Op woensdag 19 maart volgden derdejaars leerlingen Zorg & Welzijn van VMBO De Meerwaarde een inspirerende masterclass 'Werken met restvoedsel'. Onder leiding van chef-kok Giel Dons leert zij handige technieken om met duurzame ingrediënten volledig en voedzame gerechten te kunnen bereiden. Wethouder Wim Oosterwijk (Barneveld) was aanwezig om het belang van bewust omgaan met voedsel te onderstrepen.
Duurzaam koken
De masterclass, die plaatsvinden in de ochtend, lieten leerlingen ervaren hoe zij zelf, maar ook meteen binnen hun werk in de zorgsector, slim kunnen omgaan met voedselrestanten. Van bakkersproducten tot groenten en zuivel: onder begeleiding van Giel Dons en docent Keuken Jaap Groeneveld ontdekt de leerlingen hoe ze restproducten kunnen omtoveren tot lekkere gerechten, zoals croutons, wentelteefjes, bouillon en soepen. De voedselresten werden opgehaald in de omgeving en zijn afkomstig van bakkers, voedseltuinen, boeren en supermarkten.
Wethouder Wim Oosterwijk: "In de Week van de Circulaire Economie volg ik deze masterclass 'Koken met restvoedsel'. Voedselverspilling is een belangrijk thema, zeker binnen zorginstellingen waar dagelijks veel maaltijden worden bereid. Deze leerlingen leren niet alleen bewuster met voedsel omgaan, maar doen ook waardevolle kennis op voor hun toekomstige werkveld. Wil je de meest duurzame manier om met voedselverspilling om te gaan, is voorkomen dat er resten!"
Week van de Circulaire Economie
De masterclass maakt deel uit van de Week van de Circulaire Economie, die indirect van 17 tot en met 22 maart. Het Living Lab Regio Foodvalley Circulair organiseert deze week meerdere masterclasses op scholen in de regio om overal voedselverspilling te vergroten.