Column
Column Daniëlle de Vries Coaching: werkdruk
Werkdruk wordt veroorzaakt door te veel werk. Wat denk je, is dit een feit of een fabel? Waar ik eerder schreef vanuit mijn rol als extern vertrouwenspersoon, zet ik deze keer mijn ‘loopbaanprofessional-pet’ op. Een thema waarmee de vertrouwenspersoon zich niet direct bezighoudt, maar de loopbaanprofessional wél: Werkdruk.
De stelling waarmee ik deze column begon, is natuurlijk een fabel. Er zijn zoveel verschillende factoren van invloed op werkdruk. Toch hoor ik soms ook de overtuiging dat te veel werk automatisch leidt tot een te hoge werkdruk. Zo simpel ligt het niet. Dat zou namelijk betekenen dat iedereen met dezelfde hoeveelheid taken dezelfde mate van werkdruk ervaart. In de praktijk blijkt dit absoluut niet zo te werken. Maar wat is dan wel van invloed? En waarom ervaart de ene medewerker sneller een hoge werkdruk dan de ander?
Even wat informatie op een rijtje*. De volgende thema’s spelen een belangrijke rol:
- Taakeisen. Dit zijn de eisen die gesteld worden aan de werknemer. Zowel met betrekking tot de werkomgeving, als tot de werkinhoud. Bijvoorbeeld: in hoeverre is de taak van de werknemer duidelijk, is helder wat zijn verantwoordelijkheden zijn (‘waar ben je van, waar ben je niet van’), spelen er veranderingen binnen de organisatie of wordt de medewerker veel onderbroken tijdens zijn werk? Maar ook: in hoeverre is er tijdsdruk, de hoeveelheid werk en de moeilijkheidsgraad hiervan.
- Regelmogelijkheden. Hiermee bedoel ik de mogelijkheden die de werknemer heeft om invloed uit te oefenen op zijn werk. Het ervaren van autonomie heeft namelijk positieve invloed. Regelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld het zelf kunnen indelen van je taken, invloed hebben op hoe je het werk wil uitvoeren, het kunnen en mogen meebeslissen en steun ervaren van collega’s en je leidinggevende.
- Individuele factoren. Dit zijn persoonlijke factoren van de werknemer die van invloed zijn op de werkdrukbeleving. Zoals problemen in het privéleven van de werknemer die van invloed zijn op de mate van energie die hij in het werk kan steken. Denk aan een scheiding, mantelzorg, financiële problemen. Maar ook de belastbaarheid (wat kan iemand aan, fysiek en mentaal) speelt een rol.
Het zal je opvallen dat er een veelheid aan factoren relevant is als we het hebben over werkdruk. Maakt dit het dan ingewikkelder? Wat mij betreft niet! Juist doordat we zoveel weten over dit thema, maakt dit het eenvoudiger om dynamieken op de werkvloer te begrijpen. Om te kunnen zien aan welke ‘knoppen je kunt draaien’ om de situatie te veranderen. Het geeft inzicht en handvatten waar zowel leidinggevenden als werknemers mee aan de slag kunnen. En dat zou in mijn beleving het uiteindelijke doel moeten zijn: een werkomgeving waar met plezier en effectief wordt gewerkt.
Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd wat ik op dit vlak voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op. Je bereikt mij via info@danielledevriescoaching.nl of kijk op www.danielledevriescoaching.nl
*TNO heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Zij hebben een prachtig werkdruk-model en bijbehorende theorie ontwikkeld. Dit is online eenvoudig terug te vinden en de moeite waard om te bekijken.