OnderlingKrediet: De mens is belangrijker dan de deal

Magazines | Vallei Business nr 6 2015

Ondernemers hebben vaak behoefte aan (aanvullende) financiering voor hun bedrijf. Daarvoor wordt steeds vaker een beroep gedaan op crowdfunding. OnderlingKrediet in Veenendaal heeft een geheel eigen manier om een dergelijke financiering voor ondernemers te verzorgen.

De mens is belangrijker

dan de deal

OnderlingKrediet bv is het bedrijf van Rein Kreeft en Eric van Prattenburg. Beiden hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de financiële wereld. Van Prattenburg had jarenlang een financieel adviesbureau waarbij hij starters en bedrijven begeleidde bij financieringsaanvragen. Hij kwam in contact met Rein Kreeft, die na 37 jaar bij de Rabobank gewerkt te hebben, een bedrijf was gestart in het begeleiden van zzp’ers. Ze zagen dat de bestaande crowdfundingplatforms geen directe mogelijkheid boden aan intermediairs zoals accountants, om een aanvraag namens een klant in te dienen. Kreeft: “Toen kwam al heel snel bij ons het idee van: waarom gaan we het zelf niet doen? En dan precies zoals wij denken dat het zou moeten.”

Ontheffing

Kreeft vervolgt: “We zijn vanaf eind 2013 eerst dik een half jaar bezig geweest om alles op te zetten: website maken, aanvragen van de AFM ontheffing, en eind 2014 zijn we de lucht ingegaan.”

Van Prattenburg benadrukt het belang van die vergunning, of liever: ontheffing, door de Autoriteit Financiële Markt: “In Nederland zijn er inmiddels zo’n 35 platforms die een officiële ontheffing hebben, en het heeft dus een duidelijke meerwaarde voor de investeerder dat wij dat wel hebben.”

Hij legt uit: “Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen: als bestuurder word je helemaal gescreend, je achtergrond, wat is je kennis op financieringsgebied? Hoe heb je je processen ingericht? Hoe zorg je ervoor dat je de projecten goed beoordeelt? Want je hebt ook verantwoording richting de investeerders.”

Werkwijze

Van Prattenburg vertelt: “Als we een aanvraag binnenkrijgen, kunnen we over het algemeen binnen een week al laten weten of we het project al of niet kunnen plaatsen op onze website. Ervan uitgaande dat de stukken compleet zijn, en daar hebben we al een heel eind voor gezorgd door duidelijk op onze site te melden welke gegevens de klant moet uploaden. Het legitimatiebewijs, de inschrijving Kamer van Koophandel, ondernemingsplan, BKR, dat komt bij ons binnen, we beoordelen dat dan samen, en als we het een goed plan vinden, dan plaatsen we het op de site. Vervolgens gaan we op zoek naar investeerders, dat kunnen particulieren zijn of bedrijven, die in zo’n onderneming willen investeren.”

Veel mensen weten nog niet goed wat crowdfunding inhoudt. Van Prattenburg legt uit: “Er zijn heel veel verschillende manieren van crowdfunding, maar de meest gebruikte is dat iemand een bedrag aanvraagt, de investeerders leggen het bij elkaar en dat wordt binnen een bepaalde periode terugbetaald. Maar het moet wel bij je bedrijf passen. Een huis of bedrijfshal er van kopen, en dat in 5 jaar afbetalen, dat is geen passende financiering. Als een klant zegt: ik wil krediet hebben omdat ik af en toe pieken heb in mijn financieringsbehoefte, daar is het ook geen oplossing voor. Maar het kan ook zijn dat de bank zegt: wij willen best 80% van het totale bedrag financieren, maar die laatste 20% moet je zelf regelen. Bijvoorbeeld via crowdfunding, en dat zie je steeds vaker.”

Aanvragen

Kreeft: “Omdat we nog een redelijk jong bedrijf zijn, specialiseren we ons op dit moment op bedragen van maximaal 100.000 euro. Aanvragen is het probleem niet, die zijn er genoeg. Maar we moeten wel doorgroeien met het aantal investeerders, platforms die al langer lopen, die hebben al een paar duizend investeerders. Die hebben wij nog niet, maar die heb je wel nodig om projecten gefinancierd te krijgen. Onze specifieke doelgroep is mkb-ondernemingen.”

Aanvragen kunnen ook komen via een intermediair. “Zo hebben we bijvoorbeeld ook Boerenhart binnengekregen”, zegt Kreeft. “Dat is een coöperatie van boeren die samen hun producten willen verkopen, en om het crowdfundingproject te starten heeft Boerenhart i.s.m. OnderlingKrediet een bijeenkomst gehouden bij Van der Valk hier in Veenendaal; daar is door het hotel een diner samengesteld uit de streekproducten die die boeren aanbieden. Dat was een leuke manier om het project te starten, en direct na de presentatie had ik al enkele investeerders die zich hiervoor aanmeldden.”

Van Prattenburg vult aan: “Zzp’ers zie je niet zo vaak omdat hun financieringsbehoefte niet zo groot is: die zzp’er heeft over het algemeen een auto of een bus, en dat kan hij beter met een lease regelen.”

Kreeft weer: “Soms krijgen we wel zo’n aanvraag, maar dan adviseren wij dat het efficiënter én voordeliger is om het via lease te doen. De adviserende rol staat bij ons hoog in het vaandel. Wij gaan meer voor de relatie dan voor de deal. En dat zien we in de markt wel eens anders.”

Vertrouwen

Waar het in feite om draait bij crowdfunding, is vertrouwen. Daarbij is het voor zowel de ondernemer als de investeerders belangrijk te weten dat het crowdfundingplatform bona fide is, omdat het een ontheffing van de AFM heeft. Daarnaast speelt bij OnderlingKrediet de menselijke factor een grote rol, en dan is de reputatie van zowel Kreeft als Prattenburg een belangrijk aspect. Kreeft geeft aan: “Dat is onze kracht: dat we goed bekend staan vanwege onze achtergronden. En die naam willen we ook zeker houden. We wijzen regelmatig aanvragen af, omdat we ook verantwoordelijkheid voelen naar onze investeerders.”

Van Prattenburg: “Je moet ervan uitgaan dat de financiële kennis van de investeerder beperkt is. Je moet dan je verantwoording nemen en bijvoorbeeld uitleggen: wat is een coöperatie, en wat is het risico dat je daarbij loopt, vergeleken met een bv? Van de andere kant moet je soms ook mensen tegen zichzelf in bescherming nemen. Als je iets financiert terwijl je eigenlijk al weet dat die persoon binnen een jaar op de fles gaat, dan is die daar ook niet mee geholpen.”

Kreeft vult aan: “Dan moet je zo’n ondernemer ook een spiegel voorhouden en zeggen: wees realistisch, dat gaat zo niet lukken. Het is natuurlijk leuk om veel projecten op te zetten, en veel geld te verdienen, maar dat is ons credo niet. Onze doelstelling is duidelijk: mensen helpen. De relatie is belangrijker dan de deal.” n

www.onderlingkrediet.nl

financieringen

“Onze doelstelling is duidelijk:

mensen helpen”, aldus Rein Kreeft.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by