Van 8 t/m 14 september ging Regio Foodvalley volop aan de slag met #verspillingsvrij. In het kader van de landelijke Verspillingsvrije Week organiseerde Living Lab Regio Foodvalley circulair masterclasses op vo-scholen en gemeenten in de regio diverse activiteiten rondom het thema voedselverspilling. Van smakelijke restjeslunches tot High Tea met ouderen en hapjes uit een foodtruck: het onderwijs en de samenleving zetten samen stappen richting minder verspilling.
Samen tegen voedselverspilling
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 1,6 miljard kilo voedsel verspild. Dat is zonde van het eten én belastend voor het milieu. Minder verspilling betekent minder CO?-uitstoot, minder water- en energieverbruik én lagere kosten. Regio Foodvalley werkt daarom aan een toekomstbestendig voedselsysteem waarin voedsel optimaal wordt benut. Tijdens de Verspillingsvrije Week is hier in de hele regio extra aandacht aan besteed.
Leren koken met restjes
Leerlingen van drie middelbare scholen, het Marnix College (Ede), Christelijk Lyceum Veenendaal en Van Lodenstein College (Barneveld), volgden een masterclass ‘Koken met gered voedsel’. Onder begeleiding van chef-koks Paula Middendorp en Giel Dons leerden zij hoe je met restproducten uit de regio, zoals oud brood, resten groenten, sinaasappelschillen, kaas en rijst heerlijke gerechten kunt maken. Er werden onder andere soepen, chutney’s, belegde burgers met kimchi-dressing en koeken gemaakt.
Op het Marnix College maakten leerlingen een echte high tea van restvoedsel, speciaal voor ouderen uit Ede en Arnhem die meewerken aan het project ‘Leeftijd onbekend’. Tijdens het eten gingen jong en oud met elkaar in gesprek over het thema verspilling, aan de hand van ‘kletspotten’ op tafel. Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, was aanwezig en sprak met de leerlingen en ouderen over hun bijdrage aan een duurzamere toekomst. “Het is prachtig om leerlingen en ouderen samen aan tafel te zien. Kinderen zijn vaak de beste gespreksstarters: ze nemen het gesprek mee naar huis en zorgen zo voor meer bewustwording in hun eigen gezin. Met eenvoudige hulpmiddelen, zoals de ‘Eerst-op-tape’, maak je dat bewustzijn heel concreet en wordt verspilling ook écht minder.”
Ook lokale bestuurders deden mee. Wethouder Wim Oosterwijk (gemeente Barneveld) kookte mee tijdens de masterclass in Barneveld. ‘Voedselverspilling is een belangrijk thema. Deze scholieren leren niet alleen bewuster met voedsel omgaan, maar doen ook waardevolle kennis op voor de toekomst. De meest duurzame manier om met voedselverspilling om te gaan, is door te voorkomen dat er resten ontstaan’.
Wethouder Marco Verloop (gemeente Veenendaal) keek met veel belangstelling hoe deskundig de jongeren in korte tijd lekkere burgers maakten tijdens de masterclass. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat jongeren actief meedenken en meedoen aan een duurzamere toekomst.
Foodtruck op de markt in Scherpenzeel
Op de weekmarkt in Scherpenzeel konden bezoekers proeven van hapjes van gered voedsel. Daarnaast waren de Energiecaravan en Klimaatkeet van de gemeente aanwezig. Samen met de lokale Jumbo en wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel) werden receptenboekjes en de handige ‘Eerst op tape’ uitgedeeld: een rol waarmee restjes en verpakkingen in de koelkast duidelijk gemarkeerd worden. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat huishoudens hiermee gemiddeld 28% minder voedsel verspillen.
Wageningen volop in actie
Ook in Wageningen bruisten de activiteiten onder de noemer Taste Before You Waste Dinner. Bewoners konden deelnemen aan een fermentatieworkshop, een diner met gemengde culturen waarbij zij zelf de restjes meenamen en een 3-gangenmenu (van overgebleven ingrediënten van de markt) van kok Ewald Houben. De week werd afgesloten met een no-waste diner, een inspiratiesessie van de klimaatburgemeester en de documentaire Theater of Life. De evenementen lieten zien hoe creatief, lekker en verbindend koken met restjes kan zijn.