Artikel

27-09-2021 10:00

Innovatieprijs Regio Foodvalley: maak kennis met Vink

In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme kom je tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties - én de ondernemers die ze ontwikkelden - in de spotlights. De jury heeft de vijf meest impactvolle innovaties geselecteerd. Deze innovaties scoorden het beste op hun bijdrage aan een circulaire economie, crossover samenwerking en hun bewezen impact. Op woensdag 29 september is de uitreiking in Barneveld. De vijf genomineerden stellen zich graag voor aan de hand van een aantal vragen.

Vink: schoner en beter recyclebaar betongranulaat


Zou je een omschrijving kunnen maken van jullie innovatie?
Door het gebruik van een nieuwe verwerkingstechniek van betonpuin kunnen we hierdoor 15 procent meer hoogwaardig toepassen in nieuwe beton. Voorheen liepen we tijdens de bewerking van het puin tegen technische uitdagingen aan waardoor er maar 50 procent van het totaal hoogwaardig toegepast kon worden. Door de nieuwe techniek is dit nu 65 procent.
 
Hoe speelde (sectoroverstijgende) samenwerking een rol in de totstandkoming van de innovatie? Wie waren hierbij betrokken en hoe? 
De pilot waar dit tot stand kwam is geweest tijdens de verwerking van de voormalige locatie van Bosch Beton. Door het selectief demonteren van de bebouwing door Peelen uit Harskamp was het materiaal deels al heel geschikt voor hergebruik in nieuwe beton. Dit kan immers ook alleen maar als er vanaf de start van een eventueel sloopproject hier uiterst vakkundig gesloopt word. Tijdens de verwerking van het puin hebben wij gebruik gemaakt van een nieuwe zeefmachine uit Zweden en was onze puinbreker speciaal uitgerust met een windshifter. Door inzet van de windshifter kon het materiaal nog een keer extra schoon gemaakt worden. De zeefinstallatie zorgde vervolgens voor het extra rendement van 15 procent. Tijdens het verwerkingproces is nauw samen gewerkt met de betontechnologen van Bosch Beton om zo voor hen een technisch goed toepasbaar product te produceren. Hierdoor is de technische samenstelling van het recyclinggranulaat nog maar minimaal verschillend van natuurlijk grind wat normaal in betonmortel wordt toegepast.


 
Hoe maakt jullie innovatie de wereld een beetje beter?
Door inzet van deze techniek kan het aandeel van grind (natuurlijk product) in de betonmortel minder worden en vervangen worden door recyclinggranulaat. Daarnaast komt het puin wat wij verwerken in onze nabije omgeving vrij. Daardoor is de transportbeweging rondom ons uiteindelijke granulaat ook nog eens veel lager als bij het gebruik van natuurlijk grind. Oud puin krijgt weer een nieuw leven en haal niet van ver wat de omgeving ons kan geven.
 
Heeft (jullie vestiging in) Regio Foodvalley een rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze innovatie? 
Door contactlegging met de verschillende bedrijven en personen hebben wij uiteindelijk de stap genomen om deze nieuwe machine ook daadwerkelijk in te gaan zetten in ons verwerkingsproces. Iets wat toch een uitdaging is tijdens ons werk. De productie die we maken bepaald bij ons wat we verdienen. Door over te stappen naar een totaal nieuwe techniek neem je hierbij een altijd een risico. Uiteindelijk pakt een keuze als deze goed uit maar in het verleden is dit ook vaak anders geweest.
 
Waarom moet het publiek straks op jullie stemmen? Wat hebben zij aan deze innovatie?
Wij denken vooral dat we met zijn allen ons best moeten doen om de wereld voor onze kinderen leefbaar te houden. Daarmee willen we iedereen aanmoedigen om zijn of haar steentje bij te dragen. In ons geval zijn het dan ook letterlijk heel veel steentjes in de vorm van ons granulaat, maar uiteindelijk denken wij dat iedereen een prijs zou moeten krijgen voor welk soort innovatie dan ook. Wellicht zou de toepasbaarheid van ons product in de beton de kosten van nieuwbouw in de toekomst positief kunnen beïnvloeden. Omdat deze grondstof voor nieuwe beton in de regio vrijkomt beperkt het in ieder geval de uitstoot rondom transportbewegingen rondom de grondstoffen voor nieuwe beton.

Ga voor meer informatie over de Innovatieprijs Regio Foodvalley naar www.innovatieprijsregiofoodvalley.nl 

Voor meer informatie over Vink ga naar www.vink.nl!

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement