Column

03-10-2019 11:00

Ingrid Toonen: vitaliteit en leefstijl zijn trending

We kunnen er niet meer om heen; vitaliteit en leefstijl is trending! Steeds vaker worden leefstijl en vitaliteit echter in één adem genoemd, hoewel er veel overeenkomsten zijn, is er wel degelijk ook een verschil tussen leefstijl en vitaliteit.

Er zijn uiteraard heel veel verschillende definities van leefstijl en vitaliteit. En wat is nou eigenlijk een gezonde leefstijl? In bijgaand artikel neem ik jullie kort mee in mijn visie. In mijn optiek bestaat een gezonde leefstijl uit gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en ontspanning. Een leefstijlcoach richt zich primair op de fysieke aspecten van gezondheid, denk daarbij aan gezonde voeding, beweging, rust en gewichtsbeheersing. Een leefstijlcoach zal je begeleiden om de oorzaken van de disbalans aan te pakken en werkt naast motivatie en eventuele valkuilen ook aan het vergroten van je wilskracht en het veranderen van oude patronen om terugval van gedrag te voorkomen.

Naast een gezond leefpatroon spelen een goede nachtrust, balans tussen werk en privé, ontspanning en stress een grote rol bij hoe vitaal en energiek we ons voelen. Een vitaliteitscoach begeleid naast fysieke aspecten aanvullend ook op deze thema’s. Je kunt nog zo je best doen om gezond te eten of voldoende te bewegen, maar als je in een stresssituatie zit (werk of privé) of continue negatieve gedachten hebt dan blijf je moe en lukt het afvallen ook niet. Vanzelfsprekend heeft dit effect op je gezondheid. Soms zal een aanpak op meerdere vlakken nodig zijn om het uiteindelijk gewenste effect te bereiken. Als vitaliteitscoach werk ik op integrale wijze aan duurzame vitaliteit. Ik coach hierbij op de volgende vijf dimensies: fysiek, sociaal-emotioneel, mentaal, spiritueel en pro-activiteit (jij bent en blijft tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en de prioriteiten die je stelt). Vaak herkennen we de symptomen van disbalans op het fysieke vlak als eerste: moe, prikkelbaar, onregelmatig eten en overgewicht. De oplossing ligt echter vaak op mentaal/sociaal-emotioneel niveau, zingevingsvlak en op het gebied van pro-activiteit. Door te kiezen voor een integrale aanpak werk ik niet alleen aan de symptomen, maar kijk ik samen met de cliënt naar de onderliggende oorzaken van de disbalans. Ik werk hierbij met een vitaliteitscheck en het coachmodel van Mark Academy en maak daarnaast gebruik van verschillende interventies, tools en oefeningen.

We kunnen er niet meer om heen; vitaliteit en leefstijl is trending! Steeds vaker worden leefstijl en vitaliteit echter in één adem genoemd, hoewel er veel overeenkomsten zijn, is er wel degelijk ook een verschil tussen leefstijl en vitaliteit. Tot slot: om blijvend fit en vitaal te kunnen leven en werken zul je op alle vlakken goed voor jezelf moeten zorgen. Met ons drukke (Westerse) leven zijn we veelal vergeten (of verleerd) om ook echt naar onszelf te luisteren en te voelen wat goed voor ons is. Een goede verbinding tussen hoofd, hart en lijf is daarbij van belang. Als vitaliteitscoach help ik je graag (weer) te leren luisteren naar je lijf en hart om op basis daarvan gezonde keuzes te maken. Hoe je denkt beïnvloedt je energie en keuzes, verander je manier van denken en alles is mogelijk... Geen enkele reis is onmogelijk. Je hoeft alleen maar een stap vooruit te doen.

Benieuwd naar de mogelijkheden of meer informatie? www.ingridtoonen.nl

Algemene voorwaarden | privacy statement