Nieuws

25-01-2022 10:47

Plan voor eigen waterstofcentrale op nieuw pand IW4 en Wijkservice

Waterstof als aanvulling om de honderd procent duurzame mobiliteit te halen. De gemeente Veenendaal kijkt op verschillende terreinen of zij hier invulling aan kan geven. Zo is er onlangs een erfpachtovereenkomst getekend om uiterlijk in 2029 een waterstoftankstation te realiseren in Veenendaal.

De ondernemer heeft bij de gemeente al aangegeven deze wellicht al eerder te willen openen. Veenendaal is verder deelnemer in de regionale werkplaats waterstof Foodvalley voor een samenwerking van overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen. Hier kunnen concrete initiatieven ontstaan en de gemeente heeft de koplopers in beeld. Bedrijven met interesse in waterstof en die hier in willen investeren. Veenendaal tekende tevens het waterstofconvenant met de provincie Utrecht. Hiermee kan zij ook profiteren van landelijke geldstromen. Zelf kijkt de gemeente naar het opzetten van een proef om waterstof te maken, op te slaan en eventueel te tanken. Wellicht dat hiervoor subsidies beschikbaar zijn om zelf met deze innovatie te starten.

De aanleiding is de nieuwbouw voor IW4 en Wijkservice. Het dak biedt ruimte voor extra zonnepanelen en Veenendaal wil kijken of zij deze opgewerkte energie kan opslaan in waterstof. En eventueel gebruiken voor de voertuigen. Ook het naastgelegen ACV en Stedin denken mee in deze proef. Enerzijds om voertuigen op waterstof aan te schaffen en te laten tanken. De netbeheerder om te zien of de opslag werkt tegen de netcongestie. Omdat het stroomnet niet alle opgewekte energie van zonnepanelen kan transporteren. Het pand kan in 2024 staan, maar alle extra kosten zijn nog niet duidelijk. En daarbij komt de aanschaf van andere voertuigen, welke rijden op waterstof. Deze meerkosten moeten bepalen of de kosten opwegen tegen de baten. Wel wil Veenendaal het verder onderzoeken, omdat dit initiatief kennis geeft in eventuele toekomstige toepassingen.

Bron: www.derijnpost.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by