27 september 2021
27 september 2021
Circulairstaal: auto herbruikbare staalconstructies
Zouden jullie een omschrijving kunnen maken van jullie innovatie?
Circulairstaal® is de meest bijzondere staalbouwer van Nederland. En misschien wel van de wereld. Hoe dat komt? Wij halen een cruciaal onderdeel, namelijk lassen, weg uit ons bedrijfsproces. Een onlogische keuze zou men zeggen, maar voor ons een bewuste stap. Door lasverbindingen te vervangen voor connectors, zijn wij in staat om auto demontabele staalconstructies te realiseren. Deze constructies worden daarnaast voorzien van Biocoat®, een eigen ontwikkelde duurzame poedercoating welke bestaat uit gerecycled materiaal en afvalstromen.
Hoe speelde (sectoroverstijgende) samenwerking een rol in de totstandkoming van de innovatie? Wie waren hierbij betrokken en hoe?
Als Circulairstaal® hebben wij vanaf het begin een nauwe samenwerking met TSA uit Albergen in de engineering van de connectors. Na een periode van trial-and-error, zijn wij nu in staat om bedrijfsgebouwen, distributiecentra, maar ook koel-/vrieshuizen te realiseren met circulaire connectors. Daarnaast werken wij nauw samen met verschillende leveranciers in de ontwikkeling en door-ontwikkeling van onze Biocoat® lijn van duurzame poedercoatings, welke voor minstens 50% uit gerecycled materiaal en afvalstromen bestaat. Momenteel zijn wij bezig met de variant waarbij we een stap van 50% naar auto zullen maken. Ook vindt er in de toekomst een samenwerking plaats tussen demontagebedrijven, maar ook architecten die gebouwen zullen ontwerpen op basis van het aanbod Circulairstaal®.

Hoe maakt jullie innovatie de wereld een beetje beter?
Door lasverbindingen te vervangen voor connectors en het gebruik van Biocoat®, realiseren wij t.o.v. traditionele staalconstructies tot wel 40% minder CO2 uitstoot. Echter is de winst op lange termijn voor ons van nog groter belang. Door een zeer hoge losmaakbaarheid van constructies te realiseren, kan onze volgende generatie staalbouwers daadwerkelijk één op één materialen hergebruiken. Dit betekent dat in de toekomst de productie van staal kan worden verminderd en we op wereldwijde schaal bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van 2050. Doordat wij bij elke staalconstructie een terugkoopgarantie geven, zijn wij ook daadwerkelijk verzekerd dat de staalprofielen terugkeren in de keten.
Heeft (jullie vestiging in) Regio Foodvalley een rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze innovatie?
Ja, onze hoofdvestiging bevindt zich in Barneveld. Op deze locatie bevindt zich onze engineeringsafdeling en worden de circulaire staalconstructies geproduceerd.
Waarom moet het publiek straks op jullie stemmen? Wat hebben zij aan deze innovatie?
Iedereen krijgt dagelijks te maken met staal. Wanneer je je kantoor binnen loopt of de fabriek waar je werkzaam bent, maar ook de vele distributiecentra die jaarlijks gebouwd worden door de sterke toename van e-commerce. Deze trend zal zich in de aankomende jaren nog verder voortzetten, waardoor we worden gedwongen om na te denken over hoe we deze gebouwde omgeving van meerwaarde kunnen laten zijn voor onze volgende generatie. Ook zal straks de inzet van Circulairstaal® economische voordelen hebben vanwege de toenemende schaarste en prijsstijgingen van grondstoffen. Tenslotte is ons beroep van staalbouwer door de toepassing van connectors i.p.v. lasverbindingen geschikt geworden voor de doelgroep die door fysiek of geestelijke beperkingen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaart. Deze doelgroep zal vanaf 2022 deel uit gaan maken van ons bedrijf!
Ga voor meer informatie over de Innovatieprijs Regio Foodvalley naar www.innovatieprijsregiofoodvalley.nl
Voor meer informatie over Circulairstaal ga naar www.circulairstaal.nl!
Op de hoogte blijven van onze updates?