Artikel

27-09-2021 14:00

Innovatieprijs Regio Foodvalley: maak kennis met Diviande

In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme kom je tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties - én de ondernemers die ze ontwikkelden - in de spotlights. De jury heeft de vijf meest impactvolle innovaties geselecteerd. Deze innovaties scoorden het beste op hun bijdrage aan een circulaire economie, crossover samenwerking en hun bewezen impact. Op woensdag 29 september is de uitreiking in Barneveld. De genomineerden stellen zich graag voor aan de hand van een aantal vragen.

Diviande: Combinatie kip en plantaardig


Zouden jullie een omschrijving kunnen maken van jullie innovatie? 
Onze innovatie is een hybride product, een kip reepje dat voor 75% plantaardig is en voor 25% bestaat uit driesterren Beter Levens kippenvlees, afkomstige van duurzame Kipster kippen. De reepjes zijn gemaakt met een innovatie 3D extrusie technologie, waardoor ze een vezelstructuur hebben en zo het mondgevoel van echt vlees hebben. Door het combineren van plantaardige eiwitten en vlees zorgen we voor een uitstekende voedingswaarde en bovenal een erg lekker product!

Hoe speelde (sectoroverstijgende) samenwerking een rol in de totstandkoming van de innovatie? Wie waren hierbij betrokken en hoe? 
Dit product is tot stand gekomen in samenwerking met Kipster. Kipster staat bekend als de meest duurzame eieren producent ter wereld. Een uitdaging voor Kipster was om het vlees van deze legkippen nog goed te verwaarden, want eigenlijk is dit voor hun een reststroom. In samenwerking met Diviande, van origine een vleesbedrijf/slagerij, is er gezocht naar een oplossing om het vlees nog een goede bestemming te geven. Diviande heeft de laatste jaren ervaring opgedaan met hybride, vegetarisch, veganistisch en biologische vleesvervangers, waardoor al snel de keuze gemaakt was voor een hybride product.Hoe maakt jullie innovatie de wereld een beetje beter? 
Het Kipster vlees is afkomstig van leghanen, dieren die als nutteloos worden gezien, omdat ze geen eieren leggen en te weinig vlees hebben om te kunnen concurreren met vleeskippen. Vaak worden leghaantjes vlak na geboorte vergast, Kipster laat ze echter opgroeien tot haantjes met een drie sterren beter leven keurmerk. Het laatste vlees van de haantjes, wat achterblijft op de karkassen wordt nu gebruikt om een volwaardig product van te maken, namelijk het hybride kip reepje. Dit draagt bij aan meer circulariteit binnen de pluimveesector, betere omstandigheden voor de haantjes en het optimaal benutten van een restroom. Daarnaast is het een hybride product wat de overstap naar een meer plantaardig dieet gemakkelijker moet maken. Dit draagt bij aan de filosofie dat elke dag vlees eten niet nodig is en dat het vlees dat we eten een goed leven en een mooi verhaal meebrengt.

Heeft (jullie vestiging in) Regio Foodvalley een rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze innovatie? 
De productontwikkeling van de hybride reepjes is uitgevoerd bij Diviande Veenendaal. Er zijn verschillende recepten getest om te zorgen voor een goede structuur, smaak en met verschillende verhoudingen vlees en plantaardig. Diviande Veenendaal beschikt over een nieuw type 3D extrusie machine waarbij plantaardige of hybride structuren kunnen worden gemaakt met een echt mondgevoel van vlees. Het unieke aan deze machine is dat er van een product zonder structuur, zoals het restvlees van Kipster, nog een product met een echt vezelig mondgevoel kan ontstaan. Er ontstaat een open 3D-structuur die sterk lijkt op kippendij vlees, in tegenstelling tot klassieke high moisture extrusion, wat zorgt voor een gelaagde, gelamineerde structuur.

Waarom moet het publiek straks op jullie stemmen? Wat hebben zij aan deze innovatie?
Een reststroom van Kipster wordt met dit product optimaal benut, zodat je bijdraagt aan een duurzaam product en meer circulariteit. Bij dit kip reepje heb je de complete beleving van vlees, terwijl je toch 75% meer plantaardig eet. Je hoeft niks aan smaak of structuur te missen, terwijl je beter eet voor mens, dier en planeet. Naast dat het reepje heerlijk smaakt heeft het een uitstekende voedingswaarde. Het reepje bevat meer dan 23% eiwitten, is laag in zout en bevat minder dan 1% aan verzadigd vet. De plantaardige eiwitten zijn afkomstig uit tarwe en peulvruchten, wat elkaar goed aanvult in aminozuur samenstelling. 

Ga voor meer informatie over de Innovatieprijs Regio Foodvalley naar www.innovatieprijsregiofoodvalley.nl 

Voor meer informatie over Diviande ga naar www.diviande.nl!
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement