Robotica: science fiction of ondernemerskansen?

Magazines | Vallei Business nr 4 2015

De Servische Rudinac is CEO van Robotic Care Systems en leider van een team robotonderzoekers van het TU Delft Robotics Institute. Wicha Benus, innovatiemakelaar bij RCT de Vallei: “Rudinac is dé robotica-expert om ons op 24 september meer te vertellen over de toekomst van robots en vooral wat dit voor invloed heeft op ondernemers én onze regio.”

Wat heeft de Regio FoodValley aan robotica?

Hoewel het idee van robotica en robots voor veel mensen klinkt als science fiction, is het thema actueler dan we soms denken. Kijk eens naar de zelfrijdende voertuigen, de WEpods, die de openbare weg op gaan tussen station Ede-Wageningen en Wageningen UR. Benus: “De WEpods vormen niet alleen een fysieke verbinding tussen twee plaatsen. Ze maken ook de verbinding tussen (technologische) bedrijven en kennisinstellingen. De Wepods is één grote robot waaraan Maja Rudinac haar kennis levert op het gebied van sensortechnologie. Zij houdt zich bezig met de ontwikkeling van het systeem dat zich richt op omgevingsherkenning.”

Nemen robots het werk van mensen over?

Tot nu toe zien we dat robots veel routinetaken oppakken. Denk aan een stofzuiger die zelf het huis door gaat en meer van dat soort taken. In die zin kunnen robots mensen vervangen. Dat roept vragen op: Wordt mijn werk straks overgenomen door een robot en zit ik dan werkloos thuis? Anderen zien juist volop kansen: Als een robot standaardtaken van mij overneemt, kan ik dan meer toegevoegde waarde bieden op andere vlakken? Dat is bijvoorbeeld een interessante vraag voor de zorg. Een zorgverlener hoeft geen huishoudelijke taken meer te doen en kan zo extra aandacht aan de cliënt besteden.

Kom inspiratie opdoen!

Robotica ontwikkelt snel en brengt daarmee enorme kansen met zich mee. Maar er zijn ook veel vragen. Dr. ing. Maja Rudinac deelt op 24 september haar visie op dit soort vraagstukken. Benus: “Ik kijk uit naar wat Rudinac allemaal te vertellen heeft. Volgens mij liggen er heel veel kansen in robotica en levert deze lezing veel inspiratie voor ondernemers in de regio om die kansen te onderzoeken. Dat in combinatie met alle innovaties die voorbij komen, zorgt dat we inhoudelijk een sterk programma hebben. Wat mij betreft zeker de moeite waard!”

Gratis aanmelden

Bent u benieuwd welke kansen er voor

u liggen en wat robotica voor u kan

betekenen? Meld u gratis aan voor

de Innovatieprijs 2015 via

www.innovatieprijsvalleiregio.nl. n

Robotica:

Science fiction of ondernemerskansen?

Op 24 september reikt RCT de Vallei de Innovatieprijs Valleiregio 2015 uit. Naast presentaties over verrassende innovaties uit de Regio FoodValley, geeft dr. ing. Maja Rudinac tijdens de inspirerende bijeenkomst een lezing over robotica.

FoodValley Regio Open Days

delen:

Vallei Business nr 4 2015

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by