Nieuws

07-10-2019 09:00

2B-Unique - Leider met paardenkracht: Meer focus, flow en succes!

Veel ambitieuze en succesvolle professionals, managers en ondernemers willen groeien, flow ervaren en succesvol zijn. Maar hoe blijf je in the lead? 2B Unique helpt directeuren, managers, leidinggevende en ambitieuze professionals dichterbij hun persoonlijke innerlijk leiderschap te komen en te werken vanuit hun potentieel, waardoor ze krachtige, energieke, succesvolle leiders worden

Tekst: Guus Hetterscheid
Fotografie: Marcel Krijgsman

In de huidige maatschappij moeten we zo veel, veranderingen gaan razend snel en dan luisteren we niet meer naar onze innerlijke stem. We zijn vaak bezig met brandjes blussen en komen niet toe aan het werk dat er echt toe doet. Dit geeft ons mentale en fysieke stress. Managers en leidinggevenden hebben een diep verlangen om volledig zichzelf te mogen zijn. Ze willen met hun snelle denken, schakelen en intense voelen optimaal excelleren. Ze hebben echter het gevoel te worden belemmerd en ervaren blokkades op hun weg.

PASSIE EN TALENT BENUTTEN
Mensen laten floreren vanuit hun passie en unieke talenten, op het werk en thuis. Dat is het doel van Kim Schamp-Doornenbal van 2B Unique coaching en training. 2B Unique geeft krachtige en duurzame leiderschaps- en teamtrajecten, waarbij paarden als onontkoombare katalysator worden ingezet. Deze duurzame transformaties bij directeuren, managers, professionals en (MT) teams resulteren in krachtige, energieke en succesvolle leiders en meer flow. Paarden spelen in dat proces een confronterende en activerende rol. Dat confronterende zit in de spiegel die paarden voor houden.

2B Unique biedt een prachtige plek om te werken aan persoonlijke of teamontwikkeling, weg uit je kantoorruimte, midden in het groen en werken buiten je comfortzone. Leidinggevenden van onder andere Rabobank, Achmea, Deloitte, KPMG, Volkerrail, NEC, Pro-Persona, Ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeentes en politie werden al geïnspireerd door de eyeopeners die Schamp-Doornenbal onder andere met haar paarden creëert tijdens het Krachtig Innerlijk Leiderschap Traject. “Veel manager en professionals willen volledig zichzelf zijn in hun rol op het werk, maar in de praktijk merken ze vaak dat ze worden belemmerd het optimale uit zichzelf te halen met hun kwaliteiten en druk die ze ervaren. Als je blokkades ervaart, kun je nooit optimaal leiding nemen en geven op de manier die voor jou en jouw organisatie het meest efficiënt is”, aldus Schamp-Doornenbal.

KRACHT VAN HET PAARD
Een vroege maandagochtend in Haalderen. De lucht is blauw, de nazomerzon schijnt. Het gras is nog nat. De paarden Ritano en Unique staan in de weide te grazen, op de prachtige centraal gelegen locatie van 2B Unique, waar ze is opgegroeid en inmiddels met haar man en twee kinderen woont en werkt. Een mooi moment voor Kim Schamp-Doornenbal om aan tafel met uitzicht op de paarden een beeld te geven van haar groeiende bedrijf 2B Unique.

Verwacht bij 2B Unique geen standaard communicatietraining of leiderschapstraject. “Veel van dat soort trainingen worden vanuit de theorie gegeven”, aldus Schamp-Doornenbal. Met de aanwezigheid van paarden leer je zoveel meer. De sessies met paarden zijn zo krachtig en werken op een onbewust niveau zeer lang na op zowel het systeem van de individu als op de groep. Je krijgt zicht op wat er echt speelt en toe doet. Paarden geven zo zuivere feedback, waardoor het diepe, onuitwisbare indrukken achter laat bij klanten. Dit is de aanjager binnen de stevige transformatie die mensen door maken. Het voornaamste is dat je leert contact met jezelf te leggen. Dat klinkt zweverig, maar je moet weten wie je bent. Bewust zijn van wat je uitstraalt, maar vooral wat je wil uitstralen? Als je daar grip op hebt, kun je beter verbindingen leggen met andere mensen. Zeker op de werkvloer. Er zijn oud-klanten die er jaren later nog op terugkomen als ik hen weer zie.”

