Wageningen Campus: Thuishaven voor internationale studenten

Magazines | vallei Business nummer 3 2016

Wageningen Campus

Thuishaven voor

internationale studenten

In de regenachtige zomermaand juli is het rustig op Wageningen Campus. De architectonische hoogstandjes blinken in de schaarse zonnige perioden tussen de hevige buien door en langs de groene gazons in het hart van de campus bloeien witte margrieten en geel kruiskruid. Het kennishart van de FoodValley lijkt de Nederlandse zomerrust te koesteren, maar schijn bedriegt.

Want hoewel de meeste Nederlandse studenten enkele weken tussen de examenperiodes in juli en augustus vrij hebben genomen en naar huis zijn of op vakantie, zijn veel internationale studenten nog gewoon aanwezig op de Campus. Zij willen de twee jaar die zij hebben uitgetrokken voor hun mastersopleiding goed benutten. In het iconische Forumgebouw zitten ze alleen of met elkaar achter hun pc, laptop of boeken. Ook in de zomer hoor je op de campus allerlei talen door elkaar en verrast het internationale karakter.

Mix van nationaliteiten

Wageningen University is met afstand de meeste internationale universiteit van ons land. Dat komt niet per se door de aantallen buitenlandse studenten. Ook Groningen of Maastricht heeft veel internationale studenten en in absoluut aantal waarschijnlijk meer. Nee, het karakter van Wageningen University wordt bepaald door de mix van nationaliteiten. Door het jaar heen zijn er wel meer dan 100 landen vertegenwoordigd op de campus. Van de masterstudenten ? in het vierde en vijfde jaar van de studie ? is meer dan 40 procent afkomstig uit het buitenland. En van de PhD's, studenten die werken aan een proefschrift ? is meer dan 50 procent afkomstig uit een ander land dan Nederland.

Aantrekkingskracht

Wageningen University heeft om meerdere redenen een grote aantrekkingskracht op de internationale studenten. Wie rondvraagt naar de motieven om naar dit kleine stadje aan de Rijn te komen om te studeren zal onder de indruk zijn van de drijfveren van de meeste studenten: een bijdrage willen leveren aan het oplossen van de grote vraagstukken van deze tijd en van de toekomst. Niet alleen uit idealisme, al speelt dat zeker een rol, maar ook en vooral vanuit een realistisch perspectief: de wereldbevolking groeit de komende decennia tot meer dan 9 miljard en al die mensen moeten wonen, werken en eten op deze ene planeet. De groei vindt niet hier in Europa plaats maar in de landen ver van ons vandaan. En de jonge mensen die naar Wageningen komen willen hun bijdrage leveren aan het ontwikkelen van hun land en het oplossen van vraagstukken op het gebied van milieu en voedselzekerheid. Maar dan nog steeds waarom Wageningen? Omdat Wageningen de top is en de internationale studenten weten dat. Al jaren staat Wageningen UR, want het is immers meer dan alleen een universiteit, in de top van de wereld in het domein van de landbouwwetenschappen. Daarom komen de internationale studenten.

Internationaal onderzoekscentrum

Maar niet alleen de studenten. Op de hoek van Wageningen Campus staat het internationale onderzoekcentrum van een van de meeste vooraanstaande en innovatieve zuivelproducenten ter wereld ? het FrieslandCampina Innovation Centre. Het is de kracht van Wageningen Campus om de aanstormende jeugd op te leiden en tegelijkertijd met partners te werken aan het toepassen van al die kennis. Dat gebeurt bij de instituten, maar ook bij onderzoekinstituten zoals dat van FrieslandCampina. Bij de hoofdingang van het centrum hangt regelmatig een internationale vlag als eerbetoon aan een internationale gast die kennis komt nemen van de Nederlandse kennis in de FoodValley: ministers, staatsecretarissen, ambassadeurs. Ook dat draagt bij aan het internationale karakter. Op Wageningen Campus kijkt niemand vreemd op als een minister van Ierland of Nieuw-Zeeland van het ene gebouw naar het andere wandelt.

Maar het internationale karakter van Wageningen UR en de campus hangt niet alleen samen met de aanwezigheid van al die nationaliteiten. Het gaat ook om de onderzoekprojecten die worden uitgevoerd. Jaarlijks wordt voor tientallen miljoenen aan EU-onderzoek uitgevoerd, samen met partners overal in Europa. Wageningen UR is daarmee de grootste Nederlandse speler als het gaat om EU-projecten. Niet voor niets was de voorzitter van de raad van bestuur prof. Louise O. Fresco de voorzitter van de evaluatiecommissie van het Europese zevende kaderprogramma.

Kansen

Dat is alleen nog maar Europa. In China hebben Wageningse onderzoekers tal van intensieve contacten, zoals in Beijing waar samen met FrieslandCampina het SinoDutch Dairy Centre is opgericht. Een onderzoekcentrum om de Chinese zuivelindustrie op hoger plan te brengen en in de provincie Fujian is zelfs een Wageningen road. De vertakkingen van de Wageningse kennisboom lopen tot in vele vele landen in deze wereld en de internationale alumni blijven hun hele leven een ambassadeur van de Wageningse ? de Nederlandse ? kennis. Dat biedt natuurlijk geweldige kansen voor Nederlandse ondernemers, want de Wageningers komen op invloedrijke posities terecht. Eens een Wageninger, altijd een Wageninger luidt het motto.

Persoonlijk contact

Wageningen UR blijft aan de toekomst werken, want de kenniswereld en de onderwijswereld verandert snel dankzij de moderne multimedia. Natuurlijk zullen internationale studenten naar de FoodValley blijven komen, want er gaat immers niets boven ouderwets persoonlijk contact tussen student en docent. Een contact dat nog steeds soms iets wegheeft van het oude gildesysteem van leermeester en leerling. Edoch, het zogenaamde afstand-onderwijs zal een hoge vlucht nemen. Toen Wageningen University vorig jaar haar eerste ? gratis ? open online cursus lanceerde had ze er in een klap meer dan 40.000 studenten uit 200 landen bij. Dit jaar zullen er nog een aantal volgen en wordt er geëxperimenteerd met betaalde online masteropleidingen. Niemand weet nog waar dit toe zal leiden en wat het gaat betekenen voor de campus. Zeker is dat Wageningen UR de nieuwe ontwikkeling op de voet zal volgen en waar mogelijk vorm zal geven.

En in de tussentijd blijven internationale studenten in de zomer over de prachtige campus fietsen en wandelen naar hun lab of naar de studieplekken in Forum. Wageningen UR, een waarlijk internationale organisatie met een waarlijk internationale cultuur. n

Internationalisering

delen:

vallei Business nummer 3 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by