Solynta: Grote innovatie in hybride aardappelveredeling

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Solynta heeft een nieuwe methode in hybride aardappelveredeling ontwikkeld waardoor het mogelijk is supersnel nieuwe rassen te introduceren. Denk hierbij aan rassen met een hogere opbrengst, betere weerstand, of rassen die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Bij deze technologie wordt er gebruik gemaakt van aardappelzaad als uitgangsmateriaal in plaats van pootgoed. Een innovatie die de wereld kan veroveren.

Gerichte, snelle veredeling

De F1 hybride veredeling is een veel toegepaste technologie die al jarenlang voor diverse soorten gewassen gebruikt wordt. Echter niet bij aardappelen, vanwege ernstige kweekdepressies. In 2009 beleeft Solynta een flinke doorbraak en bleek het F1 hybride kweken ook toepasbaar te zijn op aardappelen. Solynta’s nieuwe F1 hybride veredelingsmethode maakt het mogelijk om binnen 5 jaar nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen. De huidige gangbare methodes daarentegen nemen gemiddeld 10 tot 50 jaar in beslag. “De techniek maakt het mogelijk om gericht te veredelen,” vertelt CEO Hein Kruyt. “Met onze methode is het eenvoudig de juiste eigenschappen te selecteren naar wens van de consument, agrariër of verwerker. We ontwikkelen aardappelen die resistenter zijn tegen ziekten en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben.”

Aardappelzaad

Bij de veredelingsmethode die Solynta hanteert is zaad het uitgangsmateriaal in plaats van het traditionele pootgoed. Volgens Kruyt biedt zaad veel voordelen: “Zaad zorgt voor een flinke reductie in bestrijdingsmiddelen, omdat het minder vatbaar is voor ziektes. Daarbij komt dat zaad makkelijker te bewaren en te transporteren is. Voor een hectare heb je maar 30 gram zaad nodig, in plaats van 2500 kilogram pootaardappelen.”

Wereldwijd

Kruyt benadrukt de potentie van de aardappel: “De aardappel staat in de top drie van wereldwijde voedselgewassen, maar heeft aanzienlijk minder water en voedingsstoffen uit de bodem nodig dan rijst of tarwe. Bovendien produceert de aardappel in kortere tijd meer voedingsstoffen, met gebruik van minder land en minder water, en in extremere klimaten dan ieder ander gewas.” Hiermee voldoet de aardappel aan de steeds grotere vraag naar efficiëntere productie van voedsel om de honger in de wereld terug te dringen. De uitvinding van Solynta’s aardappelzaad biedt vooral ontwikkelingslanden veel voordelen. Kruyt: “Het gebruik van pootgoed in ontwikkelingslanden is lastig. Pootgoed rot vaak weg en is van slechte kwaliteit (mede door de wijze van vermeerdering), waardoor de opbrengst laag is. Dit resulteert er vaak in dat het pootgoed zelfs gegeten wordt. Solynta’s aardappelzaad is makkelijk te bewaren en daarmee zeer goed uitgangsmateriaal, wat zal resulteren in een beter gewas en hogere opbrengsten. We verwachten hiermee een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het oplossen van de voedselproblemen in de wereld.”

Samenwerkingen

“Natuurlijk kunnen we dit niet alleen”, meldt Kruyt. “We streven continue naar samenwerking met andere bedrijven en partners om te kunnen blijven innoveren en kennis uit te wisselen.” n

Solynta

Grote innovatie in hybride aardappelveredeling

Innovatie

“We ontwikkelen aardappelen die resistenter zijn tegen ziekten en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben”, aldus Hein Kruyt.

Erkenningen

Solynta won in de afgelopen jaren diverse prijzen. Zo was het jonge veredelingsbedrijf winnaar van de Food Valley Award 2012, en won het de derde prijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013 en Nationaal Icoon in 2014.

Meer informatie is te vinden op:

www.solynta.com

Het Wageningse Solynta is een snel ontwikkelend veredelingsbedrijf dat zich uitsluitend richt op aardappels.

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by