Ondernemersvereniging Renswoude: meer aan de praktische dan de commerciële kant

Magazines | Vallei Business nummer 3 2023

Hoe goed je je bedrijf ook inricht, sommige zaken liggen buiten je macht. Daar geldt de kracht van het collectief, zoals we dat zien bij Ondernemersvereniging Renswoude. “Als bestuur hebben we korte lijnen met FOV Regio Foodvalley en met de lokale politiek,” aldus Marco van Roekel. “Daardoor gaan er deuren open en kunnen we onze leden helpen in voor- en tegenspoed. Dat vinden we belangrijker dan een puur commerciële insteek.”
 
Voor een dorp met 5500 inwoners kent Ondernemersvereniging Renswoude een respectabele omvang, met 170 leden. “Zij voelen zich erg betrokken,” verklaart bestuurslid Marco van Roekel. “Ik denk dat dat voor een belangrijk deel komt doordat onze gemeente nog steeds zelfstandig functioneert. Dat zorgt voor die korte lijnen en voor een klimaat waarin we als bedrijfsleven zeker een stukje invloed op de besluitvorming hebben. Overigens maken we deel uit van de FOV Regio Foodvalley en binnen dat grote geheel liggen er veel mogelijkheden om financiële ondersteuning aan te vragen voor een duurzaamheidsbeleid. We snappen dat niet alle ondernemers dat even hoog op de agenda hebben staan, omdat ze druk zijn met hun dagelijkse business, maar we beschouwen het wel als een belangrijke doelstelling en willen onze achterban inzicht geven in wat het oplevert. Bijvoorbeeld door advies in te winnen bij professionals. Daarmee springen we ook in het oog bij jonge ondernemers, wat we terugzien in een groeiende aanwas van deze generaties binnen ons ledenbestand.”
 
Geen emoties
 
Ondernemersvereniging Renswoude wil haar leden dienen in voor- en tegenspoed. “We houden hen op de hoogte van lokale ontwikkelingen, met name als die betrekking hebben op het bedrijfsleven en vestigingslocaties. Dat gebeurt door goed contact te houden met de gemeente(raad).” Van Roekel geeft een helder voorbeeld van ondersteuning in tijden van voorspoed. “Een bedrijf dat wil uitbreiden zou zich kunnen oriënteren op het nieuwe plan Groot Overeem II. Eén van onze bestuursleden functioneert als rechtstreeks aanspreekpunt richting de projectleider van de gemeente. Gaat het bijvoorbeeld over het aansluiten van elektra, dan zullen we dat voor zover mogelijk centraal afkaarten met Stedin. Bedrijven die zich er willen vestigen hoeven dan niet individueel alles zelf uit te pluizen. In tijden van tegenspoed zijn binnen onze vereniging altijd collega-ondernemers beschikbaar om te sparren. Ons netwerk zorgt ervoor dat iedereen met elkaar in verbinding blijft.
 
Niet ingewikkeld
 
Dat laatste weerspiegelt zich in de sfeer tijdens regelmatige overlegmomenten met burgemeester en wethouders van Renswoude. “We bespreken belangrijke, actuele zaken in een heel informele setting. Kijk, wij vertegenwoordigen een achterban van ondernemers die over het algemeen best kritisch tegenover de politiek staan. In feite vormen we een brug. Enerzijds leggen we aan onze leden uit hoe het beleid werkt dat ambtenaren moeten opvolgen, anderzijds verduidelijken we richting de gemeenten waarom bepaalde beslissingen heel vervelend uitpakken voor het bedrijfsleven. Het hoeft echt niet altijd ingewikkeld te zijn om de golflengtes op elkaar af te stemmen. Zo stond op een gegeven moment de parkeerproblematiek op Groot Overeem als belangrijk agendapunt genoteerd. Het veroorzaakte ergernis dat klanten en leveranciers van andere bedrijven hun auto’s ‘lukraak’ overal neerzetten, terwijl de handhaving door boa’s ook weer niet door iedereen in dank afgenomen werd. Je realiseert niet zomaar even twintig extra plekken, maar je kunt de ondernemers wel vragen hun bezoekers op parkeergedrag te attenderen. Dat blijkt nu prima te werken.”
 
Bedrijvenbezoekdag
 
Woensdag 7 juni hield Ondernemersvereniging Renswoude een Bedrijvenbezoekdag. Van Roekel: “Met zeventig van onze leden en een delegatie vanuit de gemeente trokken we in groepjes op de fiets langs zes bedrijven en lieten we de eigenaren over hun business vertellen. We doen dit jaarlijks en merken dat ondernemers veel energie krijgen van zo’n dag. Even uit de dagelijkse beslommeringen stappen en iets opsteken van anderen. Kijken hoe de rest van de wereld eruitziet. Misschien wel júist doordat ieder zijn eigen tak van sport beoefent kun je veel van elkaar leren. Tegelijkertijd groeien de onderlinge contacten; wij zijn ervan overtuigd dat dit helpt om de verbinding met elkaar te zoeken. Tegelijkertijd willen we niet in de huid van een businessclub kruipen, waar de nadruk op de commercie over en weer ligt. Onze rol als vereniging ligt veel meer op het vlak van informatievoorziening en als collectief bepaalde doelen bereiken. Binnen een relatief kleine kern als Renswoude zie je dat bedrijven van nature elkaar de handel gunnen, zonder dat je dat actief moet faciliteren. Wel zouden we hier en daar nog best een zakelijk tintje willen toevoegen. Bijvoorbeeld wat vaker een vrijdagmiddagborrel organiseren en daar een spreker uitnodigen.”
 
Nieuwe generatie
 
Terwijl Ondernemersvereniging Renswoude inmiddels ruim veertig jaar bestaat, maakt het bestuur slagen om de club klaar te stomen voor de toekomst. “We besteden veel aandacht aan communicatie,” legt Van Roekel uit. “Zowel intern als extern, mede om nieuwe leden aan te trekken, speciaal onder jonge ondernemers. Er zijn er genoeg binnen Renswoude; kijk alleen al naar bedrijfsopvolging. We brengen structureel een nieuwsbrief uit, zoeken steeds actiever de sociale media op en benutten de publiciteitsmogelijkheden van De Heraut, de lokale krant die we zelf uitgeven. Bij onze activiteiten letten we er extra op dat ze de nieuwe generatie ondernemers aanspreken, vandaar dat we enkele van onze jongere leden hebben gevraagd om voor ons aanstaande grote evenement in september een aansprekend concept uit te werken. Ondertussen blijven we nauw in verbinding staan met enerzijds onze achterban en anderzijds de gemeente, om het de ondernemers in Renswoude zo makkelijk mogelijk te maken en tegelijkertijd een aantal kwalitatieve doelstellingen te behalen, met verduurzaming als speerpunt.”
 
Meer informatie: www.ondernemersverenigingrenswoude
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by