Nieuws

27-09-2021 11:00

Innovatieprijs Regio Foodvalley: maak kennis met Fabriek Fris

In Regio Foodvalley wordt volop gewerkt aan de toekomst. Met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme kom je tot de mooiste innovaties. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet deze innovaties - én de ondernemers die ze ontwikkelden - in de spotlights. De jury heeft de vijf meest impactvolle innovaties geselecteerd. Deze innovaties scoorden het beste op hun bijdrage aan een circulaire economie, crossover samenwerking en hun bewezen impact. Op woensdag 29 september is de uitreiking in Barneveld. De genomineerden stellen zich graag voor aan de hand van een aantal vragen.

Fabriek Fris, nieuw leven voor afgedankt textiel


Zouden jullie een omschrijving kunnen maken van jullie innovatie? 
Fabriek Fris maakt kleding in Nederland met een volledig transparant productieproces. In het atelier zetten we ons in voor het inspireren, innoveren en creëren van eerlijke confectie. Fris heeft een unieke samenwerking gezocht buiten de branche. In deze samenwerking is het idee ontstaan om van het ´textiel afval´ vanuit de wasserij nieuwe kleding te produceren. Van de geleverde textiel maken wij binnen de confectiefabriek werkkleding. Denk aan werkkleding voor hotels/restaurants, voornamelijk kokskleding onder de naam OSIAS. 

Hoe speelde (sector overstijgende) samenwerking een rol in de totstandkoming van de innovatie? Wie waren hierbij betrokken en hoe? 
De samenwerking tussen Fabriek Fris en Wasserij Best is een samenwerking die sector overstijgend is. Maar met één overeenkomst binnen de werkzaamheden: textiel. Met die overeenkomst hebben beide partijen veel te maken in de praktijk en is een ultieme koppeling. Daarnaast hadden we een samenwerking met de Universiteit Wageningen die we aan dit project koppelen. Zij ondersteunen ons in onderzoek naar de soorten textiel die er zijn en wat de mogelijkheden zijn voor recyclen van textiel. 

Hoe maakt jullie innovatie de wereld een beetje beter? 
Omdat we gebruikmaken van textiel die niet meer gebruikt kan worden in hotels/restaurants als linnengoed verminderen we onze last in vergelijking tot nieuwe textiel. Voor de meeste wasserijen is het linnengoed dat niet meer gebruikt kan worden een last, want dit neemt voornamelijk ruimte in en er is geen goede bestemming voor. We zien dat er daarom veel textiel weggegooid of verbrand wordt. Dat is zonde want de textiel is vaak nog van goede kwaliteit afgezien van gaten/vlekken. Door de productie in Nederland plaatsvindt voorkomt dat veel buitenlandse transport. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot en bieden we ook een transparante keten. Heeft (jullie vestiging in) Regio Foodvalley een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de innovatie? 
De regio Foodvalley is de plek waar Fabriek Fris gevestigd is. In het atelier bieden we voornamelijk leer/werk traject voor mensen in de bijstand. We werken veel met mensen die een vluchtelingenachtergrond hebben. Door een goede samenwerking met meerdere gemeentes binnen de regio Foodvalley kunnen wij deze mensen een traject aanbieden met grote kans tot een betaalde baan binnen Fabriek Fris of bij een ander bedrijf binnen de regio.

Waarom moet het publiek straks op jullie stemmen? Wat hebben zij aan deze innovatie?
Wij vinden het al een hele eer om naast de andere nominaties te mogen staan als jong bedrijf. Een waardering binnen deze regio is ons al veel waard. Als jij ook wilt dat we stappen maken in een branche waar nog veel innovaties en ontwikkelingen moeten plaatsvinden stem dan op Fabriek Fris.

Ga voor meer informatie over de Innovatieprijs Regio Foodvalley naar www.innovatieprijsregiofoodvalley.nl 

Voor meer informatie over Fabriek Fris ga naar www.fabriek-fris.nl!


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement