‘De Werkplaats Bouw heeft ons echt geïnspireerd’

Magazines | Living Lab-special



Koninklijke Ginkel Groep is een founder van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Het hoveniersbedrijf uit Veenendaal, opgericht in 1903, heeft circulair ondernemen hoog in het vaandel staan. Robert van den Brink, coördinator Calculatie & Projectvoorbereiding bij het familiebedrijf, over circulair ondernemen en de rol van de Ginkel Groep in het Living Lab
.

“De Ginkel Groep was als founder betrokken bij de start van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Die samenwerking komt voort uit de Circulair Ondernemen Challenge van Rabobank in 2019”, zegt Van den Brink. “Tijdens die challenge hebben we zelf nadrukkelijk ingezet op de waarde van groen. Na de challenge hebben met andere deelnemers de hoofden bij elkaar gestoken en zeiden we: hoe pakken we circulariteit verder op? Uit die challenge kwam ook Insert, met onder andere een marktplaats voor circulair slopen en bouwen voort. Insert is opgericht door een collectief van sloop, groen en aannemersbedrijven zonder winstoogmerk waarbij wij betrokken zijn.”

“We hebben bij het Living Lab meegedraaid in de werkplaats bouw onder leiding van Alexander van den Buuse. We hebben daarnaast de mogelijkheid aangegrepen om mee te draaien in een CIRCOTrack. Onderdelen van het bedrijfsproces werden beetgepakt om te kijken hoe we die processen circulair kunnen maken. De werkplaats bouw heeft ons echt geïnspireerd. Juist doordat je sector overstijgend met onderwijs, overheid en ondernemers bij elkaar zit. Je raakt in gesprek met partijen en personen waarbij je vooraf niet altijd direct verwacht dat je elkaar verder kunt helpen”, aldus van den Brink.

“Als Ginkel Groep zijn we al langere tijd bezig met circulariteit. Onze ambitie en visie is door het Living Lab versterkt. Door gezamenlijk na te denken kom je verder in vernieuwende methodieken en processen die aansluiten bij circulair ondernemen. Uiteindelijk kun je als onderneming niet alleen de kracht van circulariteit benutten. Dat moet je als een keten doen.”

“Het is ook belangrijk om binnen projecten naar langdurige contracten te werken waardoor circulariteit wordt bevorderd. Investeren in circulariteit doe je niet eenmalig. Groen is ook een groeiproces. Het leeft. We hopen daarom ook de komende jaren met andere partijen aan tafel te zitten om elkaar te versterken. Circulariteit is een groot thema, en als je erop inzoomt is er nog veel werk te verrichten. We zitten nu in een transitiefase. Ook binnen ons eigen bedrijf.”

“Met leveranciers zijn we bijvoorbeeld in gesprek over hoe we producten aangeleverd krijgen. We werken veel met substraten voor daken. Dat wordt nu nog in bigbags afgeleverd, maar daar willen we van af. Nu komt substraat veel uit Duitsland, maar we zijn inmiddels aan het kijken of we met restmateriaal lokaal substraten kunnen ontwikkelen. Water is ook een belangrijk thema. Voor onze groene projecten is water noodzakelijk, maar we willen dat water re-circulair inzetten door water op te slaan om vervolgens in droge periode in te zetten. Dat past in de visie en de ambitie die wij hebben om van waarde te zijn in een circulaire toekomst. Daarbij helpt de kennis vanuit het Living Lab enorm”, besluit Van den Brink.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by