Nieuws
Nijkerkse wethouders gaan de uitdaging aan: samen verspillingsvrij!
Wethouder Audrey Rohen kookte vandaag met restjes, samen met leerlingen van het Aeres VMBO Nijkerk. De wethouder trok haar kookschort aan en maakte wentelteefjes van oud brood. Dit recept kwam uit het receptenboek ‘Recepten tegen voedselverspilling’ winnend plan van de Jeugdgemeenteraad 2023 bedacht door de leerlingen van groep 8 van Kindcentrum Holk. Audrey Rohen: “Handig om op deze manier je eten op te maken. Want weggooien is echt ontzettend zonde. Er zitten veel energie en grondstoffen in het telen, oogsten, bewerken, verpakken, koelen en vervoeren van voedsel. Wanneer eten in de prullenbak wordt gegooid, is dat allemaal voor niets geweest.”
Koken met restje
Zestien leerlingen uit de vierde klas van Aeres VMBO Nijkerk (keuzevak Voeding van docent Mark Reurink) maakten verschillende gerechten op basis van restvoedsel. Dit deden zij in het kader van de Verspillingsvrije week. Kok Giel Dons, van Dons catering uit Wageningen, verzorgde de masterclass. De leerlingen gingen aan de slag met vier recepten uit het receptenboek ‘tegen voedselverspilling’. Leonie, leerling van Aeres VMBO: “Ik vind het leuk om te bakken en ik vind het fijn als eten niet weggegooid wordt. Thuis maak ik ook graag wentelteefjes van oud brood.” De leerlingen maakten aardappelsoep, wortelsoep, komkommerspread, tomatensap en van oud brood croutons en wentelteefjes. Giel Dons: “Als eigenaar van onder andere Pickleshop ‘Wat in het vat zit’ werk ik veel met restvoedsel. Ik vind het leuk om de leerlingen van het Aeres iets te leren. Uit de biologische Ommuurde Tuin in Wageningen heb ik restvoedsel meegenomen om de leerlingen te laten zien wat je met deze producten kunt maken.”
Recepten tegen voedselverspilling
Begin dit jaar zijn leerlingen van groep 8 van verschillende basisscholen uit Nijkerk gevraagd om na te denken over voedselverspilling. Ze hadden oplossingen bedacht over hoe er minder voedsel verspild kan worden. Tijdens de jeugdgemeenteraad werd er gestemd op het beste plan. Het receptenboek van Kindcentrum Holk was als beste idee gekozen volgens de jeugdgemeenteraad. In het receptenboek staan recepten van producten die het meest worden weggegooid. En is te downloaden via www.duurzaam-nijkerk.nl/voedselverspilling
Menukaart voor horeca
Ook wethouder Marielle Broekman droeg tijdens de Verspillingsvrije week een steentje bij. Zij overhandigde op woensdag 13 september een menukaart tegen voedselverspilling aan eigenaar Robert de Vries en chef-kok Beau Marshall van Grandcafé Lust. De menukaart is eind 2022 samengesteld door 4e jaars bedrijfskundestudenten van de Christelijke Hogeschool Ede, onder begeleiding van Regio Foodvalley en gemeente Nijkerk. Restaurants in de gemeente Nijkerk blijken al het één en ander te doen tegen voedselverspilling, maar er zijn ook nog wel stappen te maken. De Verspillingsvrije week is een mooie gelegenheid om hier aandacht aan te besteden. De menukaart biedt mogelijkheden waaruit de horeca zelf kan kiezen voor de eigen situatie om voedselverspilling tegen te gaan. Het gaat om korte, middellange en lange termijn maatregelen die gericht zijn op ‘weinig verspillen’ (bijvoorbeeld inkoop aanpassen op piekmomenten), iets doen met ‘wat toch overblijft’ (bijvoorbeeld een Too Good To Go Box met overgebleven voedsel) en op ‘wat weg moet’ (bijvoorbeeld een goede afvalscheiding). De voordelen van het tegengaan van voedselverspilling zijn dat er minder waardevol voedsel wordt weggegooid en dat er geld en energie wordt bespaard. Marielle Broekman: “De menukaart biedt voor elk restaurant mogelijkheden om voedselverspilling te voorkomen. Hoe mooi is dat! Dit is een win-winsituatie. Zij dragen op deze manier bij aan de besparing van energie en grondstoffen en zij hebben minder eigen kosten bij de inkoop van het voedsel.”
Samen verspillingsvrij
Van 11 tot 17 september is de verspillingsvrije week. In deze week gaat heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Regio Foodvalley werkt aan een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling dus wordt tegengaan. De regio is dan ook heel actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week gebeurt er daarom veel in de regio rondom dit thema om mensen te motiveren deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen.