Nieuws

27-09-2017 16:57

Wageningen organiseert film- en kunstfestival over synthetische biologie

Op 5 en 6 oktober organiseert Wageningen University & Research (WUR) een Film- en Kunstfestival over synthetische biologie, een relatief nieuwe tak van wetenschap. Met het festival laat WUR zien wat synthetische biologie is, hoe synthetische biologie filmmakers en andere kunstenaars heeft geïnspireerd en wat er voor mogelijkheden in het verschiet liggen voor bijvoorbeeld betere gewassen en betere darmflora. Tijdens het festival willen Wageningse onderzoekers graag van de bezoekers horen hoe zij tegen synthetische biologie aan kijken. Die meningen en visies zullen de onderzoekers gebruiken voor het maken van keuzes bij hun werk in de synthetische biologie.

Gaat het ontwerpen van biologische systemen de wereld helpen? Of juist niet? En wat zouden mensen graag laten ontwerpen? Een speciale darmflora-samenstelling voor mensen met een spijsverteringsziekte? Een nieuw voedselgewas dat bestand is tegen allerlei ziekten en plagen? CO2 uit de atmosfeer opvangen met speciale micro-organismen? Of zijn er juist zorgen over deze nieuwe aanpak in de wetenschap, bijvoorbeeld over de veiligheid?

Filmmakers en andere kunstenaars zijn al vaak geïnspireerd geraakt door dit soort vragen rondom synthetische biologie. Tijdens het festival zijn films, documentaires en kunst te bewonderen en worden lezingen gegeven over hoe synthetische biologie allerlei creatieve mensen heeft weten te inspireren.

Tijdens het festival vertellen studententeams van de universiteit van Wageningen over hun deelname aan de internationale iGEM competitie om het beste synthetische biologie product dat een probleem kan helpen oplossen. Het 2014-team werd wereldwijd tweede met hun ontwerp van een bacterie voor de bestrijding van Panamaziekte in banaan.

Tijdens het Film- en Kunst festival kunnen de bezoekers ook onderzoekers spreken. Zo leveren de bezoekers waardevolle gezichtspunten over synthetische biologie, waar de Wageningse onderzoekers rekening mee kunnen houden bij hun onderzoek.
Het film- en kunstfestival wordt gehouden op Wageningen Campus, in het Orion gebouw. Om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om het festival bij te wonen, is de voertaal Engels, tenzij alle aanwezigen het Nederlands goed beheersen.
Het festival wordt op donderdag 6 oktober geopend door Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Het festival is op donderdag van 15:30 tot 22:30, op vrijdag 14:00-23:30. Het volledige programma is te vinden op www.wur.nl/syncity

De meningen en gezichtspunten die tijdens Film- en kunstfestival naar voren komen, zijn het beginpunt voor de twee Wageningen Dialogues die in de avonden van 12 en 18 oktober georganiseerd worden door Studium Generale. Via de Wageningen Dialogues over belangrijke maatschappelijke thema’s wil Wageningen University & Research zich voeden met meningen en visies van mensen en organisaties om de WUR heen.