10 uur geleden
10 uur geleden
Vanuit zijn eerdere functie als voorzitter van Ondernemersvereniging De Briellaerd en deelname aan de commissie Strategische Agenda in de Regio Foodvalley rolde Van Beek, aangemoedigd door de kracht van het collectief, van het één in het ander. Nu bekleedt hij de voorzitterspost bij VNO-NCW Midden regio VeluweVallei en de Barneveldse Industriële Kring, van waaruit hij ook aangesloten is bij het algemeen bestuur van FOV Regio Foodvalley. “Je komt verder met elkaar wanneer je de verbinding zoekt. Als ondernemers op lokaal en regionaal niveau, maar ook binnen de triple helix, samen met overheden en onderwijs. Dan realiseer je dingen die je anders niet voor elkaar kunt krijgen. Kijk naar Barneveld Tomorrow. Onderzoek wees uit dat 85 procent van de hbo- en wetenschappelijke studenten uit de plaats die in de Randstad bleven hangen het liefst hier in de directe omgeving zou werken. Via een matchingplatform zijn we erin geslaagd om 600 plaatsingen in de lokale arbeidsmarkt te realiseren. Het volgende speerpunt worden vmbo’ers, mbo’ers en senioren; bovendien willen we dit graag naar de regio doortrekken. Door het grootschalig aan te pakken en onder de aandacht te brengen, hebben we een goede case om subsidie vanuit de Regiodeal te ontvangen.”
Kennis maken
Van Beek wijdde zijn nieuwjaarsspeech voor de BIK aan samenwerking. “Als je met elkaar kennismaakt, maak je kennis. Zo weet ik een heel mooi voorbeeld van een glazenwassersbedrijf uit ons ledenbestand dat opgevangen regenwater van een transportbedrijf met warehouse na filtering gebruikt om ramen te wassen. We doen veel samen met de JOS, de Jonge Ondernemers Sociëteit, zoals evenementen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Laatst nog een reis naar Sevilla met een heel gemêleerd gezelschap qua leeftijden en carrières. Als je zo intensief met elkaar optrekt, leer je veel van elkaar. Het beste voorbeeld van de triple helix vormt misschien wel de BTO, de Barneveldse Techniek Opleiding, die na de aanzet met onze betrokkenheid nu op eigen benen staat. Wij vinden het belangrijk om de stem van ondernemers te laten horen en dat kan eigenlijk alleen maar als collectief. Recent hebben we met een delegatie van de gemeenteraad gesproken om input te geven voor de verkiezingsprogramma’s van 2026 en een debat te organiseren dat specifiek gericht is op de economie. Sowieso voeren we periodiek overleg met het college, om helder te krijgen waar over en weer knelpunten zitten en hoe we die kunnen oplossen.”
Ondernemersfonds
Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven betreft een recent georganiseerd event rondom cybersecurity. “Werken aan weerbaarheid is cruciaal voor het bedrijfsleven, ook op andere vlakken,” stelt Van Beek. “Dat begint met bewustwording. Tegelijkertijd liggen er voor ondernemers kansen, kijk maar naar de plannen van Defensie om op te schalen en materialen te upgraden in Midden- en Oost-Nederland. Voor civiele bedrijven zijn er beslist perspectieven om daaraan een bijdrage te leveren. VNO-NCW pakt dit thema op, wij onderzoeken als BIK hoe we daarbij kunnen aanhaken.” Op andere vlakken neemt BIK het voortouw, zoals het idee om samen met de gemeente Barneveld een ondernemersfonds op te richten voor industrieterrein De Harselaar. “Onder meer beveiliging vormt daar een belangrijk thema, maar niet iedereen is aangesloten bij het collectief. Tegelijkertijd namen we de uitdagingen onder de loep die gepaard gaan met de gewenste uitbreiding van dit bedrijventerrein, zoals netcongestie en de stikstofproblematiek. De ervaringen die we opdoen kunnen we ook weer delen binnen FOV en SOGB, de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gemeente Barneveld. Verbinding zoeken brengt de regio verder.”
Meer informatie: www.bikbarneveld.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?