SCEPTISCHE DIRECTEUR?
“We werken binnen onze team- en leiderschapstrajecten met doelen, welke gedurende het traject worden getoetst door feedbackgevers. Dit zijn directe collega’s vanuit de organisatie en teamleden. Daar hoort dus een stukje kwetsbaarheid bij. Durf je iemand, je collega, RvB en anderen, te vragen wat zij écht van je vinden en deze feedback ook echt te ontvangen. Tijdens de kick-off sessie van de ontwikkeltraject zetten we direct de paarden in als versneller. Dit is een intakegesprek waarbij we de doelstellingen voor het traject scherp stellen en afsluiten met een speed coaching bij de paarden. Altijd spot on!” “Laatst sprak ik Jan, een ambitieuze directeur van een groot detacheringskantoor voor een kick-off sessie op kantoor. Een intelligente man welk razendsnel schakelt vanuit zijn ratio en zelf aangeeft ook goed te kunnen voelen wat er speelt. Hij heeft net zoals velen, al meerdere cursussen, test en trainingen gevolgd over communicatie, authenticiteit en dergelijke. Na de doelen voor zijn traject af te hebben gestemd, gaan we naar de paarden. Hij stapte de bak in met de opdracht om verbinding te maken met het paard en beweging te creëren vanuit het midden van de bak. Ritano, het paard, zette een galop in en rende de bak rond. Deze man had zo’n (onbewuste) innerlijke onrust en het paard reageerde daar direct op. Hij liep de benen onder zijn lijf vandaan. Ruim zeshonderd kilogram geeft een directe spiegel, wat zeer confronterend is. Jan, zeer sceptisch over de inzet van paarden in het traject, draaide zich om en zei ‘Kim, dit is exact wat er binnen mij en mijn teams gebeurt. Ik denk dat ik in verbinding sta met mijn medewerkers maar ze vliegen alle kanten op’. De situaties in de bak blijken, ook onder de sceptici, herkenbaar vanuit de werkvloer of privésfeer, vertellen de klanten. Maar dan?”KRACHT VAN DE LEVENDE SPIEGEL
“Dit maakt dat paarden en ik in korte tijd door innerlijke conflicten en blinde vlekken heen prikken. Een dosis lef en wil om te veranderen is wel nodig bij mijn klanten. We zetten direct oefeningen en methodieken in om te experimenteren met nieuw gedrag. Dit is een ervaring wat we in een coachgesprek aan een tafel niet kunnen evenaren en is life-changing voor bijvoorbeeld Jan’s ontwikkeltraject. Jan liep voorop in de organisatie en dacht aansluiting te hebben met zijn medewerkers, echter werkte hij zelf zo hard en had geen grip op wat er in zijn teams gebeurde. In het geval van bovenstaande casus van Jan hebben we een korte lichaamsbewustzijnsoefening gedaan, en gewerkt aan de bewustwording van zijn uitstraling waarna dezelfde opdracht volgde. Jan kreeg vanuit het paard directe oordeel loze en heldere feedback. Nu kreeg hij vanuit rust en verbinding een enthousiast paard om hem heen dravend. Door het besef en de mogelijkheid om de focus eerst bij jezelf te leggen, waarna je de aandacht verlegt naar je omgeving, creëer je moeiteloos contact en eenheid.”

VAN ONBEREKENBAAR NAAR IMPACT
Schamp-Doornenbal merkt dat veel mensen paarden onberekenbaar vinden. “Maar eigenlijk zijn paarden dat helemaal niet. Paarden kunnen, als kudde- en vluchtdier, vanuit nature razendsnel scannen en inschatten of er gevaar dreigt of niet. Dit betekent dat ze de onderstromen en (in)congruent gedrag direct kunnen lezen. Wij mensen zoeken de handleiding daar te vaak voor, of leggen het buiten onze eigen beïnvloedingskring. Als je de signalen herkent zijn ze juist heel berekenbaar. Dan kun je met ze samenwerken. Geldt dat principe ook niet voor met jezelf en met je collega’s op de werkvloer?”

“Sta eens stil bij signalen die andere mensen afgeven. En nog belangrijker, die je zelf afgeeft. Doe je dat wel eens? Helaas hebben wij deze signalen steeds minder vaak door. De huidige maatschappij dendert maar door en er is weinig ruimte voor vertraging, denken mensen. 2B Unique wil met hun ontwikkeltrajecten breekpunten op zowel individueel als groepsniveau voor zijn. Met hun duurzame zes maanden Krachtig Innerlijk leiderschapstrajecten, in kleine groepen, ga je met gelijkgestemden tot de kern van jezelf. Je stuurt jouw kompas en ervaart leiderschap vanuit flow. Je leert in verbinding te staan en te blijven met jouw potentieel, waardoor je productiever, succesvoller en gelukkiger wordt. En niet onbelangrijk vanuit rust je team aan kan sturen.”
 
 


TOEKOMST
Sinds 2013 werkt Schamp-Doornenbal als zelfstandig ondernemer en richt zich op het bedrijfsleven met haar talent-, leiderschaps- en teamontwik- keltrajecten. Ze werkte in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem als verpleegkundig specialist, maar dat was niet meer te combineren met mijn groeiende bedrijf. Eind 2014 maakte ze de keuze om fulltime te ondernemen en haar bedrijf te laten ontwikkelen en groeien naar waar het nu staat. Met haar achter- grond in het ondernemerschap, management, sales en gezondheidszorg weet ze de vertaling te maken naar de dagelijkse praktijk. 2B Unique blijft groeien, vertelt Schamp-Doornenbal.

Mond-tot-mondreclame en een uitgebreid netwerk op LinkedIn blijken effectieve middelen om de klantenkring uit te breiden. “We hebben onze eigen locatie met een prachtige binnenruimte voor kleine groepen in Haalderen. Momenteel zijn we bezig met onze plannen om onze locatie uit te breiden met meer trainingsruimtes. Verder kunnen we gebruikmaken van een netwerk met prachtige trainingslocaties door heel Nederland. 2B Unique werkt samen met strategische partners, de experts op gebied van diversiteit, flow, emotionele intelligentie, energetisch en spiritueel werk en financieel en strategisch advies. Voor een totale aanpak van krachtig leider- en ondernemerschap.”

Momenteel zitten 2B Unique in de ontwikkeling van een nieuw blended learning ‘young high potential programma’ met als doel een goede basis voor hun carrières te leggen. Ook wordt er een nieuwe online academy ingericht. “Ook bieden we in november een vierdaagse Business retreat aan op een stunning locatie op Ibiza. Een retreat voor een kleine exclusieve groep gelijkgestemden, om een diepe transformatie te garanderen. Ontplooien gaat je hele leven door. Zelf sta ik ook niet stil. Ik heb onlangs op Nyenrode een reeks colleges gevolgd over de Psychologie van Leiderschap, werk samen met een business coach en heb recent een NLP opleiding afgerond. Ik geef mijn klanten altijd mee: blijf jezelf duurzaam ontwikkelen. Duurzaam ontwikkelen kan bij ons. Ik zou iedereen in het bedrijfsleven willen adviseren om te ervaren hoe wij en onze paarden jou en je organisatie kunnen helpen om een sterkere, effectievere en ook energiekere leider te worden. Durf jij het aan? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op”, aldus Schamp-Doornenbal.


Ga voor meer informatie over de zes maanden trajecten, masterclasses en retreat van 2B Unique naar www.2b-unique.nl
Algemene voorwaarden | privacy statement