinen nu en in de toekomst beter te kunnen managen.”
 
Schoon, heel, veilig
 
In het verlengde daarvan ligt het derde project. Valkenburg: “In samenwerking met Schipper Security starten we een pilot om drones te laten vliegen over Ambacht/Nijverkamp. Enerzijds zal dat gebeuren als een directe reactie op een inbraak, binnen één tot twee minuten, met een zoeklicht en een camera in de lucht. Het apparaat staat live in verbinding met de meldkamer en kan meteen beeldmateriaal doorsturen, eventueel ook naar de politie. Bij vals alarm hoeft er geen auto naar de plek toe te rijden. Anderzijds willen we inspectieronden houden met drones die via AI zijn ingeleerd op de kenmerken schoon, heel en veilig. Ze herkennen bijvoorbeeld lachgaspatronen en volle vuilnisbakken, merken op wanneer voertuigen op een onveilige plek geparkeerd staan en zien hoe het groen erbij ligt. Aan de hand daarvan we sturen ze een melding door naar BOV-GIS of Chainels en kunnen we deze met actie opvolgen. Dit dient puur om de belangen van ondernemers te dienen en nadrukkelijk niet om ze te controleren. Het beeldmateriaal wordt geanalyseerd door een cloudserver, die de output met eventueel een snapshot bewaart, waarbij AVG oftewel privacywetgeving natuurlijk leidend is.”
 
Overheden en onderwijs
 
De pilot met drones van BOV is voor zover bekend uniek in Nederland. “Vanuit ICT-stad Veenendaal hopen we deze rol te kunnen vervullen voor de regio,” aldus Valkenburg. “Daarbij zien wij een grote meerwaarde in samenwerking met overheden - die het belangrijk vinden dat bedrijventerreinen op orde zijn - en onderwijsinstellingen.” Het eerste zaadje blijkt geplant, want: “De gemeente Veenendaal heeft ons een mooie startsubsidie verstrekt voor het vrij kostbare ontwikkelingstraject, dat straks kan dienen als blauwdruk voor ander locaties binnen Regio Foodvalley. Richting het onderwijs levert dit interessante projecten op, zowel aan de kant van ICT als bedrijfskunde. Studenten kunnen veel leren over algoritmes, het geven van goede input aan een drone, het uitwerken van groen-grijs-blauwe scenario’s en het meten daarvan.” Zo pionieren andere partijen mee met BOV, uiteindelijk ten bate van de FOV Regio Foodvalley.
 
Meer informatie: www.boveenendaal.nl / www.fovweb.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by