Nieuws

06-02-2024 10:27

Herstel Nederlandse overnamemarkt zet door

Het herstel van de Nederlandse overnamemarkt heeft zich het afgelopen half jaar doorgezet. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 5% en liep de gemiddelde verkooprijs van een MKB-bedrijf op naar 4,75 keer de brutowinst.

Dit is een van de uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 276 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Teruggekeerd vertrouwen
Nu de rente inmiddels afvlakt en de inflatie lijkt te zijn beteugeld, is ook het vertrouwen bij ondernemers en investeerders weer teruggekeerd. Vergeleken met H1-2023 steeg het aantal verkooptransacties in de afgelopen zes maanden met 5%. Daarbij viel op dat er met name meer bedrijven met een grotere dealwaarde werden verkocht (dealwaarde <5 mln euro). Het aandeel transacties van bedrijven met een dealwaarde <2,5 mln euro daalde daarentegen van 63% naar 43%. De gemiddelde verkoopprijzen namen het afgelopen half jaar licht toe: gemiddeld werd voor een MKB-bedrijf 4,75 keer de brutowinst betaald, een stijging van 2%.

Vendor loan
Ondanks het toegenomen vertrouwen van ondernemers en investeerders zijn banken nog steeds voorzichtig met financieren. Daardoor is met name de component vendor loan (verkoperslening) steeds belangrijker geworden om een overnamefinanciering rond te krijgen. Vergeleken met 4 jaar geleden is het aandeel van de vendor loan inmiddels gestegen van 75% naar 83%. Volgens Floyd Plettenberg, CEO van Dealsuite, heeft dat meerdere oorzaken. ‘Een vendor loan geeft naar de bank allereerst een signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Daardoor wil de bank ook weer meer financieren en kan de deal doorgang vinden. Daarnaast levert een achtergestelde lening tegen zegge 8% rente op dit moment drie keer zoveel op dan het geld op een spaarrekening zetten. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten; Een klassieke win/win situatie.’

Vooruitzichten
In het verlengde van de herstelde overnamemarkt is ook de pijplijn bij de advieskantoren goed gevuld en zijn de vooruitzichten voor de eerste helft van 2024 overwegend positief. Bij ruim vier op de tien advieskantoren is het aantal opdrachten in hun portefeuille toegenomen met minimaal 10%. Daarnaast is een meerderheid van de ondervraagde adviseurs (72%) optimistisch over de vooruitzichten voor de komende 6 maanden met een 7,3 als rapportcijfer.

Brookz is met ruim 50.000 ondernemers, investeerders en adviseurs het grootste overnameplatform van Nederland. In de afgelopen 17 jaar zijn er via Brookz ruim 8.700 bedrijven verkocht. 

Dealsuite is het leidend Europees M&A platform voor overnameprofessionals. Sinds 2016 zijn meer dan 1.500 M&A kantoren en private equity partijen in ruim 40 landen op Dealsuite actief. Dealsuite is met name sterk vertegenwoordigd in Nederland, Duitsland, UK, Frankrijk, België, Oostenrijk en Zwitserland. 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by