Nieuws

02-07-2021 16:34

Uitreiking Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 in september: Podium voor innovatieve parels in de regio

Een feestelijke avond, een rode loper voor genomineerden en de schijnwerpers op innovatieve parels uit de regio. De uitreiking van de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 op 29 september kan wel eens het eerste grote event in de regio zijn waar ondernemers en mensen uit onderwijs en overheid elkaar na lange tijd weer ‘live’ kunnen ontmoeten. “Een mooie kans voor innovatieve ondernemers in de regio om het podium te krijgen”, zegt Wim Werkman, vicevoorzitter van de FOV Regio Foodvalley, de federatie van bedrijvenkringen in de regio, en initiatiefnemer van de Innovatieprijs.



Na zes jaar afwezigheid wordt de Innovatieprijs in Regio Foodvalley nieuw leven ingeblazen. “We zijn van plan er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken”, laat Werkman weten. “Het wordt een feestelijke avond, van, voor en door ondernemers.” Het doel is ondernemers te inspireren en samenwerking te stimuleren. “Met innovaties werken we aan een vitale en duurzame economie in de regio”, geeft Werkman het belang aan. “Regio Foodvalley is een topregio, waar de economie het afgelopen jaar minder hard getroffen is dan in andere regio’s. Een beetje trots is wel op zijn plaats. De Innovatieprijs maakt zichtbaar dat innovatie in het DNA van Regio Foodvalley zit.”

Trots

De Innovatieprijs richt zich met name op innovaties in de sectoren agrofood, de maakindustrie en de energie- en milieutechnologie. Alle ondernemers uit de regio mogen innovaties aanmelden, zolang het gaat om technologische product-, proces-, en marktinnovaties die een impactvolle bijdrage leveren aan de circulaire economie. Een deskundige jury met mensen uit verschillende disciplines, beoordeelt wie er aan het eind van de avond met de award, publiciteit en eeuwige roem naar huis gaat. Daarnaast is er ook een publieksprijs. “Ondernemers in de regio zijn over het algemeen wat timide en zitten niet altijd op aandacht te wachten”, weet Werkman. “Er is veel innovatie in de regio, maar ondernemers zien zichzelf vaak niet als innovatief.” Dat mag best anders, vindt hij. “Wees trots op je bedrijf of op de producten en diensten die je levert. En laat het zien”, moedigt hij ondernemers aan om hun innovaties voor te dragen.

De organisatie, ondersteund door Regio Foodvalley, RCT Gelderland, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en de Rabobank als hoofdsponsor, rekent op zeker vijf nominaties die voor de Innovatieprijs in aanmerking komen. Om mee te dingen naar de prijs dienen de inzendingen niet alleen een innovatief karakter te hebben met een impactvolle bijdrage aan de circulaire economie. Een ander criterium is dat de innovatie voortkomt uit aantoonbare samenwerking, binnen de keten, of over de grenzen van sectoren heen. “Samenwerking is dé sleutel tot succes”, zegt Werkman. “De beste innovaties zijn vaak het resultaat van samenwerking tussen partijen uit verschillende sectoren. Het leert je op een andere manier te kijken.”

Professionele ondersteuning

“Van alle genomineerden worden professionele filmpjes gemaakt”, laat Werkman weten. “Deze filmpjes geven een mooi beeld van de innovaties, maar kunnen ondernemers ook zelf goed gebruiken.” Ook jong talent wordt uitgedaagd, onder meer via de onderwijsinstellingen, om innovaties aan te melden. Zij dingen mee naar de Young Talent Award. De winnaar van deze publieksprijs gaat er vandoor met de award en deskundige ondersteuning om het idee verder uit te werken. Door aandacht te geven aan innovatie hoopt Werkman dat ondernemers zich bewust worden van het belang innovatief bezig te zijn. “Zonder innovaties ga je het niet redden. En circulair ondernemen is per definitie innoveren. Het is de motor van economische groei in onze regio.”

Kijk voor meer informatie en het aanmelden van innovaties op: www.innovatieprijsregiofoodvalley.nl

Willem Kuijsten, voorzitter FOV Regio Foodvalley:
“De FOV Regio Foodvalley heeft het initiatief genomen om een regionale innovatieprijs te organiseren. De regio barst van geweldige innovaties door ondernemers die vaak te bescheiden zijn om er aandacht voor te vragen. Met deze award krijgen ze toch een podium. Veel van de innovaties komen tot stand door onverwachte samenwerkingen, sector overstijgend of met kennisinstellingen en overheid. Die samenwerking willen wij blijven stimuleren. Want een innovatieve en circulaire topregio word je niet zonder een klimaat waarin kennisuitwisseling, inspiratie en innovatie elkaar versterken.”

Jan Hol, voorzitter College van Bestuur CHE:
“Goed onderwijs stimuleert innovatie. Het talent van nu wil graag worden opgeleid voor de arbeidsmarkt van morgen. Of overmorgen als je ziet hoe snel de wereld verandert. Daarom doet de CHE graag aan dit initiatief mee. Andersom zijn innovatieve bedrijven onmisbaar om talent in de regio te houden. Met de innovatieprijs laten we zien dat je niet naar de Randstad hoeft voor de coolste innovaties en vooruitstrevende bedrijven. Deze regio biedt zeer aantrekkelijke mogelijkheden voor jong talenten.”  

Maud Hulshof, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Economie in Regio Foodvalley:
“Over het algemeen nemen bedrijven nieuwe medewerkers aan om innovatie te realiseren. In Regio Foodvalley komt de innovatiekracht bij mkb-bedrijven juist van eigen medewerkers. Zulke ideeën ontstaan door het samenkomen van vernieuwing en pragmatisme. En dat is waarom het werkt. Ik weet dat er in de regio tal van voorbeelden zijn die dat bewijzen. Wij willen ondernemers vanuit alle sectoren in deze regio dan ook oproepen om hun innovaties aan te melden. Cross-over samenwerking en circulariteit zijn belangrijke onderscheidende factoren”.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by