Midden Nederland Hallen pakt voedselverspilling aan met slimme weegschaal

4 uur geleden
4 uur geleden

De Midden Nederland Hallen in Barneveld is sinds maart actief aan de slag met het tegengaan van voedselverspilling. In het Theaterrestaurant van het evenementencomplex wordt gewerkt met een slimme weegschaal van Orbisk, die precies registreert wat aan voedselresten overblijft. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

“We wilden vanaf de start duurzaamheid serieus nemen,” vertelt Twan van Voorst, operationeel manager van de Midden Nederland Hallen. “We kopen al regionaal in, maar zochten ook naar manieren om voedselverspilling terug te dringen. Toen we hoorden over het project van Regio Foodvalley met Orbisk, zijn we direct ingestapt. Kleine aanpassingen in onze processen hebben meteen grote impact.”

De slimme weegschaal van Orbisk registreert wat er aan voedsel wordt weggegooid, zowel uit de keuken als van gastenborden. In het theaterrestaurant dineren per avond gemiddeld 350 gasten voorafgaand aan 40-45, de Musical. De data van Orbisk bieden inzichten in portiegrootte, menukeuze en voedselvoorkeuren van het publiek.

“We zagen bijvoorbeeld dat er veel broodjes en friet werden teruggebracht, regelmatig zelfs een stuk hamburger,” aldus Van Voorst. “Daarop passen we nu de grammages aan en vervangen we bepaalde elementen. Zo besparen we voedsel en kunnen we oprecht zeggen dat er verantwoord ingekocht wordt.”

De implementatie vroeg wel wat inspanning. Met ruim 200 medewerkers – vaak flexibel inzetbaar – was het trainen van het personeel essentieel. “Dat was schakelen,” zegt Van Voorst. “Maar inmiddels werkt het systeem soepel en gebruiken we de data actief bij het samenstellen van de menukaart.”

De Midden Nederland Hallen heeft zichzelf als doel gesteld om 10% minder voedsel te verspillen. Na een 0-meting in de eerste weken wordt nu gericht gestuurd op minder waste. In september start de musical 40-45 opnieuw met een vernieuwd menu en met minder voedselverspilling.

Van Voorst roept collega-ondernemers op om hetzelfde te doen: “Als je duurzaamheid serieus neemt, moet je durven meten én veranderen. Het loont om kritisch te kijken naar je processen. Je leert er veel van, over je keuken, je team én je gasten.”

Regio Foodvalley en Orbisk
Regio Foodvalley werkt actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Wethouder Gerard van Deelen is portefeuillehouder Food in Regio Foodvalley: “In onze regio zijn we trots op het voedsel dat wordt geproduceerd. Dat betekent ook dat we zuinig zijn op het voedsel en verspilling zoveel mogelijk willen voorkomen. Tevreden gasten, goed voor milieu en goed voor de ondernemers! En dat willen we als regio breed uitdragen. We willen niet alleen enkele ondernemers helpen met dit Orbisk systeem, maar ook aan bewustwording doen en een olievlekwerking in gang zetten!” 

Orbisk is een geavanceerd weeg- en camerasysteem dat in professionele keukens wordt ingezet om voedselverspilling terug te dringen. In samenwerking met Regio Foodvalley zijn momenteel twee systemen actief in regionale horeca.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Vallei Business nummer 2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media