Stichting LIVA “Alle aandacht voor je kind”

Magazines | Vallei Business nr 6 2015

Stichting Liva

“Alle aandacht voor je kind”

Imke Emons en haar partner kwamen in een lastig parket terecht toen bij geboorte van hun tweeling Xavi en Fleur hun zoontje Xavi een ernstige hartafwijking bleek te hebben. Er volgde een lange periode van opname en hierna veel ziekenhuisbezoeken waardoor hun financiële middelen langzaam maar zeker uitgeput raakten en haar partner last kreeg van een posttraumatische stressstoornis door alles wat er gebeurd was.

Emons klopte ondere andere aan bij de gemeente en haar zorgverzekering, maar beide instanties konden helaas niet veel voor haar betekenen. Emons vond het maar moeilijk om te geloven dat er in Nederland zo weinig geregeld was voor ouders die in deze situatie zitten. “Helaas vallen er heel veel gezinnen met onder andere zorgintensieve kindjes veelal buiten de zogenoemde ‘potjes’. Als gevolg hiervan ondervinden deze gezinnen financiële moeilijkheden. Want als je kindje doodziek is, denk je niet na over kosten voor brandstof, parkeren, maaltijden in het ziekenhuis of een verblijf in een RonaldMcDonald Huis. Totdat op een dag het geld op is.”

Steun

Haar verhaal werd opgepikt door Telegraaf Vrouw en het programma ‘Puur Geluk’ van RTL 4. Gesteund door alle positieve reacties besloot Emons in juli 2015 stichting LIVA op te richten. “Ik weet dat wij absoluut niet het enige gezin in Nederland zijn die in een soortgelijke situatie zitten. Ik wil met stichting LIVA alle ouders die problemen hebben ervaren rondom de bevalling, na de geboorte van hun kind of bij het overlijden van hun kind, een helpende hand bieden.” Inmiddels zijn er bij de stichting diverse vrijwilligers aangesloten. Dit zijn vrijwilligers die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar om steun te geven en vragen te beantwoorden.

Ook werken wij met LIVA-experts. Het rijtje aan hulp wordt met de week groter; momenteel hebben wij, een psycholoog, jurist, gezinscoach, neonatologie verpleegkundige en smartcoach/kinderfluisteraar. Deze experts voorzien hulpbehoevende ouders van gratis advies. Naast de Experts betalen wij momenteel al met regelmaat de benzine in de vorm van tankkaarten en regelen wij parkeerkaarten en de verblijfskosten in het Ronald McDonald Huis. Maar ook geven wij de kindjes die al heel lang verblijven in het ziekenhuis een knuffel/ballon met een kaartje. In het begin hangen de kamers namelijk nog vol kaarten, maar bij langdurige opname zie je dat dit steeds minder wordt.” Emons heeft nog 2 bijzondere doelen die zij op langere termijn hoopt te kunnen waarmaken. “Ik wil graag mensen een weekendje of midweekje weg cadeau geven zodat zij even op adem kunnen komen. Want veel mensen vergeten hoe heftig en zwaar de zorg voor deze gezinnen is, ook voor het broertje of zusje is het soms best moeilijk. Ook zoek ik mogelijkheden tot samenwerking met locaties of de realisatie hiervan waar gezinnen volledig gratis kunnen verblijven in de buurt van het ziekenhuis waar hun kindje is opgenomen.

Dit kan gerealiseerd worden zodra de donaties echt goed op gang komen!”

Doneren aan stichting LIVA is extra aantrekkelijk vanwege de status als ANBI. Dit betekent dat bedrijven en personen geen belasting over hun donatie betalen, en LIVA 100% eerlijk en open is in wat er met de donaties wordt gedaan. Voor de donateur is het heel prettig om te weten dat zijn gift aftrekbaar voor de belasting is. Emons: “Bovendien werkt iedereen bij LIVA volledig op vrijwillige basis. Wij kunnen geen geld verdienen aan het leed van al deze Nederlandse gezinnen. Zelf ben ik namelijk ook nog niet uit deze situatie.”

Overeenkomst

Michael van Munster, uitgever van onder andere Vallei Business en eigenaar van Van Munster Media Groep, werd erg geraakt door haar verhaal en besloot op dinsdag 17 november een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen met stichting LIVA. Van Munster Media zal stichting LIVA gaan helpen met het genereren van publiciteit. “Mijn motivatie om me aan deze stichting te binden is deels persoonlijk. Een aantal van mijn medewerkers heeft in een soortgelijke situatie gezeten waarbij er bij de geboorte van hun kind complicaties optraden. Dan heb je geen fijne start van het ouderschap, terwijl de kraamtijd toch een periode is waar je van moet kunnen genieten. Bovendien vind ik dat kleinere stichtingen die geen budget voor publiciteit hebben, ook recht hebben op aandacht.

Ik hoop dat veel bedrijven en particulieren ons voorbeeld zullen volgen en dit prachtige initiatief gaan steunen!” Emons is ontzettend blij met de samenwerking. “Ik vind het geweldig dat Van Munster Media Groep zich op deze manier wil verbinden aan stichting LIVA. Mede met hun hulp hoop ik zo veel mogelijk ouders te kunnen helpen zodat zij al hun aandacht kunnen vestigen op hun kind, en niet afgeleid worden door financiële problemen.” �

Wat doe je als je zorgintensieve kindje meerdere keren per week naar het ziekenhuis moet, of met regelmaat opgenomen moet worden? Dan zet je als ouder alles opzij en maak je je alleen nog maar zorgen om de gezondheid van je kleintje. Helaas brengt dit wel de nodige financiële en psychische consequenties met zich mee. Ervaringsdeskundige Imke Emons richtte stichting LIVA op om ouders van onder andere zorgintensieve kinderen een helpende hand te bieden.

goede doelen

DONATIES

Meer informatie over stichting LIVA vindt u op www.stichtingliva.nl en

www.facebook.com/stichtingliva. Donaties zijn van harte welkom. Ook is er

een speciale LIVA armband ontworpen in samenwerking met JaceysJewellery.

De opbrengst van deze armband gaat naar stichting LIVA. Bestellen kan

via www.jaceys.nl

LIVA-penningsmeester Geert Emons, LIVA-voorzitter Imke Emons

en Michael van Munster tekenen de samenwerkingsovereenkomst.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by